Média megjelenések

Fókuszban a németországi oroszok

Németország második legnagyobb kisebbsége az oroszok, egyes becslések szerint országosan mintegy 4.000.000 főre tehető számuk. Rendkívül összetartóak, így az élet szinte minden területén saját szolgáltatói hálózattal rendelkeznek. Nincs ez másként a szervezett utazások piacán sem. Sőt, olyan jelentős az orosz vendégekre specializált irodák hálózata, hogy már saját szakmai magazinnal rendelkeznek – Russkij Voyage- , amely újság a szakma legújabb trendjeit, aktuális divatokat valamint szakmai érdekességeket mutatja be az oroszajkú B2B piac szereplőinek. A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete a tavalyi évben kezdte meg a stratégiai együttműködését a legnagyobb oroszokra specializált utazásszervezőkkel. Számos tavalyi nagysikerű akció után - amelyek egy részében a Danubius Hotels volt a kezdeményező - idén egy rendkívüli PR lehetőséget kapott a képviselet. A cikk írója két oldalon mutatta be Budapest, Balaton, valamint Hévíz turisztikai kínálata mellett a képviselet céljait és munkáját is. A szerző rendkívül elismerően szólt Magyarország idegenforgalmi kínálatáról, kiemelve az 1000 éves viharos történelmet, annak szellemi és épített örökségét. Az írás az aktív turizmus lehetőségeinek bemutatása mellett, hosszan foglalkozik Hévíz gyógyító erejével. 2013-ban is kiemelt célja a képviseletnek a németországi oroszajkú vendégek körében a Nyugat Magyarországi termálút népszerűsítése, a most már 6 város szolgáltatóira bővült hálózat hatékony bevezetése a németországi piacra. (MT. Zrt. Németország)

Hévíz a müncheni Abendzeitungban 

A Magyar Turizmus Zrt. stratégiájának megfelelően a német piacon végzett marketingmunkában is kiemelt szerepet játszik az egészségturizmus. Ezért a német képviselet évek óta törekszik arra, hogy Németország lakossága minél szélesebb körben megismerje hazánk egyedi adottságait. Mivel ehhez az egyik leghatékonyabb eszköz a médiákban való jelenlét, ezért a képviselet napi munkája során nagy hangsúlyt fektet az újságírók rendszeres informálására, az újságokkal való folyamatos kapcsolattartásra. Egyik fontos célunk ugyanis, hogy a sajtó naprakész információkkal rendelkezzen kúra- és welllness kínálatunk legfontosabb újdonságairól.

A képviselet meggyőző munkája nyomán 2012. december 5-én München egyik rangos napilapja, a 120 ezer példányban megjelenő Abendzeitung mutatta be hétvégi száma Wellness mellékletében a magyar egészségturizmus egyik gyöngyszemét, Hévízt. Az egyoldalas szerkesztőségi cikk, amely a „Mélyből feltörő gyógyerő" címet viseli, a magyar balneológiai adottságok és Hévíz története mellett részletesen ír a víz összetételéről és gyógyító erejéről. Valamint arról, hogy miképpen zajlik a kezelés a gyógyfürdőben és a szállodákban. Az írás emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a kúra megkezdése előtt érdemes kapcsolatba lépni a német betegbiztosítókkal, hiszen ez a kezdeményezés legtöbbször sikerrel jár és hatással van a pénztárcára is.

Budapest különböző arcáról ír a német sajtó

A havonta 300.000 látogatót számláló www.fernweh-aktuell.com, a Der Tagesspiegel (133.000 példány) és a Zentralschweiz am Sonntag (120.000 példány) napilapok után december elején areisen-multimedial.de online fórumon is megjelent Dagmar Kappe cikke a budapesti adventről. A 3 oldalas online írás ezúttal egy zenével aláfestett képsorozattal is illusztrálja az újságírónő élményeit, aki 2011. decemberében az újonnan nyílt Iberostar Grand Hotel Budapest és a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviseletének a meghívásában járt fővárosunkban, hogy a téli Budapest kínálatát is megismerje: www.reisen-multimedial.de/perle-an-der-donau-im-advent/ .

Egy másik online újság, a gour-med.de fővárosunk kulináris kínálatát méltatja. Az évente 6 alkalommal, alkalmanként 55 ezer címre kiküldött newsletter egyik fontos célkitűzése, hogy az egészségről, az egészséges életmóddal kapcsolatos legfontosabb újdonságokról számoljon be, ezért természetes, hogy elsődleges célcsoportját az egészségben tevékenykedők jelentik: azaz az orvosok. Az online életmód magazine, amely szívesen ír izgalmas ételekről, borokról, utazásról, fürdőkről, az egészséges táplálkozásról, illetve a legújabb gyógymódokról is, "A különleges tipp" (Der besondere Tipp) című rovatában Budapestet,"a modern elegancia és az elegáns tradíiciók városának" nevezi, ahol a számos látnivaló, a fürdők és a shoppingolási lehetőségek mellett finom falatok és elegáns éttermek is várják a turistákat. A cikk szerzője, Klaus Lenser, a Magyar Turizmus Zrt. német képviseletének a meghívásában járt hazánkban, hogy a legfontosabb nevezetességek mellett néhány jó hírű éttermet is kipróbáljon. Így a világhírű Gerbeaud kávéház mellett az újságíró ellátogatott Budapest egyik Michelin csillagos éttermébe, a Costesbe, valamint a Kempinski Hotel Corvinus szállodában található NOBU-ba. Élményei itt olvashatóak:
www.gour-med.de/index.php?id=2 .


német képviselet havi rendszerességgel az újságíróknak kiküldött hírlevelét idézve pedig a460.000 példányszámban megjelenő Mainpost invitálta november végén a kultúrára kíváncsi olvasóit Budapestre. A lap tippje ezúttal a december 30-án fellépő 100 tagú cigányzenekar budapesti koncertje.

A német UrlaubTipp Magyarország ajánlata

Az UrlaubTipp Németország legnagyobb utazási magazinja, melyet mind a szakma, mind pedig az utazóközönség szívesen olvas. Az ingyenes újság ugyanis számos fontos témában - új, érdekes desztinációk, útleírások, ajánlatok összehasonlítása, az utazási trendek bemutatása, hasznos utazási tippek és tanácsok - szolgál naprakész információkkal. A kiadványhoz, amely havonta országszerte 350 ezer példányban jelenik meg, az utazási irodákban lehet hozzájutni. Emellett a lapot az utazási szakma rendszeresen szétküldi prémium ügyfelei számára is. S mivel az itt megjelent hírek egyszerre két célcsoportot - szakma és utazóközönség - érnek el, valamint amennyiben az ügyfelek tetszését elnyeri a magazin valamelyik ajánlata, akkor azt a területet az utazási irodai munkatársak gyakran felveszik protfóliójukba, ezért is volt fontos a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete számára, hogy Magyarország újra megjelenjen az újságban. Így az Észak-Alföld után idén decemberben hazánk egy másik Németországban eddig még kevésbé felfedezett régiója, a Tisza-tó kerül bemutatásra. A 3 oldalas cikk szerzője, Andreas Jacobsen, tavaly ősszel járt a német képviselet meghívásában hazánkban, hogy felfedezze ezt a természeti szépségekben gazdag régiót, amely egyedisége révén bárkit hamar lenyűgöz. Többek között az újságírót is, akinek kedvcsináló írásából valamennyi olvasó számára az derül ki, hogy a táj nyugalma, az állatvilág sokrétűsége, a madárvilág elképesztő gazdagsága valódi élményeket biztosít minden odalátogató számára. A cikkel ca. 1,2 millió olvasót érünk el. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

A Darmstädter Echo ezúttal Észak-Magyarországra invitálja olvasóit

Tavasszal a Tisza-tavat, októberben Budapestet, a "Duna szépét", november 24-i hétvégi számában pedig az Eger-Tokaj régiót ajánljotta olvasói figyelmébe a Hessen tartomány déli részében nagy népszerűségnek örvendő, 120.000 példányszámban megjelenő Darmstädter Echo napilap, aminek hétvégi kiadása, a Sonntags-Echo, Freizeit – Reise rovatában szívesen kalauzolja olvasóit Németországban még kevéssé ismert tájakra. Ezért mutatkozhatott be az újság hasábjain nemrégiben a Tisza-tó, illetve az Észak-Magyarország régió.

A most megjelent cikk írója hasonlóan a másik két írás szerzőjéhez, a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviseletének a meghívásában látogatott hazánkba, hogy új impulzusokkal gazdagodjon Magyarország vonatkozásában. Sibylle Maxheimer színes képekkel is illusztrálva, egyoldalas cikkben csinál kedvet az új, felfedezésre érdemes régióhoz, ahol a "borok királya" a Tokaji Aszú mellett számos látnivaló, ízletes falatok és rengeteg kulináris élmény várja az odalátogatókat. Rövid szüret után pincelátogatás Tokajban, a török korból fennmaradt emlékeket is felidéző, felfedező séta Egerben, borkóstoló a Szépasszonyok völgyében, vagy miskolci városnézéssel egybekötött kirándulás a Bükkbe – az újságírónő szerint ebben a régióban is bárki megtalálja a kedvére valót.

A Darmstädter Echo napilap és online verziója, az Echo Online olvasói általában 20-50 évesek, jó iskolai végzettséggel bírnak, s keresetük meghaladja az átlagot. A Sonntags Echo példányszáma 137.000, az online újságot pedig havonta átlagosan több mint egy millióankeresik fel, a lehívott oldalak száma pedig 6,77 millió körül mozog. (Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete)

A német sajtó szerint a budapesti adventet mindenkinek látnia kell

A havonta 300.000 látogatót számláló www.fernweh-aktuell.com után november 25-én újabb dícsérő cikkek jelentek meg a budapesti adventről Dagmar Krappe tollából. Az újságírónő, aki 2011 decemberében az újonnan nyílt Iberostar Grand Hotel Budapest és a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviseletének a meghívásában járt fővárosunkban, ezúttal a Der Tagesspiegel (133.000 példány) www.tagesspiegel.de/weltspiegel/reise/ungarn-im-herbst-gut-behuetet-zur-mohntorte/7431566.html és a Zentralschweiz am Sonntag (120.000 példány) című lapokban tette közzé élményeit. Tavalyi meghívásunk célja elsősorban az volt, hogy az újságírók széles adventi kínálatunk megismerése révén a téli Budapesthez is kedvet kapjanak, s ezáltal olvasóikat is meggyőzzék, hogy fővárosunk a hideg évszakban is izgalmas célpont. Hogy célkitűzésünk sikerrel járt, mi sem bizonyítja jobban, mint az eddig - részben már tavaly - megjelent cikkek sora, melyek kedvcsináló módon mutatják be a téli Budapest által kínált lehetőségeket. Az írások szerint a shoppingolni vágyókat a design üzletek, galériák, egyedi portékák, izgalmas anyagok és ruhaköltemények mellett Európa egyik legszínvonalasabb karácsonyi piacán számos újszerű kézműves ajándékötlet várja. A vásárlásban megfáradt turistákat a kávéházak és süteménykölteményeik, a karácsonyi piac ízletes magyar specialitásai és a budapesti fürdők kellemes melege kényezteti, esténként pedig különféle kulturális programok szórakoztatják.

A tavalyi sikerre és az érdeklődésre való tekintettel az Iberostar Grand Hotel Budapest és a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete idén novemberben újra 6 újságírót látott vendégül fővárosunkban. A középpontban ezúttal is a karácsonyi készülődés állt. A karácsonyi népszokások, mint a Luca széke vagy a szaloncukor, ötletes, Németországban még nem látott kézműves ajándékok, a design boltok izgalmas kínálata, a tipikus magyaros ételek, a kávéházak, és a fürdők mellett természetesen a leghíresebb budapesti látnivalók is helyet kapnak Philipp Duckwitz online írásaiban, melyek az újságíró saját élményeit állítják a középpontba, s hitelességük révén mintegy személyes meghívásként hatnak az olvasók számára. Az egyik cikk ahavonta 255.000 oldallehívást számláló és a kulináris élvezeteket középpontba állító gourmet-report.de (http://www.gourmet-report.de/artikel/343648/Cooles-Budapest.html) honlapon elérhető.
A másik pedig a geo.de Utazás rovatában olvasható:www.geo.de/reisen/community/reisebericht/546363/1/Budapest-zur-Vorweihnachtszeit-ein-romantisches-Erlebnis-im-Paris-des-Ostens . Ez a website izgalmas és színvonalas úticélokat mutat be, s Németország egyik legsikeresebb utazási protáljának számít. Rendszeres látogatóinak a száma 610.000, a látogások száma októberben 1,43 millió, az oldallehívások száma pedig 8,68 millió volt.

