Rendezvények/események

 

Soha nem látott összefogás a német vendégekért

Két évvel a PA nyugat-magyarországi projekt alapjainak „letétele" után, 2013-ban már 7 település legjelentősebb szállodái vesznek részt e mintaprojektben. Az összefogásban résztvevő 21 vezető magyarországi gyógy- és wellness szálloda közül, az idei első road-show-n, mintegy 16 ház mutatta be kínálatát a dél-németországi vendégeknek. A háromnapos rendezvény során több mint 500 gyógyulni vágyó potenciális német vendég ismerkedhetett meg a termálút sokszínű kínálatával. A rendezvényt kiegészítő szállodai work-shop keretében számos eredményes személyes megbeszélésre is sor került, így a résztvevő értékesítési vezetők elmondása szerint jelentős mennyiségű konkrét foglalás várható a közeli jövőben. Az előadásokat a vendéglátók, így a Rheuma Liga, a Müller Reisen, valamint a Blesinger Reisen köszöntői vezették fel. A rendezvény legfontosabb programja, a Dr. Moll Veronika reumatológus főorvos asszony által tartott majd egy órás előadás volt, amely a vendégek minden kérdésére választ adott. A szállodai work-shop keretében, a súlyfürdőt feltaláló Dr. Moll Károly lánya válaszolt négyszemközt a kérdésekre. A településeket pedig Sztojanovits Kristóf németországi képviseletvezető mutatta be. Idén sem kezdődhet úgy a tavasz, hogy a PA németországi chartergépei ne kezdenék meg heti rendszeres járataikat négy németországi városból. Az előzetes foglalások bizakodásra adhatnak okot, hiszen két év kiemelkedő 30%-os növekedése után, idén időarányosan ugyancsak 20% növekedés várható a német piacról.

Magyar Est Stuttgartban, a Balassi Intézetben

A stuttgarti Kulturális Intézettel együttműködve 2013. január 18-án este Magyarország prezentációra került sor a Balassi Intézet stuttgarti székházában. Az esemény a CMT turisztikai kiállítás kísérő rendezvényei közé is bekerült, ezért számos helyen, így pl. a vásár több tízezer példányban kinyomtatott és Stuttgart különböző pontjain ingyenesen osztogatott "Stuttgart reist" flyerében is meghirdetésre került. A kellemes hangulatú est, melyre a havas, jeges időjárás ellenére több mint 30 érdeklődő jött el, Gyuricza Bernadett külképviselő előadásával kezdődött. A 40 perces prezentáció egy körutazásra invitálta a hallgatóságot, bemutatva hazánk egyedülálló látnivalóit, az egyes régióik érdekességeit, hazánk legfontosabb turisztikai termékeit, újdonságait. Ezt követően egy speciális téma következett. A németországi svábok fővárosában Furák Zoltán, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Marketingigazgatóságának marketingmanagere a magyarországi svábokról és a sváb hagyományokról beszélt. A téma a stuttgarti hallgatóságot annyira magával ragadta, hogy Furák Zoltán vezényletével még egy közös éneklésre is sor került. S hogy a „száraz" témák mellett a sokszínű magyar kulináris kínálatból is kóstolót kapjon a publikum, a hivatalos részt követően néhány specialitás - hagyományos sváb stifolder, zamatos hazai vörösbor, valamint a CMT turisztikai vásáron a magyar stand attrakciójaként résztvevő Molnár Attila látványpékség felajánlásában kürtőskalács - várta a vendégeket. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)


A képen Dr. Ódor László, a Balassi Intézet, stuttgarti Kulturális Intézet igazgatója, Gyuricza Bernadett külképviselő és Furák Zoltán Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Marketingigazgatóságának marketingmanagere látható.

Újabb B2B road show Németország egyik legnagyobb utazásszervezőjével

A 2011-es őszi, majd a 2012-es tavaszi road show után november végén Németországban újabb szakmai előadássorozat vette kezdetét. A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete ezúttal aThomas Cook-Neckermann csoporttal együttműködve újabb német városok utazási szakembereinek mutatja be Magyarországot. Így Lipcse, Drezda, Chemnitz, majd Hannover, Essen, Frankfurt és Berlin után november 29-én Düsseldorf szakmai közönsége ismerkedett a jövő évi ajánlatokkal. Már az első állomás nagy siker volt, ugyanis az ilyen rendezvényeken szokásosnak mondható 50 megjelenő iroda helyett ezúttal mintegy 90 meghatározó szervező és utaztató vett részt az eseményen. Gyuricza Bernadett külképviselő előadásában ezúttal Magyarország nem hagyományos kínálatára hívta fel a figyelmet, elsősorban olyan programokra, eseményekre, fejlesztésekre fókuszálva, amelyek még ismeretlenek lehetnek a német utazási piacon. Az előadás mellett személyes konzultációkra is sor került, melynek során sok kérdés hangzott el elsősorban Budapest, Balaton és az egészségturizmus vonatkozásában. Több partner pedig már jövő évi csoportjaival kapcsolatban kért konkrét információkat.

