Trendek, statisztikák, elemzések

A 2012-es rekordév után 2013-ban a németek utazási kedve tovább erősödik

Az előző évekhez hasonlóan idén is a stuttgarti CMT-n ismertette a FUR (Forschungsinstitut für Urlaub und Reisen) a németek utazási hajlandóságát vizsgáló kutatásainak legújabb részeredményeit. Martin Lohmann szerint a nyaralások szempontjából rekordévnek mondható 2012. után, amikor is december ben végre sikerült megdönteni a nemzetközi  turistaérkezések tekintetében mágikusnak számító  egy milliárdot, a 2013-as esztendő még jobbnak ígérkezik Németországban.  S bár a német gazdaság helyzete a megkérdezettek 47%-a szerint rosszabbodni fog (2012-ben 53% vélekedett így), s csak 12% számol javulással (2012-ben 11%), a saját gazdasági helyzet megítélésében sokan továbbra is optimisták. Így a decemberi megkérdezések alapján a lakosság több mint háromnegyede (77%) már tervezi a nyaralását és 36%-ra tehető azoknak a száma, akiknek pénzük, idejük és kedvük is lesz elutazni (2009-ben ez 28%, 2010-ben 31%, 2011-ben 33%, 2012-ben pedig 35% volt).  A megkérdezettek 24%-a a tavalyi évhez hasonlóan 2013-ban is többször kíván nyaralni menni. Azoknak a száma pedig, akik kevesebbet tudnak majd utazni, 17%-ot tesz ki. A hangulat a kiadások tekintetében is pozitív maradt: 2013-ban a megkérdezettek 28%-a kíván többet költeni nyaralása során (2011: 26%, 2012: 29%), s a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal  is csak 18% mondta azt, hogy kevesebb pénzt tud majd kiadni szabadsága alatt. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A német gazdaság helyzete és az utazási kedv

A FUR a tavaly előtti és tavalyi megkérdezés után vizsgálataiban idén is kitért a német gazdasági helyzet megítélésére. A megkérdezettek közül 2012 vonatkozásában a legtöbben úgy vélik (47%), hogy a világban tapasztalható sok bizonytalanság miatt a német gazdaság helyzete rosszabbodni fog. 41% szerint nem lesz jelentős változás, a javulásban viszont csak 12% hisz. A személyes gazdasági helyzet megítélése ugyanakkor egyre optimistább: 23-ról 24%-ra emelkedett azoknak a száma, akik a helyzetük javulásával számolnak. A tavalyi  51% helyett idén 52% szerint marad minden úgy, mint eddig volt, rosszabbat pedig 26% helyett már csak 24% vár.  Emellett az utazási kedv is növekszik: a tavalyi 76%-ról 76,2%-re emelkedett.

A felmérések szerint az utazási szakma is elégedett: bár 1990 óta 16.000-ről 10.000-re csökkent a hagyományos utazási irodák száma, a foglalások nagy része továbbra is itt realizálódik. Ennek köszönhetően a szakma az előző évek jó eredményeihez képest 2012-ben még több utassal és bevétellel számolhatott. Amit a FUR következtetései is alátámasztanak: az eddigi adatok alapján ui. 2012-ben összesen 70 millió 5 napnál hosszabb utazás realizálódott (+1%), a kiadások pedig nagy valószínűséggel elérik majd a 62 milliárd eurót (+2%). Emellett 2012. első 10 hónapjában újabb 4%-kal 358 millióra emelkedett a Németországban eltöltött vendégéjszakák száma is, amiből 60 millió a külföldi vendégek (+8%), 298 millió bedig a belföldi turisták számlájára írható (+3%).  (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Divatos uticélok és nyaralási formák

A FUR kutatásai szerint az úticélok tekintetében idén sem várhatóak nagy változások. Azaz az előző évekhez hasonlóan az utazások egyharmada idén is belföldön, második harmada a Földközi-tengeri országokban realizálódik, a harmadik harmadon pedig a többi ország osztozik. A legfontosabb úticélok tekintetében Németország 2013-ban is 30%-kal áll az élen, majd pedig Spanyolország, Olaszország, Törökország és Ausztria  következik. A számítások szerint az utazások csaknem kétharmada ebbe az öt országba irányul. S bár a megkérdezések alapján 2013-ban a Földközi-tenger vidéke, Skandinávia és a tengeren túli célok rendelkeznek  a legnagyobb növekedési potenciállal , a lehetőség valójában valamennyi ország számára adott. Ami azzal magyarázható, hogy Németországban a széles turisztikai kínálat révén egyre jobban kitágul a világ. Következésképpen az egy adott célhoz hűséges utazót felváltja  az  új helyekre is kíváncsi  német turista, az ún. "multiopcionális" vendég, aki egyszerre több országot is szívesen meglátogatna, s döntését érdeklődést felkeltő ajánlattal befolyásolni lehet.  Ezért a FUR szerint megfelelő marketinggel valamennyi országnak jó esélyei lehetnek a német piacon.