A budapesti adventet népszerűsíti Hedda Schatz újságírónő is, aki a német képviselet meghívásában szintén nemrégiben járt hazánkban. Írása a CuraMed szerkesztőség kiadásábanhavonta kétszer megjelenő és 45.000 látogatót számláló www.literakur.de online újságban olvasható: www.literakur.de/421.html. (MT Zrt. németországi külképviselete)

Németország legfontosabb szakmai magazinja is beszámol a német vendégszám növekedésről

A német turisztikai ágazat legnevesebb szaklapja, a kéthetente mintegy 32 ezer példányszámbanmegjelenő Fremdenverkehrswirtschaft, azaz fvw, immáron 45 éve látja el első kézből szerzett információkkal a szakmát mind nyomtatott, mind pedig online kiadásaival. Ez utóbbi 35 ezer regisztrált olvasót és havonta kb. 420 ezer oldallehívást tudhat magáénak. Newslettere pedig 12 ezer címre jut el. Felmérések szerint az olvasók 53%-a utazási irodás, 11%-a utazásszervező, 9% turisztikai szolgáltató, 27% pedig repülőtéren, szállodában dolgozik. Az utazási irodák munkatársainak 58%-a rendszeresen olvassa a médiumot, ami a turisztikai újdonságok mellett a piac fejleményeiről is rendszeresen beszámol.

A fenti számok tükrében még nagyobb jelentőséggel bír, hogy az elismert szakmai magazinnovember 21-én newsletterében a német képviselet által a médiáknak eljuttatott jelentés, majd azt követően Sztojanovits Kristóf németország igazgatóval készített riport nyomán egy egyoldalas cikkben számol be a legfrisebb számokról.

Sztojanovits Kristóf németország igazgató Rita Münck újságírónak adott nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy 2012 a magyarországi német beutazó turizmusban a fordulat éve. Majd 10 éves stagnálás vagy csökkenés után, 2011 utolsó hónapjaiban kezdődött meg a javulás a német beutazás területén. A KSH kereskedelmi szálláshely statisztikája szerint az idei év minden hónapjában jelenős növekedést sikerült elérni a legnagyobb küldőpiacról. A kereskedelmi szálláshelyeken, az első kilenc hónapban regisztrált 1.8 millió német vendégéjszaka továbbra is a német piac egyértelmű dominanciáját mutatja. A magyarországi szállodák külföldi vendégéjszakáinak kimutatásában, a rendkívül jelentős német volumen mellett a 6,6%-os növekedés kiemelkedő. A növekedés elsősorban Budapest és Nyugat Dunántúl régiók megélénkülő forgalmának köszönhető, de a Balatonnál a rendszerváltozást követő folyamatosan vendégszám csökkenése is megálltA magyarországi növekedés jóval magasabb a teljes német kiutazásban mutatkozó átlagos 3%-os bővülésnél. Fenti adatok, eredmények még jelentősebbek annak tudatában, hogy hazánkban majd 10.000 német állampolgár rendelkezik saját ingatlannal, továbbá a szinte teljes német buszos beutazó forgalmat átvevő dunai „Flusskreuzfahrt" által generált vendégforgaloma fent idézett statisztikákban nem jelennek meg, amely a képviselet becslése szerint akár 200.000 vendégéjszaka is lehet. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

A gyógyszerészek hivatalos magazinja a magyar fürdőket méltatja

A német gyógyszerészek hivatalos magazinjának célkitűzése, hogy praktikus tippekkel, az egészséggel kapcsolatos hasznos tanácsokkal szolgáljon olvasói számára, mégpedig olvasmányos, szórakoztató formában. Mind a www.aponet.de honlapon, mind pedig a nyomtatott újságban, a havonta kétszer megjelenő Neue Apotheken Illustrierte-ben. S mivel manapság Németországban egyre többen érdeklődnek az egészséges életmód iránt, ezért a lapot havontatöbb mint egy millióan olvassák Németországszerte.

Ezért is könyvelhető el nagy sikernek, hogy a német képviselet hosszú meggyőző munkája nyomán idén novemberben a magyar fürdők is szerepelnek az újság hasábjain. A szerző, Erik Feltzer cikkének már a címe is azt sugallja, hogy Magyarországon minden igény kielégíthető, legyen az luxus wellness hotel vagy egyszerű kemping. Mégpedig az ország bármely táján. Hiszen maga Budapest is fürdőváros – ezt 1937-ben eldöntötték a nemzetközi szakemberek. A magyar gyógyvízkínálatot pedig már a rómaiak, később a törökök is élvezték. Korunk emberét pedig olyan egyedülálló természeti jelenségek várják, mint Hévíz, Miskolctapolca vagy Egerszalók. Az újságíró azonban Nyugaton Bükfürdő, Sárvár, Zalakaros és Harkány, keleten Gyula és Hajduszoboszló gyógyító hatását is méltatja. A cikk itt elérhető:http://www.aponet.de/service/nai/2012/11a/ungarn-campingplatz-bis-wellnesshotel.html .

A budapesti adventhez csinál kedvet Németországban a fernweh-aktuell.com

Németország második legnagyobb példányszámban megjelenő, elsősorban Dél-Németországban terjesztett vasárnapi újságja, a Sonntag Aktuell az érdeklődésre való tekintettel idén januárban indította el online utazási portálját, a www.fernweh-aktuell.com -ot, amely napjainkra közel 300.000 látogatót számlál. Itt jelent meg a napokban "Tiszta romantika: Budapest egy adventi hétvégén" címmel Dagmar Krappe fővárosunkat dícsérő, 4 oldalas írása. Az újságírónő tavaly decemberben az újonnan nyílt Iberostar Grand Hotel Budapest és a Magyar Turizmus Zrt. meghívásában járt fővárosunkban, hogy megismerkedjen a hazai adventi kínálattal, s élményei révén írásával kedvet tudjon csinálni a téli Budapesthez is.

Online cikkében a szerző 21 fotóval is illusztrálva mutatja be a téli Budapest vonzó arcát, turisztikai kínálatát: www.fernweh-aktuell.com/inhalt.perle-an-der-donau-romantik-pur-budapest-an-einem-wochenende-im-advent . Design üzletek, galériák, egyedi portékák, izgalmas anyagok és ruhaköltemények vígasztalják a ködöt kevésbé kedvelő turistákat. A hideg elől pedig a kávéházakba lehet menekülni, ahol finomabbnál-finomabb, jellegzetes magyar sütemények, sőt akár design torták is várják az átfázott vendégeket. Az európai hírnevű karácsonyi vásár pedig rengeteg újszerű kézműves ajándékötlettel szolgál. S mivel számos kultúrprogram – koncertek, operaelőadás, balett – várja az érdeklődőket, ezért a magyar fővárosban este sem kell unatkozni. Az ajándékvásárlásban megfáradt testet pedig bármelyik évszakban remekül kényeztetik budapesti fürdők. (MT Zrt. németországi külképviselete)

Ezúttal a német Mobilszene és a svájci Wohnmobil&Caravaning ajánlja Magyarországot

A lakóbuszosok egyik kedvelt magazinja, a havonta 30 ezer példányban megjelenő CAMP24 és a21.000 példányszámban kiadott, 17 éves múltra visszatekintő Mobil Total után újabb két lakóautósoknak és – buszosoknak szóló magazin invitálja olvasóit hazánkba. Az egyik a németországi klubokat tömörítő szervezet, a Reisemobil Union 5 ezer példányszámú magazinja, a Mobilszene. A másik pedig a Svájcban megjelenő és az ottani camping-caravaning szaklapok között vezető helyen szereplő, kéthavonta 11 ezer példányszámban megjelenő Wohnmobil & Caravaning.

A német magazin 7 oldalban, a svájci pedig 20 oldalban vezeti végig olvasóit azon az útszakaszon, melyeket a szerzők az MT Zrt. németországi képviseletének a meghívásában idén májusban maguk is megismertek. A közel 6 napos út során az újságírók jártak Hévízen, a Kis-Balatonnál a Bivalyrezervátumban, Keszthelyen, Tihanyban és Balatonfüreden. A Balaton-felvidéken Szentbékállán és Hegyestűn a természet szépségeivel, Balatongyörökön és Szigligeten a lélegzetelállító kilátással, Balatonudvariban pedig a golfozási lehetőségekkel ismerkedtek. A másfél napos budapesti program után, melyről mindkét cikk nagy lelkesedéssel számol be, Szentendre, Tahitótfaluban a Bodor Major, majd Vác, a Bánki-tó és Visegrád szerepelt a programjukban. A svájci magazin emellett beszámol még a Herendi Porcellánmanufaktúrában tett látogatásról, és a Velencei-tóról is.

S bár a német magazin úgy látja, hazánkban még elkél az infrastruktúra fejlesztése ahhoz, hogy a német lakóbuszosok igazán kedvelt úticéljává váljunk, ugyanakkor azonban Magyarországnak érdemes elindulnia ezen az úton, mivel a számos látnivaló, a természeti szépségek, a finom ételek és italok, valamint a lakosság kedvessége, vendégszeretete a lakóbuszos célközönség által keresett és megbecsült értékek. Ezért is tervezi a másik cikk szerzője, Siegfried Semper, hogy a közeljövőben újra ellátogat hazánkba.

A Német Caravaning Ipari Egyesülés (CIVD) adatai szerint Németországban 440 ezer lakóbusz van használatban. A lakóbuszosok pedig – 2009-ben 1,1 millió fő – átlagban 15,1 napot üdülnek és fejenként 794 EUR-t költenek. A strandolást, a körutazást és a pihenést kedvelik leginkább. Szinte bármelyik évszakban útnak indulnak: tavaszal utazásaik 21%-a, nyáron 55%-a, ősszel 19%-a, télen pedig 5%-a realizálódik. Szinte valamennyien aktívan sportolnak, 58%-uk szeret idegen országokba menni, 37%-uk számára nagyon fontos a helybéliekkel való kapcsolat, 34% szívesen van úton, 31% pedig új dolgokat szeretne felfedezni és megélni. A lakóbuszosok tehát egy olyan speciális célcsoport, akik szívesen és sokat utaznak, utazásaik során viszont szinte kizárólagosan saját vagy bérelt autóval vannak úton. Ezért is törekszik a német képviselet arra, hogy hazánkat ismertté tegye eme célcsoport számára is. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Filmözön Magyarországról a német médiákban

Az MT Zrt. német képviseletének aktív médiamunkája nyomán az elmúlt hetekben számos film került bemutatásra a német televiziós csatornákon.

Október 17-én Közép-Németország legnagyobb televíziós csatornája, az adásonként akár600.000 nézőt számláló, Thüringia, Szászország és Alsó-Szászország tartományokban 8,7%-os átlagos piaci részesedéssel bíró MDR elsősorban természetbarátoknak és az aktív turizmust kedvelőknek szóló „draußen" című műsorában a Tisza-tóhoz invitálta a nézőket. A közel 5 perces film a régió gazdag madárvilágát mutatja be, hangsúlyozva, hogy hazánkban számos egyedülálló madárfaj is megfigyelhető:  http://www.mdr.de/mediathek/fernsehen/a-z/drauen100_letter-D_zc-90c9592e_zs-dea15b49.html A forgatócsoport tavaly ősszel az MT Zrt. német külképviseletének a meghívásában járt hazánkban.

Idén szeptemberben szintén a meghívásunkra - immáron többedik alkalommal - forgatott hazánkban Németország egyik legnagyobb televíziós csatornája, a dél-német Südwestdeutsche Rundfunk (SWR) Treffpunkt magazinja, amely szívesen és rendszeresen népszerűsíti a magyar hagyományokat. Az elmúlt években az adás keretein belül többek között bemutatásra került a Mohácsi Busójárás, a Csabai Kolbászfesztivál, a Vecsési Káposztafeszt, valamint húsvéti népszokásaink. Október 21-én, vasárnap este 18-19 óra között pedig a kalocsai Paprikafesztiválról ebben az évben készített filmjüket láthatták a nézők. Az adást, amit átlagosan 350 ezren kísérnek figyelemmel, ezúttal 600 ezren látták, ami 16-9 %-os kiemelkő nézettségetjelent: http://www.youtube.com/watch?v=WD86sBBOh4Q&feature=youtu.be .