Mivel Németországban a hagyományos utazásszervezők továbbra is meghatározó szerepet játszanak az utazási döntések meghozatalában, a foglalások nagy része pedig továbbra is az utazási irodákban történik, ezért a képviselet napi szinten működik együtt az utazási piac eme elengedhetetlen szervezőivel, alakítóival. Fontos célunk, hogy hazánk minél több és változatosabb ajánlattal szerepeljen a véleményformálásban még mindig meghatározó szerepet játszó utazási katalógusokban. Valamint az is, hogy a foglalások során a konkrét utazási döntésekre nagy befolyást gyakorló irodai munkatársak ismerjék és elismerjék hazánk értékeit, így szívesen ajánljanak bennünket vendégeik számára. Hogy ezen a téren minél nagyobb sikereket tudjunk elkönyvelni, a B&B road show a közeljövőben folytatódni fog. A következő állomásak decemberben Frankfurt, majd januárban Erfurt, Nürnberg és Regensburg lesznek.(Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Újabb közös akció a PA Touristikkel Németországban

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az MT Zrt. és a PA Touristik 2011 óta szoros együttműködésben, közös akciók segítségével, valamint új partnerek megnyerésével próbál minél több vendéget Magyarországra csábítani. A jól átgondolt meggyőző munka számos területre kiterjed: különféle közönségrendezvényeken való szeméyes részvétel, előadások tartása a hazánk kínálta előnyökről, a német médiákkal való rendszeres együttműködés keretében sajtóutak, sajtóesemények szervezése és az újdonságokról szóló sajtóhírek rendszeres kiadása, online akciók lebonyolítása, valamint érdekelt szakmai szervezetek és újabb partnerek megnyerése. A jól átgondolt, komplex piaci munka következtében a növekedés sem maradhat el: a sikeres 2011-es év után 2012-ben mintegy 40%-kal nőtt a forgalom Németországból. S hogy a sikertörténet tovább folytatódjon, ezért a szervezők reményei szerint 2013-ban az egészségturisztikai ajánlatok mellett a balatoni turisztikai kínálat komplex módon is felkerül a palettára.


A magyar ajánlatok népszerűsítésére került sor 2012. november 17-18-án is, ezúttalAschaffenburgban, Miskolc tesvérvárosában, ahol a Kongresszusi Központban az MT Zrt németországi képviselete és a PA Touristik adott információt a magyar turisztikai ajánlatról. S hogy a személyes turisztikai tanácsadás napjainkban is mennyire fontos, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a rendezvényre két nap alatt több mint 5000 foglalási szándékkal érkező vendég látogatott el, akik konkrét kérdéseikre keresték a választ. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Prémium Magyar Nap Frankfurtban

Több mint 70 vendég, köztük számos kiemelten fontos németországi utazásszervező ( DERTOUR GmbH, FIT Reisen, PA Touristik GmbH, Service Reisen Gießen, Thomas Cook Touristik GmbH, SPA Travel, stb.), a Lufthansa és a Ryanair képviselői, olyan szakmai szervezetek, mint az Európai Gyógyfürdőszövetség és a Willy Sharnow Stiftung, valamint számos újságíró jelenlétében november 21-én nagy sikerrel lezajlott a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviseletének ebben az évben egyik legnagyobb szakmai rendezvénye, a Prémium Magyar Nap. Helyszínül Frankfurt egyik 5 csillagos szállodája, a Steigenberger Frankfurter Hof szolgált. Az elegáns környezet kiválasztása tudatos döntés volt: a német képviselet már a helyszín segítségével azt kívánta a meghívottak számára közvetíteni, hogy a minőség, a szolgáltatások színvonala terén Magyarország az évek folyamán rengeteget fejlődött. Ezt a tényt az előadásokban elhangzottak még inkább alátámasztották. Kiemelt termékeinkre fókuszálva meghívott előadóink számos fejlesztésről, érdekes újdonságról számoltak be. Elsőként két Magyarországon élő külföldi – egy osztrák és egy német - partner csinált kedvet hazánkhoz: a BudaBike Tours egyik tulajdonosa, Christian Brandmayr Budapest legújabb arcát, a Novasol képviseletében pedig Matthias Engelbert a Balaton egyediségét méltatta. Annedore Rotermund a Rheuma Liga Niedersachsen képviseletében arról artott praktikus előadást, hogy miképpen lehet a külföldi egészségügyi kezeléseket elszámolni a német egészségbiztosítóknál. Majd a MABEUSZ elnöke, Kanel Judit beszélt turisztikai újdonságainkról, izgalmas programjainkról, néhány MICE programot is kiemelve. Az est utolsó előadását a szinergiák jegyében az Agrármarketing Centrumtól Szabados Katalin tartotta: ezáltal a vendégek a magyar gasztronómia sokszínűségébe is betekintést kaptak, valamint egy rövid borkóstolón is részt vehettek. Az estet tovább színesítette Gál Csaba müncheni chansonpoét előadása, aki gitárkísérettel magyar verseket adott elő, s ezzel mintegy kulturális körutazásra invitálta a hallgatóságot. A megjelent vendégek között több ajándék is kisorsolásra került. Az újdonság ezúttal az volt, hogy a nyeremények egy része valóban szakmai, azaz B&B ajándéknak számít. Így a Novasol által felkínált egyhetes nyaralás és a Danubius Health Spa Resort Margitsziget hétvégi budapesti meghívása mellett a szerencsés nyertesek a BudaBike Tours jóvoltából 8 személy részére egy budapesti kerékpáros városnézést nyerhettek. Valamint belépőt egy 40 fős csoport számára a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkba, welcome drinket valamelyik Danubius szállodában egy egész csoport számára, illetve egy negyedoldalas hirdetést a német képviselet újonnan kiadásra kerülő imázs kiadványába.