Az utazási formák tekintetében továbbra is a strandolás,  a városlátogatás, a természetjárás vezetnek az aktív nyaralás, az egészségturizmus , a wellness és a kulturális utak előtt. Emellett továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a hajós utak, amelyek az elmúlt évben is 15%-os növekedésen mentek keresztül, és a becslések szerint a fejlődés még koránt sem ért a végére. A megkérdezések alapján 2013-ban tovább növekszik a kerékpáros utak és a wellness iránti kereslet is. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Baden-Württemberg lakosai utaznak a legtöbbet külföldre

A FUR vizsgálata a baden-württembergiek utazási szokásaira is kiterjedt. A megkérdezések alapján az itt élők szívesen és sokat utaznak, és a többi német tartománnyal összehasonlítva az utazások tekintetében az élen állnak. Az összes német nyaralás 12%-a ui. általuk realizálódik. Baden-Württemberg lakosságának 75%-a évente legalább egyszer részt vesz egy 5 napnál hosszabb nyaraláson, 38% pedig rövidebb, 2-4 napos üdülésen. Ilyenkor kifejezetten vállakozó szelleműek: legszívesebben várost látogatnak, kulturális utakra vállalkoznak vagy aktív nyaraláson vesznek részt. Külföldön eltöltött nyaralásaik száma 75%, ami magasan meghaladja a német átlagot ( 69% ). A legkedveltebb úticéljaik az európai déltengeri országok.  Mindamellett szívesen maradnak hazájukban is, legtöbbször saját tartományukban  (30%). Általánosságban pedig elmondható róluk, hogy nagyon nyitottak: sokféle nyaralási forma és úticél iránt érdeklődnek. S mint ahogy az egy korábbi FUR vizsgálatból kiderült, egyúttal a legtöbb pénzt is ők költik nyaralásaik során. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Mit várhatunk 2013-tól?

Bár 2012. igazi rekordévnek számít a német turizmusban, a szakma 2013-ban még jobb turisztikai évvel, tovább emelkedő vendégszámmal és növekvő bevételekkel számol. Amit alátámaszt az is, hogy a németek életében az utazás igencsak előkelő helyet foglal el: a szabadságáról senki sem mond le szívesen. S a kiszámíthatóbb gazdasági feltételek miatt az utazási hajlandóság is nagyobb, mint az előző években.  Így továbbra is nagy keresletre lehet számítani az utazási piacon. Ugyanakkor meghatározóak lesznek az árak is. Az előrejelzések szerint a klasszikus utazási formák – strandolás, pihenés, természetjárás, családi nyaralás -  lesznek továbbra is a legkeresettebbek. Növekedési potenciállal a wellness, a hajós és kerékpáros utak rendelkeznek. . Az úticélok tekintetében sem várhatóak nagy változások. Kisebb növekedéssel bárki számolhat, ám legnagyobb eséllyel a Földközi-tenger vidéke, a távoli országok és Skandinávia rendelkeznek. Ami pedig a vevőket illeti, ők évről-évre egyre igényesebbek, tapasztaltabbak, nyitottabbak és rugalmasabbak. A régi, megszokott célok helyett szívesen választanak újakat, s ezáltal egyre nagyobb kihívást jelentenek az utazási szakma számára. A FUR véleménye szerint az egyre erősödő konkurenciaharcban a vevők konzekvens megcélzása, az egyes célcsoportok profi megszólítása és igényes kiszolgálása, valamint a differenciált termékek  jelenthetik a siker kulcsát. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A lakóautóval és lakókocsival nyaraló németek célcsoportjának jellemzői

A lakóautósok - 2009-ben 1,7 millió fő - főnyaralásaik 76%-ára, kisebb nyaralásaik 24%-ára mennek lakóautóval. Átlagban 15,3 napot üdülnek és 508 EUR-t költenek fejenként. Leginkább a családdal való nyaralást, a strandolást és a pihenést részesítik előnyben. Utazásaik 49%-a belföldre, 51% külfödre irányul. Az utazások 72%-ára nyáron, 14%-ára tavasszal, 13%-ára ősszel, 2%-ára pedig télen kerül sor. Az üdülés alatt 77% aktívan sportol, 64% a gyerekeivel játszik, 21% szívesen végez könnyű testmozgást, 17% pedig pihen. A lakóautósok közül sokan gyerekkel mennek üdülni (800 ezer fő), 1,4 millióan pedig az idősebb korosztályból kerülnek ki.