Október 10. óta látható a havonta 550.000 ezer nézőt számláló www.reiselust-tv.com online utazási csatornán az a két film, melyet az Oktogon TV produkciós iroda idén augusztusban készített Magyarországon. Ez a forgatócsoport is a német képviselet meghívásában járt hazánkban, hogy az ismert nevezetességek mellett megismerje országunk új arcát. Egyik filmjük a Tisza-tó és a Hortobágy vidékére kalauzolja a nézőket, hogy kedvet csináljon az érintetlen magyar természethez. A másik pedig a békési Pálinkafőzdét, Gyulát, Hajduszoboszlót, valamint Budapestet és Szentendrét mutatja be: http://www.reiselust-tv.com/laender.html#land23 A forgatócsoport filmjei jövő tavasszal az SWR (Südwestdeutsche Rundfunk) Kaffee oder Teedélutáni magazinjában (nézettség átlagban 0,35 millió fő), valamint a német "M1-en", azaz az ARD-n, a Buffet magazinműsorban (nézettség: 0,94 millió fő) is láthatóak lesznek.

November 8-án és 15-én és majd 22-én az arte televíziós csatornán szintén a magyar természet értékei méltatja az a tavaly egyszer már levetített természetfilm is (Der Flug des Seeadlers), mely a rétisasokról szól. A képernyőn nyomon követhetőek Viktor, a Kis-Balatonnál született magyar rétisas életének legfontosabb állomásai, és közben a nézők az érintetlen magyar természet szépségéről is számos benyomást szerezhetnek:http://programm.ard.de/TV/arte/der-flug-des-seeadlers/eid_287248868829478?list=now . A Németországban nagyon kedvelt arte csatorna 33 millió német háztartásban elérhető és hetente több mint 5 millió nézővel bír.

November 11-én Észak-Németország legnagyobb csatornája, a Hamburgban, Schleswig-Holsteinben, Mecklenburg-Vorpommernben és Alsó-Szászországban sugárzó Norddeutsche Rundfunk (NDR) Hanseblick adása szólt a tokaji borról. A „Das Geheimnis des Tokajers", azaz a „Tokaji bor titka" című film 42 percben a tokaji borvidék és a borkészítés titkaiba, érdekességeibe avatja be a nézőket: http://www.ndr.de/flash/mediathek/mediathek.html?media=hanseblick469 . (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Újabb médiamegjelenések Németországban

A német képviselet aktív PR munkájának köszönhetően 2012. első 8 hónapjában a médiáknak kiküldött híreink nyomán eddig 128 cikk jelent meg Németország-szerte csak a nyomtatott sajtóban. S ehhez jönnek még az online megjelenések, valamint azok a cikkek, melyek egy-egy sajtóút nyomán születtek. Ez utóbbiak száma az utóbbi hetekben tovább növekedett, mivel a hazánkba látogatott újságírók megint több írást is közzé tettek.

Október 10-én a Darmstädter Echo hétvégi számában, a Sonntags-Echo Freizeit – Reiserovatában Heide Noll írt Budapestről. Az újságíró idén októberben vett részt azon a sajtóúton, amely az Easyjet új közvetlen járatát kívánta népszerűsíteni. Az idén ősztől indult új légiösszeköttés a svájci-német- francia határon fekvő EuroAirportot Budapesttel köti össze. Az egyoldalas hír, ami fővárosunkat a "Duna szépének" nevezi, a hagyományos látnivalók mellett elsősorban a különböző pontokról élvezhető gyönyörű panoramát, valamint a kitűnő gasztronómiai kínálatunkat emeli ki. A Sonntags Echo példányszáma 137.000. Az online újságot havonta több mint egy millióan keresik fel, a lehívott oldalak száma pedig 6,77 millió körül mozog.

Tom Vörös a Sziget fesztivál alkalmából járt Budapesten, s fővárosunkról október 13/14-én a 40 ezer példányszámban megjelenő Sächsische Zeitung hétvégi utazási rovatában számolt be. Az újságíró újszerű módon, az augusztusban személyesen átélt Budapest Code városnézés segítségével mutatja be fővárosunk eddig ismeretlen vonatkozásait. A cikk hírértéke kb. 11 ezer EUR.

Október végén meghívásunkban Észak-Magyarországon járt Ilse Rohman, a Frankfurt-Live.com online magazin alapítója. Élményeiről egy kétoldalas cikk született, amiben a szerző Magarországot az élvezetek országának titulálja, ahol az ismert dolgok, a magyar temperatum mellett rengeteg újdonságot is fel lehet fedezni: többek között a kíváló borokat, az ízletes szarvasgombát, kedves vidéki városokat, mint Eger, illetve izgalmas művészeti kezdeményezéseket - például Noszvajon a barlanglakásokban: http://cms.frankfurt-live.com/front_content.php?idcat=9&idart=62171 . A honlap havonta 1,5millió oldallehívást számol.

Mint ahogy híreinkben korábban már beszámoltunk, a GEO Saison, Németország legszínvonalasabb utazási magazinja egy a német képviselet által szervezett sajtóút nyomán idén áprilisban 15 oldalban csinált kedvet fővárosunkhoz. Februárban pedig a Four Seasons Hotel Budapest Gresham Palace-t a legjobb európai luxusszállodák közé sorolta. A mostani, novemberi számban, ahol a 100 eurónál kevesebbe kerülő, ám álomszép hotelek kerültek megmérettetésre, két Budapesti szálloda újabb kitüntetésben részesült: a Lánchíd 19 Design Hotel a 40., a Hotel Palazzo Zichy pedig a 41. helyen végzett. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

A németországi médiamunka újabb gyümölcsei

Ahogy híreinkben arról már többször beszámoltunk, az MT Zrt. németországi képviselete munkája során nagy hangsúlyt fektet a médiákkal való együttműködésre, hiszen a hazánkról megjelent hírek nagy mértékben befolyásolják az utazási döntéseket. A különféle eszközöket használó médiamunka eredményeképpen az elmúlt hetekben újabb számos hír látott napvilágot Magyarországról.

A német képviselet legutóbbi, a német sajtónak kiküldött newslettere nyomán a Stern Onlineutazási rovatában a legizgalmasabb őszi fesztiválok között a Békéscsabai Kolbászfesztivál is bemutatásra került: www.stern.de/reise/wurst-und-kultur-1906915.html . Németország egyik legolvasottabb online médiája, a stern.de havonta 5,33 látogatót, 21,24 millió látogatást és 131,67 millió oldallehívást számol.

A másik nagy népszerűségnek örvendő online napilap, a spiegel.online színeiben a tavalyi látogatást követően idén szeptemberben is vendégül láthattuk Kurt F. de Swaaf újságírót, aki a 2011-es kerékpáros útja után (www.spiegel.de/reise/europa/kisalfoeld-tiefebene-in-ungarn-gangschaltung-rauf-fuer-goeboesmajor-a-787854.html) idén kenuval is bejárta a Mosoni-Duna vidékét. Élménybeszámolója a közeljövőben jelenik majd meg.

Dörte Krohn újságírónő szeptember elején szintén meghívásunkban érkezett Magyarországra. Ennek a sajtóútnak az elsődleges célja a Németországból hazánkba közlekedő Ryanair járatok népszerűsítése és Budapest új színben való feltüntetése volt. S hogy az újságírók fővárosunkat valóban új oldalról ismerhették meg, mi sem bizonyítja jobban, mint a reinmein.info-ban megjelent 4 oldalas cikk, mely az ismert látnivalók – Várnegyed, Parlament, Városliget, Hősök tere – mellett nagyon lelkesen ír a kedves belvárosi üzletekről, a hazai design termékeiről, az izgalmas gasztronómiai kínálatról, fürdőinkről, Budapest építészetéről, a magyar szecesszióról és a romkocsmákról is: www.reinmein.info/home/singlehome/article/viele-seiten-budapest.html .

Annchen Witt az MT Zrt által a III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál alkalmából szervezett nemzetközi sajtóúton vett részt, s benyomásait egy 4 oldalas cikkben a havonta 1,5 millió oldallehívást számláló frankfurt-live.com honlapon tette közzé.

Szeptember közepén Németország egyik legnagyobb televíziós csatornája, a dél-németSüdwestdeutsche Rundfunk (SWR) Treffpunkt magazinja is ellátogatott hazánkba. A népszokásokkal és hagyományokkal  foglalkozó műsort, mely már többször is forgatott Magyarországon, vasárnap esténként 18-19 óra között 350-450 ezer néző kíséri figyelemmel. A Mohácsi Busójárás, a Csabai Kolbászfesztivál, a Vecsési Káposztafeszt ésa húsvéti népszokások után idén a kalocsai Paprikafesztiválról készültek felvételek.(MT Zrt. Németországi külképviselete) 

30 perces tv-film Budapestről Délnyugat -Németországban

A Magyar Turizmus Zrt német külképviseletének meggyőző munkája nyomán és szervezésében idén szeptemberben egy hétig hazánkban forgatott Délnyugat-Németország egyik legnépszerűbb utazási magazinja, a  "…., da ich will hin". Október 7-én, vasárnap délután 16 óra 45 perckor az adás címében a pontok helyére Budapest került, s így a Saarländische Rundfunk, valamint a Südwestdeutsche Rundfunk nézői átfogó képet kaphattak a magyar fővárosról. A 30 perces film nagyon színesen, fiatalosan és kedvcsináló módon mutatta be Budapest széles turisztikai kínálatát, s egyedülálló értékeit. Így szó esett a fürdőkről, a város alatt meghúzódó barlangrendszerről, az izgalmas építészetről, a Jugendstílről, a romkocsmákról, valamint a Vásárcsarnokban tett látogatás során a magyar konyha elengedhetetlen kellékéről, a paprikáról. A riporter, Kerstin Gallmeyer  szerint azonban nem csak a paprikával készült ételek ízletesek, hanem általában a magyar konyha, amit Budapesten a legkülönfélébb éttermekben lehet megkóstolni. No és persze a sütemények is elnyerték a tetszését, a kávéházak hangulatával egyetemben. Az újságírónő emellett a német sajtóban az utóbbi időben negatív felhanggal idézett témáknak is utánajárt. Így látogatást tett a Zsinagógába és egy zsidó óvodába, ahol éppen a zsidó újév ünneplésére készülődtek. Valamint a Kugler Art Szalonba, hogy a romák helyzetéről is képet kapjon. Emellett a mai magyar életről beszélgetett Závada Pállal és Péterrel, no meg Karsay Dorottyával. Végezetül pedig ellátogatott egy jazz, valamint egy klezmer koncertre, és egy táncházba is, ahol maga is gyakorolta a magyar tánc lépéseit. A sok érdekes helyszín, az izgalmas témák és a változatos beszélgetőpartnerek által a nézők számára hazánk fővárosát egy izgalmas, színes  és szabad szellemiségű városnak ábrázolja, ahol számos meglepetés és rengeteg látnivaló várja az odalátogatót.

A filmet, amit november 16-án a 3sat televiziós csatornán is bemutatnak majd, ezúttal  mintegy 400.000 néző látta. A nézettségi kvóta pedig 7,4% volt, ami kimagaslónak számít. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

A Kis-Balaton ezúttal másképp a német sajtóban

A német újságpiacon idén áprilisban jelent meg egy újabb színvonalas magazin, mely azt a célt tűzte ki magának, hogy évente hatszor az eddigiektől eltérő módon, azaz kedvcsinálóan, szórakoztatóan, érdekes újdonságokat közölve írjon a természetről és az állatokról. Ezáltal olvasóként a háziállatokat tartók mellett olyanokat is megcélozva, akik a természet különlegességeit szeretnék közelebbről megismerni. A kéthavonta 25.000 példányban kiadásra kerülő lap, a Faszination Tier & Natur, legutóbbi számában a Kis-Balaton vidékére is elkalauzolja az érdeklődőket. A 6 oldalas cikk szerzője, Thilo Scheu, idén júniusban az MT Zrt. és Németországban egyik legnagyobb stratégiai partnere, a PA Touristik meghívásában járt többek között Hévízen és környékén, ahol megragadta Európa 3. legnagyobb nádasa. Írásában felidéződnek a '70-es évek, amikor a Kis-Balatont még a pusztulás fenyegette, ám követendő kezdeményezések révén végül megmenekült, így ma az odalátogatók már egy izgalmas és színes élővilágot fedezhetnek fel. Igazi otthonát számos madárfajnak és a csak látszólag közömbös vízibivalyoknak, amelyeknek a viselkedése a szerző szerint, különösen veszély esetén, a magyar temperamentumra emlékeztet. Az írás dicsérően szól a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyeiről is, ahol felnőtt, s gyermek egyaránt érthető magyarázatot kap a vidék kialakulásával és kincseivel kapcsolatban. Keszthelyen, a Festetics kastélyban pedig a Festetics család életébe betekintve igazi állatbarátok történetével ismerkedhet. S ha valaki egy újszerű közlekedési eszközzel kívánja felfedezni a vidéket, annak sincs akadálya, hiszen egy segway túra keretében is remekül bejárható a vidék. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Budapestet ajánlja a német Die neue Frau magazin