Az est folyamán Sztojanovits Kristóf németország igazgató arról is beszámolt, hogy 2012 amagyarországi német beutazó turizmusban a fordulat éve. Majd 10 éves stagnálás vagy csökkenés után, 2011 utolsó hónapjaiban kezdődött meg a javulás a német beutazás területén. A KSH kereskedelmi szálláshely statisztikája szerint az idei év minden hónapjában jelenős növekedést sikerült elérni a legnagyobb küldőpiacról. A kereskedelmi szálláshelyeken, az első kilenc hónapban regisztrált 1.8 millió német vendégéjszaka továbbra is a német piac egyértelmű dominanciáját mutatja. A magyarországi szállodák külföldi vendégéjszakáinak kimutatásában, a rendkívül jelentős német volumen mellett a 6,6%-os növekedés kiemelkedő. A növekedés elsősorban Budapest és Nyugat Dunántúl régiók megélénkülő forgalmánakköszönhető, de a Balatonnál a rendszerváltozást követő folyamatosan vendégszám csökkenése is megállt. A magyarországi növekedés jóval magasabb a teljes német kiutazásban mutatkozó átlagos 3%-os bővülésnél. Fenti adatok, eredmények még jelentősebbek annak tudatában, hogy hazánkban majd 10.000 német állampolgár rendelkezik saját ingatlannal, továbbá a szinte teljes német buszos beutazó forgalmat átvevő dunai „Flusskreuzfahrt" által generált vendégforgaloma fent idézett statisztikákban nem jelennek meg, amely a képviselet becslése szerint akár 200.000 vendégéjszaka is lehet. A pozitív eredményeket, a növekedést a rendezvényen megjelent partnereink is alátámasztották. Németországi híreket a www.ungarn-tourismus.de oldalon olvashat. (Magyar Turizmus Zrt. Németországi képviselet)

Magyarország kiemelt szereplése Kemptenben

A bajorországi Kemptenben, amit a németországi turizmus szempontjából fontos szerepet játszó Allgäu kapujának is hívnak, a város vezetősége, a helyi Volkshochschule (Népfőiskola), a Haus International Kempten és a Freundschaftskreis der Partnerstädte Kempten évek óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a turisták szívélyes vendéglátása mellett a városka lakosai is lehetőséget kapjanak idegen tájakkal, országokkal való ismerkedésre. Ezért is hívták életre a "Hallo Nachbar ..." elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek célja, hogy a közeli országok bemutatkozási lehetőséget kapjanak a bajor városkában.

Ebben az évben Magyarország kerül sorra, melynek apropóját többek között az is adja, hogy Kemptennek van egy magyar testvérvárosa: Sopron. Így október 18. és november 23. között hazánk többször is reflektorfénybe kerül. Múlt csütörtökön, a rendezvénysorozat nyitó eseményén, a Magyar Turizmus Zrt németországi képviselete színeiben Gyuricza Bernadett külképviselő tartott egy 60 perces előadást hazánk legfontosabb turisztikai attrakcióiról a hazánk iránt nagy érdeklődést mutató közönség számára. Fischer Lajos, Kemptenben élő tanár, a partnervárosi kapcsolatokért felelős egyesület egyik elöljárója előadásában pedig a magyar feltalálókat mutatta be. A következő alkalmak során az érdeklődők betekintést kapnak a magyar politikába, a magyar irodalomba, a magyar zenébe, majd pedig a záró rendezvény során a Müncheni Magyar Főkonzulátus, Chiovini Rita konzul előadásában a bajor-magyar kapcsolatok történetébe. Az azt követő záró bulin pedig lehetőségük nyílik magyar ínyencségek, borok kóstolására is.

A német képviselet munkája során nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ápolja a kapcsolatokat a Németországban tevékenykedő, különféle magyar vonatkozású szervezetekkel, hogy kihasználva a szinergiákat minél több és változatosabb megjelenési lehetőséget biztosítson hazánk számára. (MT Zrt. Németországi külképviselete)

Egymást érik a Rheuma Liga rendezvények

Szinte még haza sem értek Magyarországról a PA Touristik és a Magyar Turizmus Zrt. által meghívott német Rheuma Liga regionális döntéshozói, máris négynapos roadshow keretében mutatkoztak be Németországban Hévíz város vezetői gyógyszállói. A most Magyarországon járt döntéshozók egyöntetűen pozitív véleményt fogalmaztak meg mind Zalakaros, mind pedig Hévíz turisztikai szolgáltatásairól, így az elkövetkező időszakban segítségükkel kezdődik meg a potenciális vendégek meggyőzése, akik regionális és kistérségi rendezvényeken hallgathatják meg a vezetőik beszámolóit, élményeit. Az elmúlt napokban számos Rheuma Liga csoport élt azzal a lehetőséggel, hogy egy félnapos rendezvény keretében személyesen a magyar szolgáltatóktól hallgatták meg a hazai egészségturizmusban rejlő lehetőségeket. A mintegy 400 megjelent érdeklődő a vendéglátó Liga köszöntője után Sztojanovits Kristóf németországi képviseletvezető tolmácsolásában hallhatott előadást a legújabb hazai turisztikai fejlesztésekről. A rendezvény legfontosabb előadását Dr. Szakonyi József főorvos tartotta, aki szinte személyre szabottan adott minden vendég számára tanácsot vagy véleményt. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az érdeklődők hosszasan vártak arra, hogy Szakonyi doktorral válthassanak néhány szót. Senki sem ment el úgy a rendezvénysorozatról, hogy legalább egy-egy hazai szálloda képviselőjével ne beszélt volna. A hazai szakemberek első visszajelzése alapján a rendezvény sikeres volt, az itt megjelent vendégek a jövőben valószínű Magyarországot, és ezen belül Hévízt választják kikapcsolódásuk, gyógyulásuk helyszíneként. További hírek a www.ungarn-tourismus.de oldalon olvashatóak.