A lakóbuszosok – 2009-ben 1,1 millió fő – a főnyaralások 57%-a, a rövidebb nyaralások 43%-a esetén veszi igénybe lakóbuszát. Átlagban 15,1 napot üdülnek, és fejenként 794 EUR-t költenek. A strandolást, a körutazást és a pihenést kedvelik leginkább. Szinte bármelyik évszakban elmennek üdülni: tavasszal utazásaik 21%-a, nyáron 55%-a, ősszel 19%-a, télen pedig 5%-a realizálódik. Szinte valamennyien aktívan sportolnak, 58%-uk szeret idegen országokba utazni, 37% számára nagyon fontos a helybéliekkel való kapcsolat, 34% szívesen van úton, 31% új dolgokat szeretne feldezni és megélni.

A legújabb felmérések szerint pedig mindkét célcsoport számára a természet, a függetlenség, a szabadság megélése és a hétköznapinál lényegesen lassabb életvitel jelenti a legfontosabb vonzerőt a nyaralás alatt, így ez egy fontos szempont az utazási célok kiválasztásákor is. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A lakóautók, lakóbuszok az érdeklődés középpontjában Stuttgartban, a CMT-n

Bár 2009-ben a gazdasági válság nem kedvezett az előtte 5 éven át töretlenül növekvő lakókocsi és lakóbusz piacnak, 2010-ben a piac konszolidálódott, 2011-ben pedig már rekorderedményeket  ért el egész Európában. A 2012-es év viszont különböző eredményeket hozott: míg Németországban az ágazat forgalma tavaly meghaladta a 6 milliárd eurót, túlszárnyalva az előző esztendő kíváló eredményeit, addig az újabb gazdasági problémák miatt a dél-európai országokban újra visszaesést hozott. Németországban a gyártók új járművek esetében 13,2-os növekedést és 3,36 milliárd eurós forgalmat, a kereskedők a használt járművek piacán pedig 3,9%-os növekedést és 2,34 milliárd eurós forgalmat könyvelhettek el 2012-ben. Természetesen kétjszámjegyű emelkedés volt megfigyelhető a forgalombahelyezések kapcsán is. Már 2011-ben 20,1%-kal több, azaz mintegy 22 ezer lakóbuszt, és több mint 17 ezer lakókocsit (+11%) helyeztek forgalomba. Ez a szám azonban 2012-ben még tovább emelkedett: tavaly 24.062 lakóbusz (+10,4%), és 17.637 lakókocsi (+1,8%) került forgalomba.  Hivatalos források szerint így Németországban tavaly összesen 340.788 lakóbuszt és 571.090 lakókocsit tartottak nyilván. A Német Caravaning Ipari Egyesülés számításai szerint az eltérő járműkategóriák miatt azonban összesen 440 ezer lakóbusz és 900 ezer lakókocsi van használatban. Európában pedig összesen  4.054.900 lakókocsit és 1.375.600 lakóbuszt tartanak nyilván. Emellett évről-évre nő a lakóbuszok vásárlására költött átlagár is: 2009-ben 56.3189 EUR, 2010-ben 58.345 EUR, 2011-ben 59.642 EUR (+5,7%), 2012-ben pedig már 62.617 EUR (+4,98%) volt. A stuttgarti CMT-n az érdeklődők idén 800 lakóbuszt és lakóautót, 84 márkát és 99 vadonatúj modellt tekinthetnek meg, melyek közül számos a 9 napos kiállítás alatt talál új gazdájára. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A Commerzbank a tavalyi turisztikai évről