A hetente 178 ezer példányszámban megjelenő Die neue Frau elsősorban a hölgyeket, s ezen belül is a fiatalabb, 30-as generációt célozza. Felmérések szerint 340 ezer olvasójából 300 ezer a nők köréből kerül ki. S mivel az ifjabb generáció szívesen utazik párjával, családjával vagy barátaival, s a célok kiválasztásában, valamint az utazási döntések meghozatalában a „gyengébb nem" meghatározó szerepet játszik, ezért az MT Zrt. német képviselete rendszeres kapcsolatot tart az újsággal, illetve a Baden-Baden székhelyű kiadójával, a Klambt Verlaggal, hogy az utazásokat ajánló rovatokban hazánk minél gyakrabban szerepeljen. Így a mostani cikk szerzője,Vera Klambt, is többször írt már hazánkról a Heim und Welt, valamint a Die neue Frau hasábjain. Írásait – így ezt a cikket is - a német képviselet információkkal támogatta

A mostani4 oldal a lap karakterének megfelően – a magazin ugyanis a szórakoztatást, egyben a tanácsadást tartja legfontosabb feladatának, mégpedig a legkülönfélébb, általában a nőket érdeklő témákban -  számos vonatkozást említ hazánk fővárosával kapcsolatban is, amire már a cím is utal:  „Örüljön a sokszínű kulturális kínálatnak és a fürdőzés örömének". A cikkben az újságírónő kedvcsináló képekkel alátámasztva ír a budapesti építészetről, a múzeumok széles tárházáról, a komolyzenei kínálatunkról, a még élő tradíciókról, a népitáncról és a cigányzenéről, valamint a shoppingolás különféle módozatairól. Ám természetesen a gasztronómia, a piacok ínycsiklandó választékának és a kávéházak hangulatának a dícsérete sem maradhat el. Úgy, ahogy a romkocsmák, e tipikus budapesti intézmények megemlítése sem. S a széles turisztikai kínálat megkoronázásaként a cikk  a termálfürdők rövid bemutatásával zárul, a különféle lehetőségek felsorolása révén meggyőzve az olvasót, hogy Budapesten valóban bárki megtalálja a kedvére valót. S ha valaki még kételkedne, úgy azt a gyakorlatiasság szellemében néhány megnyerő ajánlattal buzdítja utazásra Vera Klambt. (Magyar Turtizmus Zrt. német képviselet)

A folyamatos médiamunka kiemelkedő eredményei Németországban

  

Mivel a médiák szerepe Németországban a közvélemény formálásában és az úticélok kiválasztásában is meghatározó, ezért a német képviselet marketingmunkájában minden évben kiemelt helyen kezeli a velük való együttműködést. Azért, hogy az újságírók és az újságolvasók naprakész és kedvcsináló információkkal rendelkezzenek hazánkról, megismerjék kiemelt termékeinket, stratégiai céljainkat, legfontosabb fejlesztéseinket, a képviselet a legkülönfélébb eszközökkel él médiamunkája során: a hagyományos sajtótájékoztatóktól, a kiscsoportos és egyéni sajtóbeszélgetéseken át, a tanulmányutakon és newslettereken keresztül, egészen a borvacsorákig minden eszközt bevet a német újságírók meggyőzésére.

A médiamunka keretében meghívásunkra augusztus folyamán több német újságíró is ellátogatott hazánkba. A Sächsische Zeitung (280.000 példány) és a Schwäbische Zeitung (180.000 példány) munkatársai a Sziget Fesztiválon vettek részt. Az utóbbi napilapban Christiane Wohlhaupter augusztus 11. és 14. után augusztus 18-án immáron harmadik hírét hozta le Európa legjobb fesztiváljáról.

III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál alkalmából szervezett sajtóútonNémetországból 5 újságíró vett részt, olyan médiákat képviselve, mint a Thüringer Allgemeine (320.000 példány), az Elbgeflüster (50.000 példány), a frankfurtLive/Aktiv dabei online magazinok (20.000 olvasó), a DuMOnt Bildatlas Ungarn, a kéthetente megjelenő nmz, azaz „neue musikzeitung" (22.000 példány), a Tagesspiegel (128.000 példány), a Schleswig-Holstein am Sonntag napilap (50.000 példány), valamint a 8 millió hallgatót számláló Westdeutsche Rundfunk (WDR) és az 500.000 hallgatóval rendelkező Deutschlandfunk, azaz DLF.

Augusztus 19-25. között meghívásunkra két forgatócsoport is Magyarországon forgat. Az egyik aMarco Polo útikönyvsorozat megbízásából készít felvételeket Budapesten, melyeket a kiadó dvd és app formátumban, illetve az interneten is közzétesz majd. A másik forgatócsoport Kelet-Magyarországon készít felvételeket az ARD, ZDF , az n-tv és az SWR számára.

Augusztusban szintén a német képviselet meghívására látogatott hazánkba az elsősorban lifestyle és gourmet témákat felsorakoztató, évente 6 alkalommal megjelenő, exkluzív Gour-Med Magazin is, melyet orvosi praxisokban (75.000) helyeznek ki. Az online verzió - www.gour-med.de– pedig havonta 10.000 olvasót számlál. A tervezett cikk témája "Gourmet Küche in Budapest".

Hogy a gasztronómiával kapcsolatos témák mennyire keresettek Németországban, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a német képviselet az elmúlt napokban a sajtónak kiküldött newsletteréből a kulináris témákat eddig már több újság átvette. Így a VIP médiumnak számító, 30 ezer példányban megjelenő Bonnes Vacances utazási magazinwww.bonnesvacances.de. Valamint a havonta 60.000 látogatót számláló hotel-zentrale.de, aki az említett "kulináris hír" mellett - www.hotel-zentrale.de a szeptemberben Budapesten megrendezésre kerülő Édes Napokrendezvényről szóló hírt is közölte - www.www.hotel-zentrale.de, valamint a Szegedről szóló írásunkat is közzétte: www.hotel-zentrale.de

A nagy érdeklődésre való tekintettel a német képviselet következő newslettereiben is folytatja a magyarországi kulináris körutazást, minden alkalommal egy-egy újabb régiót bemutatva, egyúttal egy tipikus receptet is közzé téve. Ősszel pedig az Eger-Tokaj régióba szervez kulináris témában sajtóutat. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Magyarországot ajánlja a német Mobil Total lakóbuszosoknak szóló magazin

A lakóbuszosok egyik kedvelt magazinja, a CAMP24 után, ezúttal a 21.000 példányszámban kiadott, 17 éves múltra visszatekintő Mobil Total írt hazánkról. Az évente két alkalommal megjelenő lap tekintélyét leginkább annak köszönheti, hogy a lakóautósokat célzó szaklapok széles palettájában az egyedüli olyan magazin, amely aktuális listákat tesz közzé a speciális leállóhelyekről (Stellpaltz), valamint rendszeresen beszámol a legújabb fejlesztésekről, s ezáltal elengedhetetlen információkkal szolgál a lakóbuszosok számára. Az újság célja emellett az is, hogy új desztinációkat fedezzen fel és mutasson be. S mivel hazánk eddig még kevésbé ismert cél a német caravaningosok köreiben, ezért is volt nagyon fontos az MT Zrt németországi képviselete számára, hogy a lap munkatársait meggyőzze egy magyarországi látogatásról, ezáltal lehetővé téve, hogy a német turisztikai piac egyik érdekes és jól fizető célcsoportja is megismerje hazánk remek lehetőségeit.

A Német Caravaning Ipari Egyesülés (CIVD) adatai szerint ugyanis Németországban 440 ezer lakóbusz van használatban. A lakóbuszosok pedig – 2009-ben 1,1 millió fő – átlagban 15,1 napot üdülnek és fejenként 794 EUR-t költenek. A strandolást, a körutazást és a pihenést kedvelik leginkább. Szinte bármelyik évszakban útnak indulnak: tavaszal utazásaik 21%-a, nyáron 55%-a, ősszel 19%-a, télen pedig 5%-a realizálódik. Szinte valamennyien aktívan sportolnak, 58%-uk szeret idegen országokba menni, 37%-uk számára nagyon fontos a helybéliekkel való kapcsolat, 34% szívesen van úton, 31% pedig új dolgokat szeretne felfedezni és megélni. A lakóbuszosok tehát egy olyan speciális célcsoport, akik szívesen és sokat utaznak, utazásaik során viszont szinte kizárólagosan saját vagy bérelt autóval vannak úton.

Erre vállalkozott az MT Zrt. meghívására 2012.május 13-19. között 11 újságíró is, akik 6 lakóautóval indultak útnak Magyarországon. Élményeit ezúttal egy 16 oldalas cikkben Hans-Christian Bues tette közzé. Az írás számos érdekes fotó kíséretében hazánk széles turisztikai kínálatát mutatja be. Szó esik a csodatevő erejű Hévízről, a jó hangulatú és egy látogatást mindenképpen megérő Keszthelyről és Balatonfüredről, a feledhetetlen kilátást nyújtó Tihanyról, valamint a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park legfontosabb látnivalóiról, a Bivalyrezervátumról, Hegyestűről, a Kőtengerről. Az írás röviden szól Budapestről is, ami a cikk szerzője szerint méltán viseli a „Duna királynője" titulust, s felfedezése akár egy hetet is igénybe vesz. Dícsérő szó esik emellett a kellemes hangulatú Szentendréről, valamint a csodás fekvésű Visegrádról.

A tájak bemutatása mellett a cikk szerzője arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy reális képet fessen hazánk lakóbuszosoknak szóló kínálatáról. S ezügyben sajnos számos kritikai megjegyzést is tesz. Többek között amiatt, hogy számos camping felújításra szorul, és ezt az árak megállapításakor is figyelembe kellene venni. Azaz sokszor nem stimmel az ár-érték arány. Emellett felhívja arra is a figyelmet, hogy sok helyütt – főként a városokban – egyenlőre nem megoldott a parkolás kérdésköre sem. Az írás azonban a jó példákról sem feledkezik meg. Így kiemeli a balatonudvari Royal Balaton Golf & Yacht Club, valamint Tahitótfaluban a Bodor Major a cikk szerzője szerint mindenképpen követésre méltó kezdeményézesét. Ezeken a helyeken ui. már épülnek, vagy legalábbis tervbe vannak véve a leállóhelyek. Több camping – így a Castrum Gyógykemping Hévíz és a Balatontourist Napfény Kemping – kiváló minősítést kapott, a Római és a Dömös Kempingek pedig – bár felújításra szorulnak, fekvésük és a személyzet kedvessége miatt mindenképpen említésre érdemesek.

Hans-Christian Bues és 10 utitársa végkövetkeztetése szerint Magyarország egy szép ország, ahol nagyon kedves és segítőkész emberek élnek, s amely, ha megtörténnek a szükséges fejlesztések, mindenképpen nagy potenciállal rendelkezik a lakóbusz turizmus területén.

Együttműködő partnereinknek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Németország egyik legismertebb bloggere a Sziget fesztiválon ünnepelte születésnapját

Christine Neder, a kalandvágyó bloggerin, 2011-ben egycsapásra vált ismertté Németországban, amikor is megjelent a „90 éjszaka, 90 ágy" című könyve - melyről számos fontos médium, többek között a Spiegel online, a Zeit online, a Bild.de, a Der Tagesspiegel, a Süddeutsche Zeitung, a Berliner Zeitung, a Grazia, a Münchner Merkur, az n-tv, a tv total, a XEN.ON Campus Television, a Flux FM és az Antenne Bayern rádió, valamint a Ryanair magazin is beszámolt -, egy érdekes ötleten alapult. Az újságírónő 90 napon át minden éjjel más helyen aludt Berlinben, s vendéglátóit az interneten, a social médiákon keresztül ismerte meg. www.amazon.de/90-Nächte-Betten-Christine-Neder

A bloggerin 2012-ben egy újabb izgalmas projektre vállalkozott, melynek címe „40 fesztivál egy év alatt". Ennek keretében többek között olvasóközönsége segítségével választotta ki azt a 40 nagyrendezvényt, melyet idén végiglátogat. Sorszámban a 29. helyen szerepelt a Sziget Fesztivál, mely Chistine Neder számára több szempontból is különleges élményt nyújtott. Egyrészről az egyik legnépszerűbb fesztiválon, a Szigeten ünnepelhette 27. születésnapját, s ez alkalomból egyik nagy álma is valóra vált: születésnapi ajándékként ugyanis életében először egy ötcsillagos szállodában, a budapesti Four Seasons Hotelben éjszakázhatott. Blogjaiban lelkesen ír élményeiről: http://www.lilies-diary.com/sziget-festival/http://www.lilies-diary.com/geburtstagskind/http://www.lilies-diary.com/was-ich-dir-noch-sagen-wollte/ A Szigetről pedig, amit saját maga is az egyik legjobb fesztiválnak tart, egy kisfilmet is készített:www.lilies-diary.com/sziget-festival-2012-in-motion/ . Élménybeszámolója idén novemberben ezúttal is megjelenik könyvformában.