Franciaországban is népszerűsíti az MT Zrt. Magyarországot a Bázel-Budapest járatindítás kapcsán

Számos turisztikai desztináció, köztük a Magyar Turizmus Zrt. által Magyarország is képviseltette magát az egyik legnagyobb elzászi touroperátor, a Mulhouse-i székhelyű LK Tours egész napos workshopján, Colmarban, szeptember 29-én. A rendezvény keretében – mely a B2B és B2C találkozókra is kitűnő lehetőséget biztosított – az MT Zrt. franciaországi külképviselete az Elzász régióbeli szakmai partnerekkel – touroperátorok és utazási irodák – való kapcsolatait kívánta erősíteni.

A magyar megjelenés apropóját az easyJet október 28-i járatnyitása adta, mely Bázel-Mulhouse-Freiburg repülőtere és Budapest között biztosít közvetlen légi összeköttetést. A workshopra az LK Tours külön ajánlatot dolgozott ki partnereinek, négynapos budapesti hétvégét kínálva Mulhouse-i indulással. A rendezvény résztevői számára Packi Barbara, az MT Zrt. franciaországi külképviselet-vezetője két alkalommal tartott előadást, melynek során Magyarország és azon belül is elsősorban Budapest vonzerejét, turisztikai kínálatát mutatta be.

A nap végére 9 konkrét lekérés érkezett 20 és 200 fős csoportok magyarországi utaztatására.

A workshopon az MT Zrt. németországi-svájci külképviselet-vezetője, Sztojanovits Kristóf is jelen volt  a Bázel-Budapest járatindításhoz kapcsolódó akciók előkészítése érdekében, tekintettel a bázeli repülőtér francia mellett német, illetve svájci regionális vonzáskörzetére. Az MT Zrt. külképviselői a rendezvényt megelőző napon, szeptember 28-án tárgyaltak a Bázel-Mulhouse-Freiburg repülőtér szakembereivel. A járatnyitás apropóján megvalósuló további, Magyarországot mint turisztikai desztinációt népszerűsítő akciókról a későbbiek folyamán számolunk be.

A képen Packi Barbara, az MT Zrt. franciaországi külképviselet-vezetője és Sztojanovits Kristóf, a társaság németországi-svájci külképviselet-vezetője látható.

Magyarország turisztikai kínálata is szárnyalt Európa legnagyobb repülős rendezvényén - Berlin ILA Air Show, 2012. szeptember 13-16.

Európa legnagyobb repülős rendezvényén, a 4 nap alatt mintegy 350.000 látogatót vonzó ILA Air Shown kapott bemutatkozási lehetőséget Magyarország turisztikai kínálata a Magyar Turizmus Zrt. németországi / svájci képviselete és a Gold Timer alapítvány együttműködésének keretében. A Berlinben, szeptember 13-16. között megvalósult rendezvény jelentőségét mutatja, hogy itt jelentik be a világ legnagyobb civil és harcászati repülőgép vásárlásait is. A szakmai és nagyközönségi programokkal színesített eseményen a vendégek a legújabb repülős fejlesztéseket is megtekinthették mind a földön, mind pedig a levegőben.

Gold Timer alapítvány LI2 repülőgépe – amely a DC3-as orosz változata – hatalmas sikert aratott. Érdekesség, hogy a 19 férőhelyes gépben – melyet luxus méretű helyekkel alakítottak ki –semmit nem modernizáltak, és ilyen repülésképes gépből mindösszesen egy darab van a világon. A nagyközönség számára péntektől vasárnapig nyitva tartó rendezvényen így nem csoda, hogy reggel 10 és este hat óra között folyamatos volt a sorban állás a gép előtt. Az óriási érdeklődést mutatja, hogy a látogatók a nap folyamán legkevesebb fél vagy egy óra várakozás után jutottak be a Kármán Tódorról elkeresztelt repülőbe. A rendkívül szeles idő miatt a Magyar Turizmus Zrt. külképviselete a gép belsejében állította fel információs standját, amely szintén nagy népszerűségnek örvendett. Az érdeklődők a repülőgéppel kapcsolatos információk mellett Budapestről, a Balatonról és Magyarország általános turisztikai kínálatáról tájékozódhattak a három nagyközönségi nap folyamán. Ahogy az már Németországban megszokott, rendkívül nagy igény mutatkozott Budapest, a rendezvények, valamint a Balatonnal kapcsolatos turisztikai információk, ajánlatok iránt, de sokan érdeklődtek a hazai egészségturisztikai kínálatról is.

A KSH legfrissebb statisztikai adatai szerint a német vendégek 1.187.100 vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken a 2012. január-júliusi időszakban, ami 4,1%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)
 

Fest der Nationen – magyar utca Wilmersdorfban

Berlin egyik belvárosi kerületében, Wilmersdorfban, idén 27. alkalommal rendezték meg a Nemzetek ünnepe utcai rendezvényt. A Magyar Turizmus Zrt. németországi/svájci képviselete a Tematikus Utcák és Terek budapesti egyesülettel együttműködve információs pontot működtetett az ünnepség 3 napja alatt. Nemcsak a környékben lakók, hanem a világ minden pontjáról érkező turisták, valamint Berlin környékéről származó látogatók tízezrei is ellátogattak a Prager Platz-ra, ahol a képviselet információs standja mellett, egy egész magyar utca is fogadta őket.

Wilmersdorf és Budapest V. kerülete partnerkapcsolatot tart fenn, így e kooperáció keretében kiemelkedő tehetségű magyar kézművesek csapata szervezett meg egy magyar utcát, minőségi termékeiket kiállítva, árulva: többek között mézeskalács, kerámia, ékszer, bőrdíszmű, kézműves csokoládé, valamint házi kolbász volt itt kapható. A színpadi programot pedig a budapesti ColorStar együttes fellépése gazdagította.