A hagyományokhoz híven a stuttgarti CMT alatt hozták nyilvánosságra a Commerzbank elemzését a világturizmus fejlődéséről és a németek utazási kiadásairól. Az elemzés szerint a nemzetközi vendégérkezések száma az elmúlt években ugyan lelassult és 2012-ben a gazdasági problémák miatt a sokéves 4%-os átlag alá csökkenve már csak 3,5%-kal növekedett, ennek ellenére mégis rekorderedményt könyvelhetett el: decemberben ui. végre sikerült megdönteni a nemzetközi turistaérkezések tekintetében mágikusnak számító  egy milliárdot (2008: 920 millió, 2009: 875 millió, 2010: 930 millió, 2011: 980 millió fő ). A tavalyi évhez képest, amikor a dél- és délkelet-ázsiai, valamint a délamerikai országok voltak a legeredményesebbek, 2012-ben a világ csaknem minden régiója pozitív számokról tud beszámolni. Így Európa is, ahol például a közép- és kelet-európai országok tavaly behozták a korábbi "lemaradásukat" 2012-ben lényegesen több külföldi vendéget fogadva. S míg Görögországba és Olaszországba kevesebb, addig Németországba 7%-kal több külföldi turista érkezett. Ezáltal - a megelőző két évhez hasonlóan - a németországi turisztikai bevételek ezúttal is erőteljesen növekedtek, elérve a 29,4 milliárd eurót (+5,5%). A legtöbb vendég a környező országokból jött, s a legkeresetebb céljaik a repülőterekkel is rendelkező nagyvárosok – Berlin, Frankfurt, München, Düsseldorf, Köln-Bonn – voltak. Németország a pozitív számok mellett egy másfajta elismerésben is részesült: a Travel & Tourism Competitiveness Index felmérésében ugyanis 139 ország közül a maximális 7-ből 5,5 pontot elérve a második helyen végzett turisztikai adottságai és az infrastruktúra fejlettségének köszönhetően. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A németek 2012-ben is szívesen és sokat utaztak

2011-hez hasonlóan a világban felmerült számos gazdasági probléma tavaly sem volt befolyással a németek utazási kedvére. A német vállalatok nyereségessége, a munkanélküliség további több mint 1%-os csökkenése és a bérek emelkedése következtében ugyanis a világ más táján érzékelhető bajok ellenére is érezhetően növekedett az utazások száma. Valamint a költési hajlandóság: így a németek 2012-ben az előzetes becslések szerint 63,8 milliárd eurót költöttek külföldi utazásaik során, ami 3,5%-kal több, mint az előző évben. Költés tekintetében az üzleti utazások 8,1 milliárd eurót tettek ki, s ezáltal 13%-kal nőttek. A privát utazók pedig külföldön 55,7 milliárd eurót költöttek (+3%). S bár az utazási kedv változatlanul nagy és az utazások során kiadott összegek is emelkedtek, a németek 2012-ben a külföldi költések ranglistájában Kína és az USA után a harmadik helyen végeztek.  A legtöbb pénzt tavalyhoz hasonlóan idén is Spanyolországban (7,1 milliárd EUR, + 5,5%), a drága Svájctól számos német vendéget elhódító Ausztriában (6,8 milliárd EUR, + 9%), Olaszorországban (6 milliárd EUR, +3,5%) és az all-inclusive ajánlatai miatt kiszámítható és kedvelt Törökországban (4,3 milliárd EUR, +10%) adták ki. Franciaország a költési rangsorban a negyedik helyről az ötödikre került (4,1 milliárd, +/- 0%). A 6. helyen idén is az Amerikai Egyesült Államok (3,9 milliárd EUR), a 7. helyen pedig Hollandia (3,3 milliárd EUR) végzett. Általánosságban elmondható, hogy a németek az előző évekhez hasonlóan idén is nagyon figyeltek a kiadásaikra, és főként olyan úticélokat választottak, amelyek jól ismertek, kedvező árfekvésűek és közel vannak. Ezért is eshetett sokak választása a szomszédos Csehországra és Lengyelországra, ahol tavaly 1 EUR 1,50, illetve 1,40 EUR-t ért. Valamint magára Németországra, ahol a nyaralások 35%-a realizálódott. 2012-ben a németek 123 millió alkalommal döntöttek amellett, hogy saját hazájukban töltik szabadságukat. Ez 3,5%-os vendégszám és 3%-os vendégéjszaka növekedést jelent, aminek 53%-át a szállodákban eltöltött éjszakák teszik ki (1999: 49%). Saját hazájukon belül a legtöbben továbbra is a déli tartományokba utaztak, illetve városlátogatásra indultak. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A Commerzbank előrejelzése 2013-ra