Az MT Zrt. németországi képviselete munkája során az ifjabb, ún. online generáció megnyerése érdekében hangsúlyosan kezeli az új médiákban való megjelenést. Ezért is fektetett nagy hangsúlyt arra, hogy a népszerű bloggerint megnyerje egy budapesti látogatásnak. Így Christine Neder az MT Zrt. és a Sziget Kft. meghívásában járt hazánkban.

Szintén közös meghívás és egy budapesti látogatás nyomán született az a cikk is, ami a Bodeni-tó környékét lefedő Schwäbische Zeitung hétvégi "Szene" rovatában, augusztus 14-én jelent meg. A napilapot, melyet 180.000 példányszámban adnak ki és mintegy 481.000 olvasót számlál, 51%-ban jó keresettel (2.500 EUR felett) és jó képzettséggel rendelkezők olvassák. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Újabb megjelenések Magyarországról a német médiában

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete munkája során kiemelt hangsúlyt fektet a német médiával való együttműködésre, aminek egyik fontos pillére újságírók, rádióriporterek és filmes szkemberek meghívása Magyarországra. Így szervezésünkben tavaly is számos médiaképviselő járt hazánkban, a látogatások "gyümölcseként" pedig az elmúlt időszakban megint újabb cikkek láttak napvilágot Németországszerte.

A német buszos szakma egyik vezető magazinja, a Busplaner után, mely tavaly decemberben 4 oldalban mutatta be Budapestet, a cikk szerzője, Jörg Berghoff ezúttal a VPR-Newsletter júliusi számában, 3 oldalban csinál kedvet fővárosunkhoz, ezúttal az őszi és téli időszakra fókuszálva. A mostani írás elsősorban Budapest kimeríthetetlen kultúrális kínálatát hangsúlyozza, a nívós zenei előadásoktól kezdve az izgalmas kiállításokon át egészen az építészeti remekművekig. Részletesen bemutatja az őszi fesztivált, a nemrégiben nyílt Aranymúzeumot, a gödöllői Királyi Kastélyt, valamint a felejthetetlen hangulatú karácsonyi vásárt. Az újságíró tippjei között szerepel emellett a Riverride és a Legenda hajós városnézés is. A VPN (Internationaler Verband der Paketer) hírlevele összesen 3100 szakmai partnerhez jutott el.

Az Antenne Kaiserslautern rádióadó 2012. június 7-én vasárnapi matinéműsorában, 11-12 óra között a Balatont tűzte műsorra. Peter Marquardt négy riportja segítségével 80 ezer hallgatóismerkedhett a Balaton sokszínűségével. A Balatonfelvidéki Nemzeti Parkba ellátogatva az érdeklődők a változatos természeti szépségekről hallhattak, melyeket az újságíró-riporter tippje alapján kerékpárral, a balatoni kerékpárúton kerekezve is remekül fel lehet térképezni. Peter Marquardt szerint azonban ajánlatos útközben rövid kulináris pihenőt is tartani pl. a hangulatos Szigligeten, az Eszterházy pincében. Egészen más élményeket nyújt a történelmi hangulatot árasztó Keszthely, a Festetics kastély, a felejthetelen kilátással rendelkező Tihany, a hangulatos Balatonfüred felkeresése, ami mintegy időutazásra csábítja a kultúra iránt is érdeklődő látogatókat. Hévíz viszont a test rekreációját szolgálja, Gyenesdiáson pedig a strandélet örömeivel ismerkedhet az odalátogató. Aki pedig izgalmakra vágyik, az látogasson el a Balaton Bike Fesztiválra, tanácsolja az újságíró.

Július 26-i számában az Ulmban és környékén 310 ezer példányszámban megjelenő és 1,3 millió olvasót számláló Südwestpresse írt háromnegyed oldalban a Tisza-tóról. A cikk szerzője,Christa Kanand, a Darmstädter Echo után délnémetország egyik legnagyobb napilapjának a hasábjain is kedvcsináló módon ír Magyarország második legnagyobb taváról, melyet az érintetlen természet miatt elsősorban horgászok, kerékpárosok és az ökoturisztika szerelmeseinek a figyelmébe ajánl. S mindazok számára, akik kíváncsiak a pusztaromantikára, a gémes kutakra, a pásztorok életére, a Hortobágy egyedülálló magyar állataira, vagy az itt élő számos madárfajra. Illetve az élményeket megkoronázó ízletes magyar falatokra. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Budapestet ajánlja a német CAMP24 MAGAZIN

Az informatív jellege miatt Németországban nagyon népszerű CAMP24 magazin, mely elsősorban a lakóbuszok szerelmeseit látja el a németek által olyannyira kedvelt járművekkel kapcsolatos legújabb információkkal, legyenek azok a legújabb modellek, kiegészítő felszerelések, leállóhelyek (Stellplatz), rendezvények, utazási tippek, a legújabb történések a világban stb., havonta 30.000 példányszámban jelenik meg. A lap, mely fennállása óta számos európai desztinációt mutatott már be, legutóbbi számában az utazási, azon belül is a hétvégi utak, azaz "48 óra" című rovatában Budapestre invitálja az olvasókat. A színes fotókkal illusztrált, 6 oldalas cikk órára lebontva, konkrét tippeket adva kalauzolja az olvasókat Budapest legfontosabb látnivalóihoz. Kiemelt tippjei között szerepel többek között a „Hop on Hop off" városnézés, a Vásárcsarnok, a Parlament, a Hősök tere, fővárosunk tüdeje, a Margitsziget, a Várnegyed, a Váci utca és boltjai, valamint a felejthetelen Legenda hajós városnézés. Együttműködő partnereinknek ezúton is köszönetet mondunk. Az intenzív két nap tapasztalata alapján pedig arra a következtetésre jut, hogy Budapest méltán viseli a „Duna királynője" címet, hiszen a rengeteg értékes látnivaló, a város charmja, egyúttal nagyvárosiassága minden látogatót lenyűgöz.

A cikk írója, Christian Bues, az MT Zrt. meghívásában idén májusban több újságíróval együtt, 6 lakóautóval, a Knauf legújabb modelljeivel, 6 napig volt úton Magyarországon, hogy feltérképezze hazánk alkalmasságát a „mobil turisták" fogadására. A túra után, amely során az újságírók Budapest mellett ellátogattak a Balatonra és a Dunakanyarba is, a 11 fős csapat véleménye egyöntetűen az volt, hogy hazánk kiváló desztináció lehet a lakóbuszosok számára. Vonzerőnket azonban nagyban fokozná, ha lennének speciális leállóhelyeink (Stellplatz), s a campingek ár-érték aránya is minden esetben stimmelne.

A német képviselet munkája során évek óta nagy hangsúlyt fektet a lakóbuszosok elérésére, hiszen ezúttal egy olyan speciális célcsoportról beszélünk, akik szívesen és sokat utaznak, utazásaik során viszont szinte kizárólagosan saját vagy bérelt autókkal vannak úton. A Német Caravaning Ipari Egyesülés (CIVD) adatai szerint Németországban 440 ezer lakóbusz van használatban. A lakóbuszosok pedig – 2009-ben 1,1 millió fő – átlagban 15,1 napot üdülnek és fejenként 794 EUR-t költenek. A strandolást, a körutazást és a pihenést kedvelik leginkább. Szinte bármelyik évszakban útnak indulnak: tavaszal utazásaik 21%-a, nyáron 55%-a, ősszel 19%-a, télen pedig 5%-a realizálódik. Szinte valamennyien aktívan sportolnak, 58%-uk szeret idegen országokba menni, 37%-uk számára nagyon fontos a helybéliekkel való kapcsolat, 34% szívesen van úton, 31% pedig új dolgokat szeretne felfedezni és megélni. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Folyamatos médiajelenlét Németországban

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete a B2B és a B2C munkája soránkiemelt hangsúllyal kooperál a német médiával. Számos egyéni és csoportos tanulmányút szervezése mellett, napi rendszerességgel kaphatnak információt, adatokat, PR szövegeket, sajtóközleményeket vagy image képeket az újságok, televíziós társaságok, vagy a rádiók képviselői. Ennek megfelelően már atavalyi évben, megközelítőleg 600 jelentős írás vagy cikk született Magyarországról, annak turisztikai kínálatáról. Az idei évben is nap, mint nap jelennek meg írások a hazai turisztikai kínálatról, elsősorban a képviselet által meghatározott kiemelt termékekkel kapcsolatban. Június közepén jelent meg a Freizeit Spas magazinban egy kétoldalas kulturális és gasztronómiai beszámoló Budapestről. A mintegy 800.000 német háziasszony egyik kedvenc magazinja, a Sissi emlékek mellett a Duna szépségét, a szecessziós épületek egyedülállóságát, valamint természetesen a fürdővárosi kínálatot emeli ki, amely megjelenés médiaértéke meghaladja a 3 millió forintot. Az RDA a nyári szezon egyik legfontosabb turisztikai seregszemléje, amely rendezvényen már az első 2013-as prognózisok, jövőbeni trendek is napvilágot látnak. A Magyar Turizmus Zrt. standján kiállító szolgáltatók népszerűsítéséért, a képviselet az Omnibusrevue Magazinnal fogott össze, és a nívós szakújság segítségével Budapestet és környéke turisztikai attrakciói kerülnek bemutatásra. A cikk kiemelkedően foglalkozik a MÁV Nosztalgia Park egyedülálló kínálatával. A 20.000 szakmai előfizetővel rendelkező újság az aktuális lapszámát az RDA kiállításon is terjeszti. A nyugat- magyarországi termálút pedig ez alkalommal a Berlin és Brandenburg tartomány egyiklegolvasottabb lapjában, a Preußische Allgeimeine Zeitung utazás rovatában kapott bemutatkozási lehetőséget. A cikk írója, aki egyben Magyarország rajongója is, a fürdővárosok bemutatása mellett, a Balaton szépségről is „tudósít. A képviselet által generált média-megjelenések a www.ungarn-tourismus.de oldalon részletesen is megtekinthetőek (MT Zrt. németországi külképviselete)

Fókuszban a Balaton

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviseletének akciótervében kiemelt helyen szerepel a Balaton Régió további népszerűsítése, valamint e turisztikai termék szükségszerű újrapozícionálása. „Plattensee helyett Balaton" mottóval az elmúlt években számtalan B2B és B2C rendezvényen, tanulmányúton, vagy sajtóeseményen került bemutatásra a megújult balatoni turisztikai kínálat. A német sajtó képviselői, a képviselet által szervezett tanulmányutakon a vitorlázástól kezdve, a golfozáson keresztül, a biopiaci látogatásig csupa újdonságot ismerhetnek meg. A sajtó vagy a német turisztikai szakma képviselőinek visszajelzése alapján az akciósorozatot folytatni kell, hiszen minden meghívott vendég sokkal gyengébb és szürkébb kínálatra számított az utazása megkezdésekor. Az együttműködéseknek köszönhetően, az elmúlt héten Németország egyik közkedvelt színes heti magazinja, az Aktuelle közölt hosszabb írást, a Németországban ismertnek vélt Balaton egy más arcáról. A 400.000 példányban megjelenő, de a hivatalos statisztikák szerint majd egymillió olvasóval rendelkező magazin ez alkalommal a Herendi porcelánon, valamint a hazai épített örökségen keresztül csinál kedvet egy magyarországi utazáshoz. A cikket ideálisan egészíti ki a berlini nagykövetség kiállítótermeiben őszig látható Herendi porcelán kiállítás, amely esemény napról napra egyre több nemzetközi érdeklődőt vonz be az épületbe. A most megjelent cikkhez, a képviselet információkkal és képanyaggal járult hozzá. További németországi akciókkal kapcsolatos híreket a www.ungarn-tourismus.de oldalon lehet olvasni. (MT Zrt. Németország)

Észak-Magyarország a német Wanderlust magazinban

Németország egyik legnépszerűbb, kirándulóknak szóló magazinja, az 53.000 példányszámban országszerte megjelenő Wanderlust május/júniusi számában a német túrázók számára még kevéssé ismert területet mutat be: egy 9 oldalas cikkben a Bükk hegységbe kalauzolja olvasóit, ahol a szerzők, Lisa-Marie Bille és Marnie Schmitt, az MT Zrt. meghívásában tavaly októberbenjártak. A két újságíró helybéli vezetők irányításával a környék legizgalmasabb pontjait - Szeleta hegyi kilátó, Szeleta-barlang, Hámori-tó, Anna-barlang, Büdöspest-barlang, Kecske-lyuk – járta végig. Írásukban a részletes túraútvonal mellett kedvcsináló módon bemutatják a környék és a barlangok történetét, a természet érintetlen szépségét, a barlangtúrák egyszeri hangulatát. S mivel a sok mozgás után a test is megérdemel egy kis kényeztetést, ezért a tippek között kikapcsolódásként ott szerepel a Miskolctapolcai Barlangfürdő, az ízletes, frissen sütött pisztráng a Lillafüredi Pisztrángtelepről, valamint a romantikus fekvésű Hunguest Hotel Palota. S ha a cikk olvasói kedvet kapnak egy magyarországi úthoz, a német képviselet honlapján egy bannerhirdetésre kattintva eljutnak a régió ajánlataihoz: www.nordtour.hu/de/info/angebote/aktiv-und-gesund .