Reinhard Naumann, Wilmersdorf polgármestere is ellátogatott a magyar utcába, üdvözölte a magyar kiállítókat, szemmel láthatóan rendkívül élvezve a kötetlen hangú megbeszéléseket, így minden standon hosszasan elidőzött. A szervezőknek, így a turisztikai képviselet jelenlévő munkatársának külön megköszönte a rendkívül színvonalas megjelenést a polgármester. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

 

Magyarország az ulmi Dunafesztiválon

„Aufbruch entlang der Donau", azaz „Változások a Duna mentén" - így hangzik 2012-ben az ulmi Nemzetközi Dunafesztivál (www.donaufest.de) mottója. Az 1998 óta kétévente megrendezésre kerülő fesztivál célja, hogy a Duna-régiót, mint az európai sokszínűség bölcsőjét, a politikai, gazdasági és kulturális együttműkődés szimbólumaként mutassa be. A 2012. július 6-15. között megrendezésre kerülő, tíznapos esemény nagy érdeklődésre tart számot: eddig minden alkalommal több mint 200.000 látogatóval büszkélkedhetett. A népszerűség magyarázata abban rejlik, hogy a számos kulturális rendezvény, felolvasások, koncertek, táncelőadások, gasztronómiai élmények, a kézműves piac egyedülálló portékái, a jó hangulatú beszélgetések és a személyes élmények révén a Duna által összekapcsolt vidékek, nemzetek kultúrája új módon mutatkozik be. Hazánk idén is számos attrakcióval jelenik meg. Fellép a pécsi Zengő együttes, a Brass in Five, a Fókatelep, a Navrang. Magdalena Marsovszky, Magyarországon született, Fuldában tanító művelődéstörténész az aktuális politikai helyzetről, a Stuttgarti Kulturális Intézet igazgatója, Dr. Ódor László a magyarországi kulturpolitikáról tart előadást. Esténként pedig Pump Károly Baját bemutató filmje kerül vetítésre. A kisváros ízletes halászleve, melyet a bajaik a fesztivál alatt hatalmas bográcsban, nyílt tüzön, a piac területén, a Duna partján főznek, Ulmban szinte már fogalommá vált. Ahogy a Molnár-féle kürtőskalács is, mely minden alkalommal rengeteg vásárlót vonz. A Magyar Turizmus Zrt. ezért is támogatja a közkedvelt standot az előző évekhez hasonlóan idén is információs anyagokkal: így a süteményre várakozókat hasznos Magyarország információkkal látjuk el, hogy az ízletes hazai illatok, ízek csábítását kihasználva minél több turistát nyerjünk meg egy magyarországi látogatásra. (Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete)

Budapesti kávéházhangulat Münchenben

Június 23-án, szombat este budapesti kávéházhangulatban a magyar kultúrával ismerkedhetett a bajor főváros lakossága. A München város által támogatott, az Olimpiadorf városrészben található forum2 kulturális központban ugyanis illusztris esemény részesei lehettek az érdeklődők. A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, a Müncheni Magyar Főkonzulátussal együttműködve egy egyedülálló irodalmi estre került sor, amiről a Bajor Rádió is beszámolt. Emellett az estre a városban több plakát, szórólapok, valamint a kulturális egyesület honlapja www.kultur-forum2.deis felhívta a figyelmet. Az esemény jelentőségét fokozta, hogy itt került átadásra a rangos „Pro Cultura Hungarica" díj is a Duna-parti Ehingenben működő, a magyar irodalmat német nyelven kínáló "Ehinger Bibliothek – Ungarische Literatur in deutscher Sprache" könyvtár vezetőjének, elismerésképpen kultúraközvetítő munkájáért. Gudrun Brzoska az évek folyamán mintegy 450 magyar, illetve magyar származású német szerző művét, mintegy 1500 kötetet gyűjtött össze, majd magánkönyvtárát 2009-ben kölcsönkönyvtárrá alakította, hogy Németországban minél többen megismerkedhessenek a magyar irodalommal www.ungarische-literatur.eu.

Az est másik fénypontja a Németországban élő és idén tavasszal Adalbert von Chamisso díjjal kitüntetett Doma Ákos író volt, aki legújabb, díjazott kötetéből, a "Die allgemeine Tauglichkeit"-ből olvasott fel. A Chamisso díj a Robert Bosch Alapítvány rangos kitüntetése, amit németül publikáló, ám külföldi, azaz nem német anyanyelvű szerzőknek ítélnek oda 1985 óta minden évben. A kitüntettek között összesen 9 magyar szerző szerepel, akinek könyveit az ehingeni könyvtár a rendezvény alkalmából a helyszínen berendezett ideiglenes könyvtárában állította ki.

Hogy a rangos kulturális eseménynek turisztikai vonatkozása is legyen, s így olyan új, a kultúra iránt érdeklődő célcsoportot is megszólítson, akik eddig még nem jártak hazánkban, a müncheni külképviselő, Gyuricza Bernadett a Budapesti kávéházakról tartott előadást. A kávéházak zenés hangulatát pedig Gál Csaba Münchenben élő magyar költő-zeneszerző idézte fel gitárral kísért, megzenésített verseivel. A „Budapesti Randevú", melyre több mint száz érdeklődő jött el, csendes borozgatás mellett kellemes hangulatú beszélgetéssel zárult. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Magyarország prezentáció Münchenben a jövő utazásszervezőinek