Az előrejelzések szerint 2013-ban a világgazdaság lassan kilép a stagnálásból. Kína – bár csökkenő tempóban, ám – tovább növekszik, az USA gazdasága túljut a válságon, és az EURO krízis is megoldódik. Így 2013. tavaszától Európa gazdasága várhatóan erősödni kezd és ezáltal az emberek biztonságérzete fokozódni fog. A Commerzbank megítélése szerint az első félév kivárása után a második félévben a német gazdaságban is erőteljesebb növekedés lesz érzékelhető. S mivel  a bérek emelkedni fognak, így várhatóan a fogyasztási, s ezzel karöltve az utazási kedv is fokozódik majd. A Commerzbank előrejelzése szerint 2013-ban 4%-os növekedés és a 66 milliárd eurós költés várható, ami 2009-hez képest 14%-os emelkedést jelent. S hogy mely országokban? Ott, ahol az ár-érték arány a legjobbnak mondható. Ott, ahol az euró a legtöbbet éri. Hiszen az előrejelzések szerint a németek költségtudatossága továbbra is meghatározó lesz. A költségek tervezhetősége miatt preferált rövidebb utazások mellett így megint előtérbe kerülnek a korai foglalások, illetve a last-minute utak, valamint a kedvező árfekvésű úticélok. Ezek közé tartozik hazánk is: a Commerzbank kimutatása szerint ugyanis a 28 vizsgált, többnyire európai ország között Magyarország a harmadik legjobb árfekvésű ország, hiszen Bulgária es Románia után nálunk ér egy euró a legtöbbet. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A németek továbbra is az utazás világbajnokai. 62. DRV (Német Utazási Szövetség) közgyűlés Montenegróban

Óvatosan optimista hangulat jellemezte a 62-ik DRV közgyűlést Montenegróban, amelyen mintegy 500 turisztikai, politikai és gazdasági döntéshozó vett részt. Az idei évben a fenntartható turizmus volt a konferencia mottója, és amely cél érdekében az elmúlt években már számos intézkedést hozott a Német Utazási Szövetség. Magyarországot a Danubius németországi ügynöksége valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselte. Németországban az idei év első idegenforgalmi eredményei bizakodásra adhatnak okot, hiszen továbbra is a turizmus a gazdaság egyik folyamatosan fejlődő húzóágazata. Minden 14-ik munkavállaló az idegenforgalmi szektorban dolgozik, ami így mintegy 2.9 millió német munkavállalót jelent, de amennyiben a közvetett munkavállalók is beleszámoltatnak a statisztikába, úgy már minden hetedik munkavállaló e szektorban tevékenykedik. A Dél-Európát is erősen sújtó gazdasági válság idején, a német utazási szakma egyre fontosabbnak látja hangsúlyozni azt a tényt, hogy ők a válság ellenére is jelentős munkaadók e régióban.  Németországban mintegy 10.000 utazási iroda, mintegy 64.000 munkavállalót foglalkoztat. Idén megállt az irodák csökkenésének száma, ami ugyancsak a jó év jele.  Az óvatosan optimista hangulat okai a 2012-es első becslések, amelyek szerint három százalékos volt a bővülés a német szervezett utak piacán, 2012-ben ez 24,2 milliárd euró összforgalmat jelent. Az idei év legnagyobb nyertesei Spanyolország és Törökország, de a közepesen hosszú repülőúttal elérhető desztinációk mindegyike pozitív évet zárhat. Ugyan a hajós utak összességükben továbbra is reneszánszukat élik, de a folyami utak esetében már csökkenés figyelhető meg, amelyet egyelőre az „árú" megváltozott németországi adóbesorolásával  indokolnak. A legnagyobb szakmai szervezet továbbra is növekedést jósol a turizmus egészében, de mindenkit óvva int a túlzott elvárásoktól, hiszen folyamatosan nő a versenyképes turisztikai szolgáltatók és desztinációk száma is. A 2030-ig tartó prognózisok szerint nagyobb strukturális változások nem várhatóak a turizmus területén, de egyértelmű folyamatok megfigyelhetőek. Németországban a már mindenki által ismert elöregedő társadalom megváltozott fogyasztói szokásainak folyamatos elemzése mellett, egyetemi szinten kutatják a klímaváltozás turizmusra gyakorolt hatását is. Nem szenzáció, de a jövőkutatók továbbra is a megfelelő kínálatban és még inkább a megfelelő kommunikációs stratégiákban látják a siker kulcsát. A konferencián hangsúlyozták, hogy a web2 adta szinte már felfoghatatlan gyors és intenzív információáramlás miatt a rossz, vagy nem megfelelő szolgáltatás egyre nagyobb károkat fog okozni a szolgáltatónak és a desztinációnak is.