Mivel a túrázás és az aktív nyaralás Németországban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért a német képviselet munkájában is fontos szerepet kap a magyarországi túraajánlatok népszerűsítése. Ezért is hoztuk létre 2010. nyarán a legérdekesebb aktív turisztikai ajánlataink bemutatására a havonta több mint 300.000 látogatót számláló outdooractive.com honlapon a Magyarország fejezetet: www.outdooractive.com/de/ungarn/1009922/#axzz1vhZcfCeF . Valamint támogattuk az 1920-ban alapított Bergverlag Rother München kisalakú, túrákat felsorakoztató zsebkönyv-sorozat szerzőit, akik 2011-ben Nyugat-Magyarország legszebb 50 túraútvonalátválasztották kötetük témájául.

A németországi felmérések – pl. F.U.R Forschungsinstitut für Urlaub und Reisen - szerint a természet iránti érdeklődés évek óta növekszik, s a strandolás (57%) után a városlátogatással megegyező mértékben (39%) kedvelt. Majd az aktív turizmus következik 25%-kal. A trendet azADAC Reisemonitora is megerősíti, hiszen a tagjai körében végzett kutatás szerint 2010-ben a második legkedveltebb uticélt a tenger után a hegyek jelentették. Az aktív nyaralás pedig a körutazás és a wellness után a harmadik helyen áll.

Német Kirándulószövetség (Deutsche Wanderverband) 2011-ben közzétett adatai szerint a német lakosság 50%-a szívesen, 15% pedig rendszeresen kirándul. Évente 370 millió egynapos kirándulásra kerül sor, melyek során összesen 6 milliárd eurót költenek. Emellett 3,5 milliárd eurót adnak ki évente felszerelésre, 1,7 milliárdot pedig a többnapos kirándulások alkalmával, miáltal a kirándulás egy fontos bevételi forrás a német turizmuson belül. A leggyakrabban kirándulók általában 45-54 évesek, Észak-Rajna Vesztfáliában és Bajorországban laknak, s fontos számukra az egészséges életmód. A lakosság idősödésével pedig egyértelműen azzal számolnak a szakemberek, hogy a rendszeresen kirándulók száma a jövőben emelekedni fog. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

A német sajtó az új légijáratokról

A tapasztalatok alapján napjaink német turistái egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél egyszerűbben el tudjanak jutni a kiválasztott nyaralóhelyre. S a hosszas utazás helyett egyre inkább azt preferálják, ha minél gyorsabban elérik a céljukat. Az olvasóközönség kényelmét szolgálandó, érdeklődését kielégítendő a német sajtó is szívesen beszámol arról, hogy milyen új módokon lehet eljutni a németek által kedvelt régiókba. Az MT Zrt. németországi képviselete ezért nagy hangsúlyt fektet arra, hogy új utazási módokat tárjon fel, azokat támogassa és a legújabb fejleményekről a médiákat is rendszeresen tájékoztassa. A célirányos munka eredményességét számos, az utóbbi napokban megjelent cikk is igazolja.

Lübecker Nachrichten online kiadása április 1-i számában pl. beszámol arról, hogy Lübeck és Budapest között új légijárat közlekedik, ami 85 perc alatt lehetővé teszi, hogy Észak-Németország lakói ellátogassanak a magyar fővárosba, ahol mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelőt, legyenek azok fürdők, ízletes ételek, kávéházak, remek shoppingolási lehetőségek, izgalmas építészet, színvonalas kulturális programok, változatos éjszakai élet: http://www.ln-online.de/lokales/luebeck/3408478/budapest-85-minuten-von-luebeck-entfernt

A közel 120 ezer példányszámban megjelenő Westfalen-Blatt pedig túl azon, hogy röviden bemutatja Magyarország legfontosabb vonzerőit és statisztikai számokkal is igazolja, mennyire fontos a német turisták számára Magyarország, részletesen ír a nyugat-magyarországi fürdőkről, valamint a legújabb Lufthansa charter járatokról, melyek idéntől több német városból is – Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg – rendszeresen repülnek Sármellékre, s ezáltal légi úton is elérhetővé teszik a hazai fürdők élvezetét.

A havonta megjelenő Gesunde Medizin magazin, mely 1,6 millió igényes és az egészséges életmódra nyitott olvasót számlál, áprilisi számában két oldalban rendkívül kedvcsináló módon szintén a nyugat-magyarországi fürdőket méltatja. Egyúttal kiemelve, hogy mára már az odajutás is sokkal egyszerűbbé vált egyrészről a charter járatok, másrészről pedig a rendszeres buszösszeköttetések révén.

Magyarország thermálfürdőiről a német Eurobus lapban

A német buszos turisztikai szakma egyik jelentős, havonta 10.500 pld.-ban megjelenő lapja. az Eurobus, áprilisi számában 2 oldalas, képekkel gazdagon szinezett cikkben számol be a március végén 60 szakmai résztvevővel lezajlott nyugat-magyarországi tanulmányútról. A cikk részletesen bemutatja a legnevesebb nyugat-magyarországi thermálfürdőket, Sárvárt, Büköt, Hévizt és Zalakarost, a gyógyászati és wellness szolgáltatásokat, a  meglátogatott szállodákat és beszámol a régió egyéb idegenforgalmi látványosságairól is. A lap főszerkesztője, aki a túra egy részén személyesen is résztvett, megszólaltatja a résztvevőket is, akik igen nagy elismeréssel szólnak a magyarországi egészségturisztikai szolgáltatások színvonaláról, a szállodai ajánlatok széles skálájáról, a gazdag programról, a magyarok vendégszeretetéről. A szakmai lap, mely havonta valamennyi Németországban bejegyzett, buszos utaztatással foglalkozó céghez  eljut, megismerteti olvasóit a Németország 4 városából  Hévíz-Balaton Repülőtérre április közepétől induló heti charter járatokkal, valamint az egész évben garantáltan közlekedő autóbuszos transzfer lehetőséggel is. Ez a konstrukcio lehetőséget biztosít minden utazási irodának, vagy saját programmal rendelkező buszos vállalkozónak, hogy vendégeit abban az esetben is el tudja juttatni a nyugat-magyarországi thermálfürdőkbe, ha egyedül a minimálisan szükséges létszámot nem sikerül elérnie.(Mt. Zrt. Németország)

A Gourmetreise után a német FOOD AND TRAVEL is felfedezte Magyarországot

Létezik-e szebb, mint utazni és finomakat enni? A 14 évvel ezelőtt Angliában alapított magazin, a FOOD AND TRAVEL szerint nem. S hogy ez a koncepció mennyire sikeres, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a magazin 2012. júniusa óta már német nyelven, német nyelvterületen is megjelenik. Az évente hat alkalommal, 70 ezer példányszámban kiadott, s az újságárusok mellett a repülőterek váróiban, 4 és 5 csillagos hotelekben, főzőiskolákban, golfklubokban is kihelyezett, igényes magazint 70%-ban a havonta 3.000 EUR-nál többet, azaz a kifejezetten jól kereső réteg olvassa. A kulináris élvezetek rajongói, akik többnyire 30-49 évesek és mivel megengedhetik maguknak, szívesen meg is ajándékozzák magukat luxus termékekkel. Ehhez próbál az újság tippeket adni, s a látnivalók és gasztronómia szemponjából izgalmas célokat bemutatni.

Ezért is fontos, hogy a lap márciusi számában 2 oldalban Budapest is szerepel. Kávéházak, Jugendstil, séta a Duna parton vagy az Andrássy úton, látogatás az Operában vagy az Uránia Filmszínházban - ez a szerző szerint a kötelező program. Ám ha valaki inkább shoppingolni szeret, Budapest ezen a téren is a lehetőségek tárházát nyújtja. S a rossz idő sem probléma, mivel a fürdők bárkit "megvígasztalnak". A megéhezett vendéget  pedig fővárosunk gasztronómiai kínálata kényezteti. Ezért is mondják Budapestre, hogy a "randevúk városa", s a magazin tanácsa szerint ha valaki nem akar a városba beleszerelmesedni, akkor a legjobb, ha elkerüli.

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete tárgyalásainak az eredményeként a magazin összel újabb cikket tervez Magyarországról, amit a képviselet természetesen támogatni fog, mivel Magyarország négy fő turisztikai terméke - Budapest, Balaton, az egészségturizmus és a MICE - mellett azon kínálati elemek bemutatása sem maradhat el, amelyek egyediek vagy jól és hatékonyan megszólítható, motiválható célcsoportot céloznak meg. (Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete)

Újabb cikk a Tisza-tóról a német sajtóban

A 30 ezer példányszámban megjelenő, népszerű kerékpáros magazin, a RADtouren, Németország egyik legkedveltebb utazási portálja, a www.schwarzaufweiß.de, valamint a szakmai berkekben nagy elismertségnek örvendő touristik aktuell után a Darmstädter Echo vasárnapi kiadása, a Sonntags Echo, valamint online magazinja, az Echo Online mutatta be nemrégiben a Tisza-tó régiót. Mivel az MT Zrt németországi képviselete nagy hangsúlyt fektet a médiákkal való együttműködésre, ezért rendszeresen szervez sajtóutakat újságírók számára. Az utak tematikájának a megválasztásában pedig arra törekszik, hogy az ismert régiók  – pl. Budapest, Balaton – mellett olyan más területeket is bemutasson, melyek új, eddig még kevésbé felfedezett úticélt jelenthetnek az újságolvasók számára. S mivel a német médiák előszeretettel írnak olyan új, izgalmas vidékekről, ahol lehetőség van egyedi, eredeti dolgok megtapasztalására, a tradíciók megélésére, aktív kikapcsolódásra, a természet élvezetére és természetesen gasztronómiai élményekre, ezért a 2011-ben szervezett sajtóutak egyike a Tisza-tó régióba kalauzolta az újságírókat.

Christa Kanand, a most megjelent online cikk szerzője is eme út keretében, az MT Zrt. meghívásában kereste fel Magyarország második legnagyobb tavát, melyet az érintetlen természet miatt elsősorban horgászok, kerékpárosok és az ökoturisztika szerelmeseinek a figyelmébe ajánl. S mindazok számára, akik kíváncsiak a pusztaromantikára, a gémes kutakra, a pásztorok életére, a Hortobágy egyedülálló magyar állataira, vagy az itt élő számos madárfajra. Illetve az élményeket megkoronázó ízletes magyar falatokra.

A Darmstädter Echo napilap és online verziója, az Echo Online legtöbb olvasója Hessen tartomány déli részében él, általában 20-50 éves, jó iskolai végzettséggel bír, s keresete meghaladja az átlagot. A Sonntags Echo példányszáma 137.000, az online újságot pedig 2012 februárjában több mint egy millióan keresték fel, a lehívott oldalak száma pedig 6,77 millió körül mozgott. Az írás itt elérhető: www.echo-online.de ( Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete)

A magyar egészségturisztikai lehetőségektől hangos a német sajtó

A Magyar Turizmus Zrt. stratégiájának megfelelően a német külképviselet napimunkája során kiemelten foglalkozik az egészségturizmus témakörével, s évek óta számos olyan különböző jellegü akciót szervez, melynek célja, hogy a német lakosság minél szélesebb körben megismerje az ország egyedi adottságait. Mivel ehhez az egyik leghatékonyabb eszköz a médiákban való folyamatos jelenlét, ezért a német képviselet napi munkája során nagy hangsúlyt fektet az újságírók rendszeres informálására, az újságokkal való folyamatos kapcsolattartásra. Egyik fontos célunk, hogy a sajtó naprakész információkkal rendelkezzen kúra- és welllness kínálatunk legfontosabb újdonságairól. Így a rendszeresen kiküldött sajtóhírek mellett sajtótájékoztatóinkon is kimelten kezeljük ezt a témát. Többek között a berlini ITB-n is, ahol Mezősi Csilla egészségügyi tanácsadó tartott a témáról előadást. S mivel kínálatunk egyedi, ezért a sajtó visszahangja sem maradhatott el.