München egyik nagy hagyományokkal rendelkező, elsősorban nivósabb célcsoport számára, színvonalas és egyedi utakat kínáló utazásszervezője, a Studiosus ezúttal a gyakornoki programjába vonta be hazánkat. A jövő turisztikai szakembereinek a kiképzés részeként ugyanis egy utat is meg kell tervezniük, amely siker esetén a Studiosus következő éves katalógusába is bekerülhet. A 22 gyakornok választása idén Magyarországra esett, a német képviselet pedig, mivel munkája során különös hangsúlyt fektet a partnerekkel való szoros együttműködésre, felajánlotta, hogy szívesen nyújt segítséget a program összeállításában. A közös munka első lépéseként, hogy az ifjú szakemberek átfogó képet kapjanak hazánkról, Gyuricza Bernadett müncheni külképviselő másfél órás, interaktív prezentációban mutatta be a turisztikai régiókat, kiemelve a legújabb fejlesztéseket, attrakciókat és a nemzetközileg díjazott eseményeket, mint a Sziget fesztivál, az A38 vagy a romkocsmák. Következő lépésként a Magyar Turizmus Zrt. a gyakornokok által összeállított program szervezésében nyújt majd segítséget, különös tekintettel az ún. „találozásokra", amire a Studiosus egyedi programjaiban nagy hangsúlyt fektet. A találkotások pedig nem mások, mint érdekes helyi emberekkel - művészek, kézművesek, hírességek stb. - való személyes beszélgetések, melyek során vendégeink első kézből kapnak képet arról, miképpen élnek, dolgoznak, gondolkodnak a magyar emberek.

A német képviselet munkája nyomán a Studiosus idén ősszel a Kultimer nevű programsorozat keretében is meghirdet egy új utat „Musikalische Höhepunkte in Budapest" címmel. A budapesti látogatás középpontjában ezúttal a Művészetek Palotájában és az Operában szerzett zenei élmények állnak majd. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Újabb stratégiai együttműködés a német vendégekért

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete, összefogásban Németország egyik legnagyobb utazásszervezőjével a REWE konszernnel, valamint az ADAC autóklub vezetéstechnikai részlegével, egy rendkívüli programra hívta meg Németország legnagyobb utazási irodáit. 4 németországi városban, helyszínenként 24-30 szakember ismerkedhetett meg a REWE utazásszervező legújabb kínálatával, újdonságaival, utazásközvetítőknek nyújtott szolgáltatásaival. A REWE-vel való lassan évtizedes stratégiai együttműködés eredménye, hogy ezen a valójában egyedülálló eseményen mindösszesen két ország kapott lehetőséget, hogy a „legjobbaknak" tartson előadást. A rendezvényre csak névre szóló meghívóval lehetett bejönni, azon csak a legnagyobb forgalmat bonyolító cégek vehettek részt. A délelőtti előadásokat ugyanis egy autós tréning követte, amelyen a legfontosabb vezetéstechnikai fogásokat lehetett elsajátítani. A szervezést a REWE autós utakat szervező részlege vállalta magára, ezért is kaphattak a résztvevők ilyen témájú továbbképzést. A délelőtti programsorozatban, a képviselet nevében Sztojanovits Kristóf képviseletvezető tartott majd egy órás interaktív előadást, amelyben Magyarország még nem ismert turisztikai kínálatát mutatta be. Előadásában külön kiemelte a nemzetközileg díjazott eseményeket, attrakciókat, így a Sziget rendezvény mellett, az A 38 vagy a Tokaji borvidék is említésre került. A REWE az elmúlt években az országos negatív trend ellenére is növelni tudta Magyarországra utazó vendégeinek számát, így például továbbra is piacvezető a balatoni beutaztatás területén. Az idei évben azonban ők is küzdenek az egyre későbbi utazási döntések által okozott hatásokkal, ezzel együtt a magyar piacért felelős vezetők optimisták, és a napokban megjelenő 30 oldalas Magyarország kiadványtól várnak áttörő eredményeket. A német képviselet a hetekben számos utazásszervezővel vesz részt közös projektekben, amely együttműködésekről a www.ungarn-tourismus.de/magyar-sarok.html oldalon olvashatnak érdekességeket. (MT Zrt. Németország)

Tavaszi B2B road show Németország egyik legnagyobb utazásszervezőjével, a Thomas Cookkal

A német képviselet évek óta hangsúlyosan kezeli a német utazásszervezőkkel való együttműködés kérdéskörét, hiszen a még mindig 20%-os arányban szervezetten érkező német vendégek mellett az egyéni vendégek egy jelentős része is az utazásszervezők katalógusa alapján dönt. Az egyik legfontosabb szakmai fokmérő Németországban pedig továbbra is az, hogy melyik ország hány oldallal jelenik meg a legnagyobbak éves kiadványaiban. Ennek megfelelően a képviselet napi szinten működik együtt az utazásszervezőkkel, amely munkának köszönhetően már 2011-ben is számos B2B rendezvényre került sor Németországban. Tavasszal a TUI Maxima, valamint a REWE ITS partner eladói vettek részt egy előadás sorozaton, a DERTOUR munkatársai pedig el is látogattak Magyarországra. Ősszel 2500 szakember ismerte meg a 2012-es hazai turisztikai kínálatot a REWE évente megrendezésre kerülő szakmai rendezvényén, amelyre csak a legnagyobb utasforgalmat bonyolító irodák kaptak meghívást. A Wolff-Ost Reisen buszos utazásszervező partnerhálózata egy novemberi út során tesztelte a hazai buszos turisztikai kínálatot. Valamint tavaly novemberben került sor arra az ITS roadshowra is, amelyen a német képviselet kiemelt vendégként 4 városban mutatta be a 2012-es hazai kínálatot.
 