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete a rendezvényen számos eredményes megbeszélést folytatott kiemelt B2B partnereivel, valamint a DRV vezetésével, és a Német Turisztikai Bizottság elnökségével is. A DRV konferencia szervezői idén is hangsúlyozták, hogy a 2008-ban szervezett budapesti rendezvény továbbra is minden idők legjobb DRV konferenciája volt, és még 4 év távlatából is köszönetet mondtak annak a jó pár száz magyar munkatársnak, akik a szervezésben és a sikeres lebonyolításban akkoriban részt vettek.  A konferencia előadásairól részletes információk a drv.de oldalon olvashatóak. (MT. Zrt. németországi / svájci képviselet)

A COMMERZBANK a 2011. év turisztikai kiadásairól

A hagyományokhoz híven a stuttgarti CMT alatt hozták nyilvánosságra a Commerzbank elemzését a világturizmus fejlődéséről és a németek utazási kiadásairól. Az elemzés szerint a a nemzetközi vendégérkezések száma 2011-ben 2010-hez képest ugyan lelassult, ám így is 4,25%-kal növekedett, az előzetes becslések szerint elérve a 980 millió főt (2008: 920 millió, 2009: 875 millió, 2010: 930 millió). A megoszlás azonban nem egyenletes.

Legnagyobb növekedésről a dél- és délkelet-ázsiai, valamint a délamerikai országok tudnak beszámolni. Ám Europa is növekvő számokat tud felmutatni. Aminek egyik oka lehet, hogy a tavaly kevesebb vendéget fogadó országokat, mint Görögország, Írország és Portugália, idén újra több turista kereste fel. Németország esetében a növekedés viszont lelassult: a tavalyi 12%-ról 5,5%-ra esett vissza. Ugyanakkor egy újabb pozitív trend is érzékelhetővé vált. Nevezetesen, hogy a turizmusból származó bevételek az eddigi tapasztalatoktól eltérően a vendégek számát megközelítő értékben növekedtek.

S hogy mi várható 2012-ben? A szakértők a két rekordév – 2010 és 2011 - után ebben az esztendőben is további növekedéssel számolnak, ám a bizonytalan gazdasági helyzet miatt abban egyetértenek, hogy a növekedés lelassul. Az utazások száma a becslések szerint azonban még így is el fogja érni az egy milliárdot. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A németek 2011-ben is az utazás világbajnokai

A Commerzbank felmérései szerint 2011-ben a világban felmerült számos gazdasági probléma egyáltalán nem befolyásolta a németek utazási kedvét. A német vállalatok nyereségessége, a munkanélküliség csökkenése, a bérek emelkedése következtében ugyanis a világ más táján érzékelhető bajok ellenére is érezhetően növekedett az utazások száma. Valamint a költési hajlandóság: így a németek 2011-ben az előzetes becslések szerint 60,7 milliárd eurót adtak ki külföldi utazásaik során, ami 3%-kal több, mint az előző évben. Költés tekintetében az üzleti utazások 9 milliárd eurót tettek ki, s ezáltal 12%-kal növekedtek. Ez az érték azonban még mindig 5%-kal elmarad a gazdasági válság előtti szinttől. A privát utazók viszont, akik 2009-ben és 2010-ben takarékosabbak voltak, 2011-ben bátrabban költekeztek külföldön, miáltal a kiadásaik 1,4%-kal emelkedtek. S így Németország 2011-ben is meg tudta őrizni az "utazás világbajnoka" címet az amerikaiak, a kínaiak és az angolok előtt. A legtöbb pénzt tavalyhoz hasonlóan idén is Spanyolországban (6,7 milliárd EUR, + 5%-os növekedés, valamint az észak-afrikai események következtében 6%-kal több vendég), Ausztriában (6,5 milliárd EUR, ami az egyre népszerűbb, elsősorban családoknak kínált, a kiadásokat kiszámíthatóvá tevő all-inclusive üdülések következtében + 8%-ot jelent), Olaszorországban (5,6 milliárd EUR, +0,2%) és Franciaországban (4,1 milliárd EUR, +/- 0%) adták ki. Elsősorban az all-inclusive ajánlatoknak köszönhetően 2010-hez képest többet költöttek a kiadások listájában az 5. helyen álló Törökországban (+3%) is. Valamint emelkedtek a kiadások a 6. helyet elfoglaló Amerikai Egyesült Államokban (+3%), illetve Hollandiában (+3%), ami 7. a költési rangsorban. Általánosságban pedig elmondható, hogy a németek 2010 után 2011-ben is nagyon figyeltek a kiadásaikra, és főként olyan úticélokat választottak, amelyek jól ismertek, jó hírben állnak, kedvező árfekvésűek és közel vannak. Ezért is eshetett sokak választása a szomszédos Csehországra és Lengyelországra, ahol tavaly 1 EUR 1,40, illetve 1,30 EUR-t ért. Valamint magára Németországra, ahol 2011-ben 7 millióval többen, összesen 119 millióan nyaraltak (+5%), s ezzel belföld lett a legkedveltebb úticél. A vendégéjszakák száma azonban nem növekedett hasonló ütemben (+3%), ami azzal magyarázható, hogy a 90-es évek óta folyamatosan rövidülnek a nyaralások: átlagosan 2,8 napnál tovább sehol sem maradnak a németek. Saját hazájukon belül a legtöbben továbbra is a déli tartományokba utaztak, illetve városlátogatásra – különösen Berlin, Bréma, Hamburg – indultak. Tovább veszített ugyanakkor népszerűségéből a német tengerpart, ami 2009-ben még a Földközi-tenger alternatívájának számított. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Mit hoz 2012 a COMMERZBANK szerint?