A sajtótájékoztatón elhangzottak nyomán a német turisztikai szakma egyik meghatározó lapja, a hetente több mint 30 ezer példányban megjelenő Touristik Aktuell írt az egészségturizmus magyar turizmuson belüli meghatározó szerepéről. Valamint arról, hogy a kúraajánlatokat remekül kiegészíti a szintén egyedi magyar kulturális kínálat, amit az ITB sajtótájékoztatón meghívott vendégeink – Nyúl Erika, a Müvészetek Palotája ügyfélkapcsolati igazgatója, valamint Berta András, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. Nemzetközi kapcsolatok vezetője – mutattak be.

A 127 ezer példányban Regensburgban és környékén megjelenő Mittelbayrsiche Zeitung a Lothus Therme Hotel & Spa Hévíz kitüntetéséről számolt be. A hír szerint a szálloda az ITB-n kapta meg a Holiday-Check Award díjat, s ezzel a ww.holidaycheck.de portálon foglalható 325.000 szálloda közül a 99 legjobb közé tartozik. S nem érdemtelenül, hiszen a vendégek 97%-a ajánlotta tovább a gyönyörü környéken található és számos színvonalas programot kínáló, exkluzív hotelt.

A müncheni f.re.e vásár sajtóanyaga, majd ezt követően személyes megbeszélés adták az inputot München egyik legkedveltebb életmóddal foglakozó online magazinjának, a www.m-lifestyle.de -nak. A cikk szerzője, Aleksandra Majzlic a honlapon olvasható írásában a magyar fogászati lehetőségeket mutatja be, melyek nemcsak a pénztárcát kímélik, hanem a jó minőséget is garantálják. S egyben egy kúrával is egybeköthetőek a magyar fürdővárosok egyikében. A 2009. decemberében alapított online magazint mára már havonta 430 ezer fő látogatja.

Sajtóhíreink nyomán egy más típusú, ám mégis különleges magyar témát, a búsójárást mutatta be március 23-án a müncheni székhelyü Süddeutsche Zeitung. A napilap mellékleteként megjelenő magazin ugyanis a különleges télüző szokásokról írt egy 6 oldalas cikket, amelyben a mohácsi esemény egy egyoldalas képpel és rövid leírással szerepel. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

Magyarország újszerű bemutatkozása Németországban

Az új médiák térnyerése az utóbbi években Németországban is nagyon felgyorsult. Jelenleg a lakosság 70%-a online, 4 főből 3 naponta szörfözik az interneten, az online népesség 76%-a, azaz 48 millió fő valamelyik szociális hálóban is tag. Ebből kb. 12 millióan a facebookot használják. Az internet az utazási döntések meghozatalában is fontos szerepet játszik. A FUR (Forschungsinstitut für Urlaub und Reisen) szerint az internethasználók 55%-a a világhálón gyűjt információt utazásaihoz, 33% pedig online foglal.

A fenti tények ismeretében a német képviselet is egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy az új médiák segítségével hívja fel Magyarországra a potenciális turisták figyelmét. Így a Zahnklinik Ungarnnal közösen már tavaly meghirdetett egy facebook akciót „Németország legszebb mosolya" címmel, összesen 18.631 oldallehívással, havonta 1.426 aktív résztvevővel és 189 nevezéssel. A nagy sikerre való tekintettel az akció 2012. első negyedévében folytatódott, ezúttal már 2.367 aktív résztvevővel. A játékra 687-en neveztek be, s generált új rajongók száma 726.

Egy másik új megjelenési formát jelent az online újságokban való szereplés. Magyarországról márciusban a Reise-Paper online utazási magazin 6. számában lehet olvasni. Ez a tavaly május óta létező, kéthavonta megjelenő, utazásokkal foglalkozó online magazin azért speciális, mivel többféle médiát is egyesít. Így a szövegek, képek mellett az üzenetek megerősítéséhez és a kedvcsináláshoz videókat és animációkat is beépít az írásokba. A hazánkról szóló 9 oldalas cikkben bemutatásra kerül Budapest, a Balaton, s természetes az egyedülálló egészségturisztikai kínálatunk. A "Kunterbunt" rovatban pedig érdekességeket lehet olvasni Magyarországról. Ami pedig a számokat illeti, a Reise-Papert tavaly május óta 875 ezren olvasták el. A márciusban megjelent 6. számot, amelyben Magyarország is szerepel, pedig eddig kb. 160 ezren nézték meg. Az online magazin megjelenését 100 ezer címre kiküldőtt newsletter is beharangozta, felhíva a figyelmet tőbbek kőzőtt Magyarországra is. A cikket, melyhez a német képviselet információkat, képeket és filmeket adott, a kővetkezőlink alatt lehet elérni:www.reisepaper.de . (Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselet)

Budapest a GEO Saisonban

Németország legnevesebb utazási magazinja, a GEO SAISON 2012. áprilisi számában Budapestről áradozik. A szerző, Harald Braun, tavaly az MT Zrt meghívásában látogatott el a hazánkba azzal a céllal, hogy személyesen is megismerje a fővárosunkról a német fejekben élő sztereotíp képet. Azaz hogy végigjárja a k.u.k. időkből fennmaradt emlékeket, belekóstoljon az egykori Monarchia hangulatába.

Legnagyobb meglepetésére azonban a kizárólag a régi hagyományoknak élő Budapest helyett egy teljesen más világra talált. Egy városra, ahol ugyan minden sarkon visszaköszön a történelem, a hangadó azonban mégis a jelen. Néhány példát említve különleges berendezésű romkocsmák, izgalmas kínálattal bíró designer üzletek, a WAMP, a különleges hangulatú, nappal és este más és más arcot mutató, fővárosunk képét meghatározó Erzsébet tér, a szimbolikus jelentőséggel bíró, naponta váltakozó programokat kínáló Gödör Klub, a Liszt Ferenc tér, az újonnan nyílt, érdekes éttermek  várják az ide látogatókat. Számos izgalmas helyszín, melyeket még élőbbé tesz, hogy itt találkozik Budapest valamennyi fontos embere, legyen az designer, művész, zenész vagy egyszerűen csak budapesti fiatal. A cikk írója szerint a magyar főváros az elmúlt néhány évben valóban izgalmas fejlődésen ment keresztül, s mára már elmondható róla, hogy itt mindig történik valami újszerű S mindez olyan, az idők állandóságát sugalló kulisszák között – pl. a Duna, a Parlament, a Vár -, melyeket turistaként egész egyszerűen muszáj fotókon megörökíteni. A számos élmény feldolgozására pedig a régi idők hangulatát idéző budapesti kávéházak kínálják a legjobb helyszínt, melyek maguk is jó példa arra, hogy a magyar főváros úgy őrzi hagyományait, hogy közben nyitott minden újra.

A közel 100 ezres példányszámú GEO SAISON a német utazási újságírás mércéje. A havonta megjelenő magazin alapítása, azaz 1989 óta folyamatosan arra törekszik, hogy a szerzők személyes tapasztalatai révén, saját fotóin keresztül fedezzen fel, értsen meg és mutasson be országokat, városokat. Így szinte valamennyi turisztikai desztináció egyik nagy vágya, hogy bekerüljön a magazinba, mely újszerű, minőségi írásai révén Németország egyik legmeghatározóbb véleményformálója.

A magazin emellett minden évben számos díjat is odaítél. Többek között a 100 legjobb európai szálloda díját, melynek keretében a hotelek több kategóriában is megmérettetnek. Kiosztásra kerül pl  a legjobb öko, design, luxus, strand, családi vagy az egy kategóriába sem sorolható, különleges hotel díja. Örömhír, mint ahogy arról a GEO SAISON idei februári számábanolvashatunk, hogy a legjobb európai luxus szállodák között a Four Seasons Hotel Budapest Gresham Palace is szerepel. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

A német képviselet niche-marketing munkájának eredménye

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete az elmúlt években négy fő turisztikai termék köré építette fel marketing stratégiáját és középtávú cselekvési tervét. Budapest, Balaton, Egészségturizmus, és a MICE szegmens mellett azonban nem maradnak el azon kínálati elemek bemutatása sem, amelyek egyediek, vagy jól és hatékonyan megszólítható valamint motiválható célcsoportot céloznak. A képviselet évek óta törekszik arra, hogy a balatoni kínálatot új oldaláról is bemutassa, így számos marketingeszközt felhasznált annak érdekében, hogy mások mellett az aktív turisztikai kínálat, így a hobby vagy versenyvitorlázás is bemutatásra kerüljön. A többéves munka eredménye, hogy Németország egyik legelismertebb vitorlás magazinja a Segeln (elérés: 160.000 fő, médiaérték: 35.000 EUR), első alkalommal számol be a balatoni vitorlázásról és charterezésről. A hatoldalas cikk minden szempontból rendkívül elismerően szól a tó vitorlázással kapcsolatos szolgáltatásairól, de az általános turisztikai infrastruktúrát is hosszasan méltatja. Külön kiemeli a magyar vitorlások körében népszerű motorozási tilalmat, ami egyedivé teszi a Balaton hangulatát. A cikk szerzői szerint az állandóan változó szélviszonyok, a hirtelen lecsapó viharok, a kikötők infrastruktúrája vagy a táj szépsége, mind csak hozzájárulhatnak egy felejthetetlen balatoni vitorlásélményhez. Említésre kerül a lassan nemzetközivé váló, minden hazai vitorlázó „kötelező" Kékszalagja, a maga több évtizede megdöntetlen rekordjával együtt. (MT. Zrt. Németország-Svájc)

Magyarország ismét a svájci lapokban

A 321.100 példányban megjelenő svájci "Blick am Abend" fiatal újságírója 2 oldalas, hangulatos képekkel gazdagított cikkel kalauzolja olvasóit a magyar fővárosba.

Bemutatja Budapest fürdőit, a leghangulatosabb kávéházakat, mesél a város éjszakai életéről és kedvet csinál a magyar konyhához, a magyar borokhoz. A főváros látniavalóinak ismertetésén túl rövid kirándulásra invitál Gödöllőre. A lapnak 635.000 olvasója van, a cikk médiaértéke 34.500 svájci frank.

Az újságíró a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett tanulmányúttal járt Budapesten. (Magyar Turizmus Zrt. Németország/Svájc)

Budapest a svájci Où?magazine lapjain

 

A Svájcban 20.000 pld.-ban megjelenő, szép kivitelű, francia nyelvű utazási és életmód magazin újságírója egy öt oldalas, 39.000 svájci frank hírértékkel bíró hangulatos cikkben számol be budapesti látogatásáról, ami az MT Zrt. által elmúlt év őszén szervezett egészségturisztikai study túra alkalmával valósult meg.

Szép képekkel illusztrált cikkében személyes élményeit meséli el a budapesti fürdőkről, a Riverride-al történt városnézésről, a Városligetről, margitszigeti sétájáról. Belvárosi sétája során kellemes képet nyert Budapest lakosairól, akikkel ugyan közös nyelvet nem találtak, mégis mindenki kézzel-lábbal örömmel próbált segiteni neki. Járt a New York kávéházban, Gödöllőn és a néhány napos látogatás meggyőzte öt arról, hogy Budapestre hosszabb időre is érdemes jönni.