A sorból temészetesen a Thomas Cook sem maradhatott ki. A 2011-es őszi roadshow után, melyen a keleti tartományok partnerirodáinak munkatársai vettek részt, ebben az évben, május elején újabb előadássorozatra került sor a Thomas Cook viszonteladói számára. Ezúttal Nyugat-Németországban: Hannoverben, Essenben, Frankfurtban és Berlinben. A 4 helyszínen összesen mintegy 150 szakember ismerkedett a balatoni, budapesti és gyógyturisztikai kínálatunkkal, valamint a legfrissebb újdonságokkal, amit a hallgatóság nagy érdeklődéssel fogadott. Természetesen az első idei roadshow után a nagy utazásszervezőkkel való együttműködés 2012-ben is folyatódik. Terveink között szerepel újabb szakmai tanulmányutak szervezése, valamint példaként a Thomas Cook/Neckermann őszi roadshowján való részvétel. (Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete)

Magyarország bemutatkozás Münchenben

A Bajor Európai Mozgalom (Europäische Bewegung Bayern, EBB) felkérésére 2012. április 16-án Magyar Estre került sor Münchenben. Az 1949-ben az európai gondolat népszerűsítése és a nemzetek közötti párbeszéd élénkítése céljával létrejött Németországi Európai Mozgalom bajor tagozata, mely számos fontos bajor céget, szövetséget és véleményformáló személyiséget mondhat tagjának, az est során a szervezet célkitűzésének értelmében első kézből kívánt információt kapni a magyarországi politikai, gazdasági és kulturális helyzetről, melyről a német médiák az utóbbi hónapokban gyakran nagyon elmarasztalóan írtak. A fenti témákról a müncheni Főkonzul, Mydlo Tamás tartott érdekes előadást. És mivel a gazdaság fontos része a turizmus, az egyes országokat pedig személyes látogatások révén lehet igazán megismerni, a történéseket megérteni, ezért az est folyamán Gyuricza Bernadett müncheni külképviselő fél órás előadásban mutatta be hazánk legfontosabb turisztikai attrakcióit, ezzel is kedvet csinálva egy magyarországi utazáshoz, személyes tapasztalatok szerzéséhez. A jó hangulatú rendezvény, melyen kb. 50 fő vett részt, apró gasztronómia ínyencségekkel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Példaértékű összefogás Németországban

Magyar erdőgazdasági és turisztikai szakemberek első alkalommal kaptak lehetőséget a Bajor Vadászkamara éves közgyűlésén a magyar vadászati kínálat bemutatására. A mintegy60.000 taggal rendelkező bajor vadászkamara a legnagyobb tartományi érdekképviselet Németországban, amely évente egy alkalommal tart regionális vezetőinek konferenciát. A rendezvény színvonalát jelzi, hogy a meghívott 300 regionális vezető mellett, az eseményen megjelennek német vezető politikai és gazdasági döntéshozók is, valamint számos tag érkezik külföldről is, így idén még Virginiából is érkeztek a rendezvényre. A magyar erdőgazdaságok és a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete ez alkalommal az összefogás jegyébenközösen vettek részt az eseményen. A kétnapos rendezvényt Prof. Dr. Jürgen Vocke elnök úr köszöntő beszéde nyitotta meg, aki beszédében kitért a magyar vadászati lehetőségekre,külön és rendkívül elismerően szólva a hazai szakmai színvonalról. Brandhuber Ádám a Pilisi Parkerdő erdészetvezető és Sztojanovits Kristóf német-svájci képviseletvezető beszédeinkben felhívták a figyelmet a magyarországi vadászat hagyományaira,a kiváló Bajor-Magyar kapcsolatokra, valamint a rendezvényen megjelent erdőgazdaságok kínálatára. A megnyitó vacsora számos eredményes megbeszélésnek is otthont adott, így idén őszre meghívást kapott a Diana Vadászklub a Bajor Női Vadászklub elnökségétől. Továbbá megegyezés született arról, hogy a bajor vadászkamara még 2011-ben 150 fős hagyományos éves utazásának céljaként Magyarországot választja. A welcome vacsorán a díszvendég státusz miatt, a vendégek természetesen a híres magyar vadhúsból készült vacsorát kaptak. A szállodaszobákba bekészítve pedig a Magyar Erdőgazdaságok jóvoltából külön erre az alkalomra készült vadászkiadvány és kis ajándék várta a vendégeket. A második napon a meghívott magyar erdőgazdaságok kiállítóként vehettek részt az eseményen. A nap folyamán számos jó eredménnyel biztató tárgyalás is lezajlott. Az akció lebonyolítása már csak azért is rendkívül jelentős áttörést jelenthet a beutazó vadászturizmus számára, mert a teljes beutazó vadászturizmus 60%-át a német vendégek adják, akik sokkal hosszabban is maradnak, valamint jobb költési hajlandóságuk is van, mint más országból érkező társaiknak. A német piacon érdekelt magyar állami erdőgazdaságok valamint a képviselet a jövőben is folyamatos együttműködésre törekszik a bajor kamarával, valamint más tartományi kamarákat is megkeres a jövőben kooperáció céljából (MT. Zrt. Németország).