A Commerzbank megítélése szerint amíg Németországban növekszik a foglalkoztatottak és csökken a munkanélküliek száma, addig az utazási kedv sem változik. Az előrejelzések szerint azonban a német munkaerőpiaci csoda – a munkanélküliség jelenleg soha nem látott 6,8%os szinten áll - nem tart örökké, s amikor újra emelkedni kezd, az befolyással lesz a költési hajlandóságra. Az exportot és a vállalati utazásokat pedig a környező piacokat övező bizonytalanság lassíthatja 2012-ben. A 2%-os növekedés és a 62 milliárd eurós költés azonban mindezek ellenére biztosnak mondható. S hogy mely országokban? Ott, ahol az ár-érték arány a legjobbnak mondható. Ott, ahol az euró a legtöbbet éri. Hiszen az előrejelzések szerint a németek költségtudatossága 2012-ben még tovább fokozódik. A Commerzbank feltételezése szerint a bizonytalan világban az utazási piacra nagy valószínűséggel jellemző lesz még az utazási döntések kitolása és a rövidebb tartózkodási idő is. S hogy mely desztináiók lesznek 2012 győztesei? Nagy valószínűséggel azok a közeli, könnyen elérhető országok, akik minőségi portékájukat jó áron és meggyőző módon kínálják. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

2012-ben a németek utazási kedve tovább erősödik

2012-ben a németek utazási  kedve tovább erősödik

2012-ben az előző évekhez hasonlóan idén is a stuttgarti CMT-n ismertette a  FUR (Forschungsinstitut für Urlaub und Reisen) a németek utazási  hajlandóságát vizsgáló kutatásainak legújabb eredményeit. Martin Lohmann  szerint a nyaralások szempontjából rekordévnek mondható 2011 után,  amikor is  a nemzetközi utazások száma újabb  4,25%-ot emelkedett, a 2012-es esztendő  még jobbnak ígérkezik Németországban.  S bár a német gazdaság helyzete a  megkérdezettek 53% szerint rosszabbodni fog (2011-ben 28% vélekedett így), a  saját gazdasági helyzet megítélésében sokan továbbra is optimisták: a  decemberi megkérdezések alapján ui. ötből négy német már tervezi  a nyaralását és 35%-kra tehető azoknak a száma, akiknek pénzük, idejük és kedvük is lesz elutazni (2009-ben ez 28%, 2010-ben 31%, 2011-ben pedig 33% volt).  Többen vannak azok is, akik 2012-ben nemcsak egyszer, hanem többször terveznek nyaralni menni (24%), s  16%-ra csökkent azoknak a száma, akik kevesebbet tudnak utazni. A kiadások tekintetében is pozitív jelzések tapasztalhatóak. A tavalyi 26%-kal szemben 2012-ben 29% kíván többet költeni nyaralása során, s ezúttal  csak 18% mondta, hogy kevesebb pénzt tud majd kiadni szabadsága alatt. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A német gazdaság helyzete és az utazási kedv

A FUR a tavalyelőtti és tavalyi megkérdezés után vizsgálataiban idén is kitért a német gazdasági helyzet megítélésére. A megkérdezettek közül 2012 vonatkozásában a legtöbben úgy vélik (53%), hogy a világban tapasztalható sok bizonytalanság miatt a német gazdaság helyzete rosszabbodni fog. 37% szerint nem lesz jelentős változás, a javulásban viszont csak 11% hisz. A személyes gazdasági helyzet megítélése ugyanakkor továbbra is optimista maradt: 23% ugyanis azoknak a száma, akik helyzetük javulásával számol, 51% szerint nem történik változás, rosszabbat pedig csak 26% vár. Hasonló optimizmus mutatkozik az utazásszervezők körében is. A 2011-es év sikerei után – 2010-hez képest még több vendég és bevétel, valamint eddig még sosem látott utasszám (kb. 200 millió) a német reptereken - 2012-ben még jobb eredményekkel számol az utazási szakma. Amit az is alátámaszt, hogy a németek évek óta 75% körül mozgó utazási hajlandósága ezúttal 76%-ra emelkedett, ami konkrét számokra lefordítva több mint 70 millió nyaralást jelenthet 2012-ben.  (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Divatos úticélok és nyaralási formák