A cikk írója néhány nappal megtoldotta az MT Zrt. által kinált utat és saját költségére igénybevette a margitszigeti Thermal Szállóban lévő Vitalcenter fogászati szolgáltatásait, amiről ugyanezen lap hasábjain külön cikkben számol be. S ha a fogorvosi kezelés nem is tartozik a legkellemesebb szabadidő foglalatosságok közé, az újságíró erről is olyan pozitiv képet fest, hogy szinte kedvet kap az ember egy fogászattal összekötött hétvégéhez. (Magyar Turizmus Zrt. Németország-Svájc)

Folyamatos médiajelenlét Németországban

Mivel a médiák szerepe Németországban a közvélemény formálásában és az úticélok kiválasztásában is meghatározó, ezért a német képviselet marketingmunkájában minden évben kiemelt helyen kezeli a velük való együttműködést. Azért, hogy az újságírók és az újságolvasók naprakész és kedvcsináló információkkal rendelkezzenek hazánkról, megismerjék kiemelt termékeinket, stratégiai céljainkat, legfontosabb fejlesztéseinket, a képviselet a legkülönfélébb eszközökkel él médiamunkája során: a hagyományos sajtótájékoztatóktól, a kiscsoportos és egyéni sajtóbeszélgetéseken át, a tanulmányutakon és newslettereken keresztül, egészen a borvacsorákig minden eszközt bevet a német újságírók meggyőzésére. Ennek is köszönhető, hogy 2011-ben 553 auditált, a képviselet által generált, jelentős írás foglalkozott Németországszerte a hagyományos médiákban Magyarországgal. A nyomtatott sajtóban - napilapok és szaklapok, magazinok, ügynökségi híradások – való megjelenések, valamint a rádiós adások révén a tavalyi évben így több mint 130 millió főt értünk el, a megjelénések értéke pedig 4,8 millió eurót tesz ki. A listában, mely a német képviselet honlapján a Magyar Sarokban megtalálható ( www.ungarn-tourismus.de/magyar-sarok.html ), valamennyi fontos napi- és hetilap, szakmai újság és rádióadó szerepel, mint pl. az ADAC Reisemagazin, a Bild am Sonntag, Bild der Frau, Die Zeit, Fernsehwoche, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Freizeitrevue, Freizeitwoche, Glücksrevue, Hörzu, Sonntag Aktuell, Süddeutsche Zeitung, Urlaub Tipp, Welt der Frau, illetve az Antenne Brandenburg, BR, Deutsche Welle, Deutschlandradio, HR, MDR, NDR, WDR rádiók. (Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete)

Médialista

Médialista 2011

A német sajtó felfedezte a Tisza-tavat

    

Budapest és Balaton után ezúttal egy újabb, Németországban még kevésbé ismert célt fedezett fel magának a német sajtó, aki előszeretettel mutat be az olvasók számára új, izgalmas területeket. Különös tekintettel arra, ha ott lehetőség van egyedi, eredeti dolgok megtapasztalására, a tradíciók megélésére, aktív kikapcsolódásra, a természet élvezetére és természetesen gasztronómiai élményekre. S ha mindezen szempontokat figyelembe vesszük, máris érthetővé válik, miért is írt az elmúlt napokban három média is Magyarország második legnagyobb taváról, a Tisza-tóról. Pontosan az érintetlen természet, a kerékpározási lehetőségek, a pusztaromantika és az ízletes magyar falatok azok, melyek számos újságírót megihlettek.

Stefan Jacobs Németország egyik legkedveltebb biciklis magazinjában, a kéthavonta 30.000 példányszámban megjelenő RADtourenben írt az autentikus élményekre vágyó kerékpárosok számára erről a mindenképpen felfedezésre érdemes magyar vidékről. A kerékpáros magazin egyébként 2010 november/decemberi számában a Balatont mutatta be 8 oldalban.

Németország egyik legkedveltebb utazási portálján, a www.schwarzaufweiß.de-n Winfried Dulisch szintén kiemeli az érintetlen természet szépségét, a madárvilág gazdagságát, a tipikus magyar állatfajtákat, s természetesen azt is, hogy a vidék kiválóan alkalmas a kerékpározásra.

A Balaton egyik lehetséges alternatíváját keresi Horst Schwarz is a mintegy 140 ezer példányszámban megjelenő, a szakmai berkekben nagy elismertségnek örvendő touristik aktuell hasábjain. A szerző írásában a madárvilág és a vizek halakban való gazdagságát, az izgalmas tanösvényeket, a természet nyugalmát, ugyanakkor azonban a vidék aktív sportokra, többek között a kerékpározásra való alkalmasságát hangsúlyozza.

Az újságírók tavaly az MT Zrt. meghívásában jártak Magyarországon. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselet)

A HR1 az „exotikus" Budapestről áradozik

Hessen tartomány egyik legkedveltebb rádiója, a hr1 2012. február 5-én, vasárnap délután a magyar fővárost tűzte műsorára. A népszerű Globus utazási magazin, mely 14:00 és 16:00 óra között kerül adásba, 25 percben foglalkozott az „exotikus" Budapesttel, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót. S hogy miért exotikus a város? Mert számos különlegességet kínál. Többek között fővárosként a világon egyedülálló fürdővárosi kínálatot. A riport szerint a történelmi fürdőket a látogatók nemcsak az egészségmegőrzés, gyógyulás miatt keresik fel szívesen, hanem a pezsgő társasági élet miatt is. Aminek másik fontos színtere a számos budapesti kávéház, ahol a speciális sütemények mellett speciális hangulat – többek között zongoraszó – szórakoztatja a csevegő vendégeket. A rádió szerint a budapesti kávéházak egyik éke a New York kávéház, mely lélegzetelállító építészettel és izgalmas történelemmel rendelkezik. Ugyanúgy mint maga a New York palota, mely az idők folyamán számos funkciót töltött már be. Budapest az adás szerint egyébként azért is exotikus, mert az egész város olyan, mint egy szabadtéri múzeum. Legyen az az építészet, az érdekes múzeumok, a csillogó vagy az elhanyagoltabb városrészek, a romkocsmák, a történelemmel minden sarkon találkozhatunk. A riportban elhangzottak szerint pedig Budapest megismerésének egyik legizgalmasabb és igazán exotikus eszköze a kerékpáros városnézés, mely 2-3 órára különböző témákban különböző városrészekbe kalauzolja a látogatót. A mozgás után érdemes kipróbálni az ízletes magyar gasztronómiai kínálatot, ami a különböző kategóriájú éttermek révén bármely pénztárca számára elérhető. S hogy milyenek a budapestiek? Kissé hektikusak és olyan nagyvárosiasan beképzeltek, de az idegenekkel szemben mindenképpen segítőkészek. S nem hagyják magukat befolyásolni a politikától sem, így írjanak bármit a német újságok, a turista Budapesten mindebből semmit sem érzékel.www.hr-online.de
A hr1-et naponta 589 ezren hallgatják, óránkénti hallgatottsága pedig átlagosan 193 ezer fő. (MT Zrt. németországi külképviselet)

Budapest a német szaksajtóban

A számos közönség- és napilap után tavaly decemberben a buszos szakma egyik meghatározó magazinja, a müncheni székhelyű HUSS Verlag is bemutatta a magyar fővárost busplaner international című szaklapjában, amely Németországszerte mintegy 7800 buszos utaztatóhoz jut el. S mivel az újság képviselője, Jörg Berghoff az MT Zrt. meghívásában tavaly novemberben el is látogatott a magyar fővárosba, így a Duna menti országokat bemutató mellékletben Budapest kiemelt szerepet kapott. Többek között a címlapon is szerepelt. A kétoldalas cikk a főváros bemutatása mellett arra is felhívja az olvasók figyelmét, hogy a tavalyi magyar EU-Elnökség egyik fontos célkitűzése értelmében Magyarország kiemelkedő szerepet játszik a Duna 21. századi arcát meghatározó Duna-Stratégia alakításában. A szerző szerint Budapest azonban már most is számos turisztikai érdekességgel szolgál. Többek között izgalmas kulturális élettel, amiben a zene - legyen az koncert, opera, operett, avagy utcai zenészek, gyakran a Zeneakadémian tanuló diákok rögtönzött produkciója - kiemelkedő szerepet játszik. S ha valaki a kulturális élet egész palettájával kíván ismerkedni, annak az Őszi Fesztivál alatt feltétlenül Budapesten a helye. A szerző másik tippje a nemrégiben megnyílt Aranymúzeum, mely újabb ékessége az amúgy is nagyon érdekes budapesti múzeumi terképnek. S ha valaki inkább a kézművesség iránt érdeklődik, legjobb, ha a karácsonyi vásár ideje alatt látogat el a magyar fővárosba, ahol - legyen az tél vagy nyár – a szerző szerint további izgalmas programot jelent egy Legenda hajós városnézés, egy Riverride túra vagy egy kirándulás Gödöllőre.

Budapestről ír egyik blogjában a www.9flats.com internetes platform is, melynek két szerzője, Karolin Langfeldt és Luise Müller Hofstede, az MT Zrt. meghívásában szintén tavaly novemberben látogatott hazánkba. Élményeikről pedig a fluxFM rádió honlapja melletthttp://9trips.fluxfm.de/trips/kurzreisen/budapest/ein-kulturtrip-nach-budapest/ (erről tavaly decemberben már beszámoltunk) ezúttal a http://blog.9flats.com/kunstcafes-und-ruinenbars-budapest-lebt/?lang=de blogban is olvashatunk. Budapesten készített kisfilmjüket pedig a YouTubon is meg lehet tekinteni: http://www.youtube.com/watch?v=rdtF1NFuah4&feature=player_embedded 
Ami pedig a www.9flats.com website-ot illeti, a privát szálláshelyeket kínáló internetes platform Németországban egyre növekvő népszerűségnek örvend: az elmúlt 3 hónapban mintegy 20.000, 20-45 év közötti, szívesen és rendszeresen utazó látogatót számlált. (MT Zrt. németországi külképviselete)

Magyarország a Nürtinger Zeitungban

A Stuttgarttól mintegy 30 kilométernyire fekvő Nürtingen napilapja, a 21.000 példányszámban megjelenő Nürtinger Zeitung januárban Kecskemétről és környékéről írt. A cikk apropóját többek között az adta, hogy Stuttgart egyik nagy autómárkája, a Mercedes, „A magyar Jugendstil gyöngyszemében", azaz Kecskeméten nyitja meg egyik új üzemét. S hogy mit is tartogat az odalátogatók számára a vidék, erről ír Jürgen Gerrmann majdnem egyoldalas cikkében. Az újságíró, aki az MT Zrt. meghívásában látogatott hazánkba, Kecskemétet ígéretes jövővel és dicsőséges múlttal rendelkező városnak titulálja. Cikkében pedig alapos részletességgel ecseteli a város történelmét, valamint bemutatja híres személyiségeit, Katona Józsefet és Kodályt Zoltánt. A város szecessziós építészetét pedig igazi kincskét értékeli, amit mindenki figyelmébe ajánl. Éppúgy, mint a „Lovaglás magyar művészetét", amivel az újságíró Lajosmizsén, a Geréby Kúriában ismerkedett. A lovasbemutató láttán, a csíkósok felejthetetlen teljesítményét értékelve pedig azt a kérdést feszegeti, hogy vajon a lovak cipelik-e a hátukon a csikósokat, mint a pusztaötös esetében, vagy pedig a csikósok a lovakat, amikor is a két lábon álló ló hátulról átöleli az előtte álló csikóst. S bár ez a „művészeti" kérdés a cikkben megválaszolatlanul marad, ugyanakkor viszont elhangzik egy másik, a magyar konyhaművészetre vonatkozó tipp. Nevezetesen, hogy a magyar gasztronómiát mindenkinek érdemes kipróbálnia, mégpedig ha lehet, akkor cigányzene kíséretében. (MT Zrt. németországi külképviselete)

Magyarország az SR3 Saarlandwelle rádió "Ab und Fort" utazási magazinjában

Az SR3 napi 571 ezer hallgatóval Saarland leghallgatottabb rádiója. Az adó egyik legkedveltebb műsora az „Ab und Fort" nyereményjátékkal egybekötött utazási magazin, mely a vasárnap délutánonként 13-16 óra között sugárzott Sonntagscafé egyik színes betétje. Itt kéthetente mindig más ország kerül bemutatásra. Február 5-én, azaz most vasárnap, Magyarország kerül sorra. Harald Schmid szerkesztő, aki az MT Zrt. szervezésében tavaly ősszel járt hazánkban, több színes tudósításban és helyi riportok segítségével mutatja majd be az országot és az embereket. S ekkor kerül sor a nyereményjáték döntőjére is, melynek nyertese a Danubius Health Spa Resort Hévíz****superior jóvoltából másodmagával egy hétig maga is élvezheti a magyar vendégszeretet. S hogy a nyugat-magyarországi fürdők könnyű elérhetőségét is népszerűsítsük, ezért a szerencsés nyertesek a Mutsch Reisen felajánlásában Frankfurtból repülővel utaznak a Balatonhoz. A játék egyébként 2012. január 23. óta fut a rádióban, s azóta él a hozzá tartozó honlap is - http://www.sr-online.de/sr3/204/1354637.html -, ahol szövegek és fényképek révén ismerkedhetnek az érdeklődők Magyarország turisztikai kínálatával. S innen szerezhetnek információt azok is, akik beneveznek az immáron 10 napja futó versenybe, melynek során a „Der gute Start in den Tag" című reggeli show-ban minden nap 2 versenyző méri össze tudását hazánkról. S mivel az SR3 a nyereményjátékot naponta többször is reklámozza, így hazánkról a Saar-vidéken két hét alatt összesen 90 percet esik majd szó. (MT Zrt. németországi képviselete)