Tovább folytatódik a sikeres rendezvénysorozat Berlinben

Dr. Czukor József berlini nagykövet kezdeményezése alapján, még a tavalyi évben indult el egy szakmai összefogásban megvalósuló rendezvénysorozat, amely házigazdája Magyarország berlini nagykövetsége, társszervezője pedig a Magyar Turizmus Zrt. német képviselete. A rendezvény keretében minden nagyobb nemzeti ünnep alkalmával, egy-egy magyar régió vagy város mutatkozik be Berlinben. Így Sopron város 2011-es nagysikerű prezentációja után, idén elsőként Pécs mutatkozott be. A rendezvény keretében befektetés ösztönző konferencia és work-shop-ok mellett természetesen a turizmus is hangsúlyos szerepet kapott. Így az esti fogadás keretén belül, mintegy 350 meghívott gazdasági és politikai döntéshozó ismerhette meg Pécs város turisztikai kincseit, valamint bor és gasztronómiai kínálatát. Sok meghívott várta már az előadásokat, hiszen Európa Kulturális Fővárosaként Pécs 2010-ben jelentős szerepet játszott a német sajtóban. 2009-ben az előkészületeket ugyan még néha kritizáló cikkek is megjelentek, de a kampány évében már rendkívül elismerő írások dicsérték a Pécs 2010 programsorozatot és a várost. A befektetőket Páva Zsolt Pécs város polgármestere és Szalay Tamás a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nemzetközi igazgatója, valamint Török Béla az IPark tanácsadója tájékoztatta a város befektetési lehetőségeiről, valamint turisztikai fejlesztéseiről. A megjelent potenciális befektetők a turizmus mellett a régió bányászati lehetőségeiről is érdeklődtek. Az esti fogadás keretében a magyar delegáció számos eredményes megbeszélést folytatott. A képviselet évek óta kiemelten foglalkozik Pécs és környékének turisztikai népszerűsítésével, így egyéni és csoportos újságíró tanulmányutak mellett, számos sajtótájékoztatót is szervezett már e témában. A képen Páva Zsolt polgármester, Szalay Tamás igazgató és Sztojanovits Kristóf német-svájci képviseletvezető. (Magyar Turizmus Zrt. Németország)

Magyarország kiemelt szereplése Ehingenben

Az idén fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Bottenschein Reisen március 4-én rendezte meg a baden-württembergi Ehingenben szokásos házi vásárát, melyet ebben az évben 7000 látogató keresett fel. A nagy érdeklődés természetesen a kerek születésnapnak is köszönhető, melyet Magyarország is kihasznált, mivel a rendezvényen mint partnerország vett részt. A kiállításon az MT Zrt. mellett a Hotel Europa Fit****superior, a Naturmed Hotel Carbona****, a Lotus Therme Hotel & Spa*****, a Danubius Health Spa Resort Hévíz****superior és Danubius Health Spa Resort Aqua****all inclusive, valamint a Hunguest Hotel Helios**** és Hunguest Hotel Panorama*** személyesen is képviselték magukat, miáltal az érdeklődők első kézből kaptak információt Magyarország kúralehetőségeiről. S mivel a nap folyamán országunk kétszer is bemutatkozott egy-egy prezentáció keretében, valamint hazai specialitásokkal, sós és édes aprósüteményekkel, pogácsával, valamint borokkal is kedveskedett, így a magyar ajánlatok nagy népszerűségnek örvendtek. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Képviseleti együttműködés a Humboldt egyetem doktorandusz hálózatával

Európa meghatározó egyetemén, a berlini Humboldt Egyetem 11 fakultásán több mint 30 ezer egyetemista tanul, kutat és készül doktori disszertációjára. Az egyetem doktorandusz hálózata a német képviselettel együttműködésben, - a tervek szerint hagyományteremtő célzattal - szórakoztató estet rendezett az egyetem ifjúsági klubjában, melyen Oroszország, Kína és Franciaország után Magyarország mutatkozhatott be. A rendezvényen a képviselet majd egyórás előadásban mutatta be a fiatalok számára vonzó hazai turisztikai kínálatot. A nagysikerű előadás után a játék sem maradhatott el, amelynek során a résztvevők rövid betekintést kaptak a magyar történelembe, valamint a meghatározó magyar feltalálók bemutatása sem maradhatott el. A legjobbak közt kisorsolásra került kisebb nagyon nyeremények is Magyarországgal voltak kapcsolatosak. Az esten természetesen a magyaros vendéglátás sem hiányozhatott. Az akciót a képviselet, a megújult fiatalos hazai turisztikai kínálatot bemutató koncepciójának keretében valósította meg. Az akciósorozat az ITB sajtótájékoztatójával és egyéb webes akciókkal folytatódik. (MT Zrt. Németországi külképviselete)

Bíztató év eleji eredmények Németország északi tartományaiban

Hétvégén került megrendezésre a Kröger Reisen rendes évi házi vására, amelyen a meghatározó hévízi, sárvári, valamint zalakarosi szállodák képviselői mutatták be kínálatukat. A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviseletével összefogásban megrendezett eseményen, az érdeklődők a kiállítás megtekintése valamint személyes tanácsadás mellett,prezentációt hallgathattak meg Szakonyi főorvos úr előadásában. A részletes, majd egy órás, számos tradicionális és modern gyógyászati eljárást bemutató előadást mind délelőtt, mind délután jelentős számú vendég hallgatta meg. A német képviselet, a magyar turisztikai szolgáltatók és a Kröger Reisen stratégiai összefogásának köszönhetően, már az elmúlt években lassú forgalomnövekedés kezdődött a régióban. Az idei első mérleg pedig még jobb eredményt mutat. A Kröger Reisen, aki ebben a régióban az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb utazásszervező, a tavalyi év hasonló időszakához képest, majd 60%-os forgalomnövekedést realizált a magyar forgalomban. Észak- Németországban is tovább folyik az aktív turisztikai marketingmunka, amelynek keretében a képviselet az elkövetkező napokban nemzeti standdal jelenik meg a hamburgi utazás vásáron (MT Zrt. Németországi külképviselete).