A FUR kutatásai szerint az úticélok tekintetében idén sem várhatóak nagy változások. Azaz az utazások egyharmada belföldön, második harmada a Földközi-tengeri országokban realizálódik, a harmadik harmadon pedig a többi ország osztozik. A legfontosabb úticélok tekintetében Németország 30%-kal áll az élen, majd Spanyolország (13%), Olaszország (8%), Törökország(7%),
Ausztria (5%), Franciaország (3%), Horvátország (3%), Lengyelország (3%) és Görögország (3%) következik. Mivel azonban a németek egyre inkább nyitottak az egész világra, s az egy adott célhoz hűséges utazó helyett egyre gyakrabban találkozunk az új országokra is kíváncsi  turistával, azaz a "multiopcionális" vendéggel, ezért jó marketinggel valamennyi országnak jó esélyei lehetnek a német piacon.

Az utazási formák tekintetében továbbra is a strandolás vezet (58%) a városlátogatás (40%), a természetjárás (38%), az aktív nyaralás (23%), az egészségturizmus (21%), a wellness (22%) és a kulturális utak (14%) előtt. Emellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hajós utak is (15%), amelyek az elmúlt évben 15%-os növekedésen mentek keresztül, és a becslések szerint a fejlődés még koránt sem ért a végére. A megkérdezések alapján tovább növekszik a kerékpáros utak, valamint a wellness és az all-inclusive ajánlatok iránti kereslet is. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Baden-Württemberg lakosai utaznak a legtöbbet külföldre

A FUR vizsgálata a baden-württembergiek utazási szokásaira is kiterjedt. A megkérdezések alapján az itt élők szívesen és sokat utaznak, a többi német tartományokkal összehasonlítva az utazások tekintetében az élen állnak. Külföldön eltöltött nyaralásaik száma (79% ) például magasan meghaladja a német átlagot ( 66% ). Ám a rövid utazások tekintetében is elől járnak. Ilyenkor legszívesebben várost látogatnak, shoppingolnak, kulturális utakra vállalkoznak vagy aktív nyaraláson vesznek részt. Mindamellett szívesen maradnak hazájukban is, legtöbbször saját tartományukban  (24%). Általánosságban pedig elmondható róluk, hogy nagyon nyitottak: sokféle nyaralási forma és úticél iránt érdeklődnek. S mint egy két évvel ezelőtti FUR vizsgálatból kiderült, egyúttal a legtöbb pénzt is ők költik nyaralásaik során. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Mit várhatunk 2012-től?

Bár a gazdasági feltételek ebben az évben lényegesen bizonytalanabbak mint tavaly ilyenkor, 2011 pedig igazi rekordévnek számít a német turizmusban, ennek ellenére a szakma 2012-ben még jobb turisztikai évvel, tovább emelkedő vendégszámmal és növekvő bevételekkel számol. Amit alátámaszt az is, hogy a németek életében az utazás igencsak előkelő helyet foglal el: a szabadságáról senki sem mond le szívesen. Azt viszont mindenki egyre alaposabban mérlegeli, hogy mire és mennyit költ.  Így továbbra is nagy keresletre lehet számítani az utazási piacon. Ugyanakkor meghatározóak lesznek az árak is. Az előrejelzések szerint a klasszikus utazási formák – strandolás, pihenés, természetjárás, családi nyaralás -  lesznek továbbra is a legkeresettebbek. Növekedési potenciállal a wellness, a hajós és kerékpáros utak, illetve a kiszámítható költségek miatt az all-inclusiv utazások rendelkeznek. Valamint a sporteseményekkel  - olimpia, futballvilágbajnokság - kapcsolatos utak. Az úticélok tekintetében sem várhatóak nagy változások. Kisebb növekedéssel bárki számolhat, ám legnagyobb eséllyel a Földközi-tenger vidéke, a távoli országok, Skandinávia és az Alpok rendelkeznek. Ami pedig a vevőket illeti, ők évről-évre egyre igényesebbek, tapasztaltabbak, nyitottabbak és rugalmasabbak. A régi, megszokott célok helyett szívesen választanak újakat, s ezáltal egyre nagyobb kihívást jelentenek az utazási szakma számára. A FUR véleménye szerint az egyre erősödő konkurenciaharcban a vevők konzekvens megcélzása és igényes kiszolgálása jelentheti a siker kulcsát. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)