Kiállítások/vásárok

Hamburg Reisen


Idén is megnyitotta kapuit Észak- Németország legnagyobb nagyközönségi utazási kiállítása a Reisen Hamburg. A február 6-10 között zajló kiállításon

800 nemzetközi kiállító mutatja be a mintegy 70.000 vendégnek legújabb ajánlatait. A rendezvényt Hamburg legnagyobb autókiállítása egészíti ki, amely 3 csarnokban vonultatja fel a legújabb modelleket, kihagyhatatlanul a legújabb lakóautó csodákat is. A vásár attrakciói alapján kijelenthető, hogy a német utazók körében továbbra is az aktív turizmus a trend, így a kirándulástól, az extrém hegyikerékpározásig minden korcsoport megtalálja a rendezvényen az érdeklődési körének megfelelő kínálatot. A Magyar Turizmus Zrt. 50 négyzetméteres standján 4 kiállító személyesen, míg további három szervezet kiadványokkal jelenik meg. A 2012. év végén, az UNESCO által szellemi világörökség részeként minősített Matyó népművészet bemutatkozása idén is hatalmas közönségsiker a standot felkereső vendégek körében. A látogatók elsősorban Budapest, Balaton és kemping után érdeklődnek, de a régióból számos, 30-40 éve minden évben Magyarországra látogató törzsvendég is keresi az új lehetőségeket, attrakciókat, programokat. A német képviselet nevében Sztojanovits Kristóf képviseletvezető számos szakmai megbeszélést folytatott a tartomány kiemelt B2B partnereivel. Az év első hónapjának számaiból messzemenő következtetés még nem vonható le, egyelőre a szakmai partnerek eredményei vegyes képet mutatnak. A 2012-es év német beutazó eredményeit fenntartandó, - amelyek a KSH számai alapján, 10 év után egyértelműen áttörést mutatnak - számos közös B2B akció lebonyolításában történt megállapodás. (Mt. Zrt. Németország)

Magyar megjelenés Svájc legnagyobb turisztikai vásáránJanuár 31. és február 3. között rendezték meg Zürichben Svájc legnagyobb turisztikai vásárát, a FESPO-t. A zürichi vásár terület 5 csarnokában 600 kiállító fogadta azt a 70.000 érdeklődőt, akik az idei év újdonságaira voltak kiváncsiak. A kiállítók között volt minden jelentős európai desztináció. A szomszédos országok, mint Németország, Olaszország, Franciaország különösen nagy telületen jelentek meg. Külön csarnokban helyezkedtek el a svájci közönség által nagyon kedvelt egzotikus országok. A vásár idei díszvendége, a Maldív szigetek is ebből a körből került ki.

A turisztikai vásárt két tematikus vásár, a golf és a búvárkodás egészítette ki. A területen elhelyezkedő kongresszusi központban egész nap folytak a diaelőadások, filmvetítések, prezentációk, elsősorban a távoli, kevésbé ismert országok megismertetésére.

A magyar standon a Magyar Turizmus helyi képviselete mellett a Dentsana fogászati szervező iroda, valamint Sopron város, ill. a nyugat-magyarországi régió állított ki személyesen, prospektussal jelen volt a Hunguest három hévizi szállodája és a büki TDM. Az ajánlat jól lefedte a vendégek érdeklődését, hiszen Svájc ezen részén a legkeresettebb termékeink az egészségturizmus és Budapest. Sokan érdeklődtek a vidék, természet, falusi üdülés, aktiv üdülés iránt is és persze Svájcban is örök sláger a camping, a lakóautó. (MT Zrt. Németország/Svájc)

211.000 látogató a stuttgarti CMT-n

A tavalyi év után idén ismét kiemelkedő eredménnyel ért véget január 20-án a CMT, a világszerte legtöbb látogatót számláló turisztikai közönségvásár, ahova 9 nap alatt a havas, jeges időjárás ellenére is 211 ezren látogattak el. A kiállítást, amit az utazási szakma a turizmus barométereként tart számon, idén is hatalmas érdeklődés és kifejezetten pozitív hangulat kísérte. Amire két dolog is magyarázatot adhat. Az egyik, hogy - amint arról korábbi írásainkban már beszámoltunk - az utazások szempontjából rekordévnek számító 2012. után az előrejelzések szerint 2013-ban tovább erősödik a németek utazási kedve. A másik pedig, hogy a CMT jelentősége Németországon belül, de nemzetközileg is évről-évre növekszik. Idén például számos külföldi látogató is – többek között angolok, belgák, görögök, hollandok, írek, lengyelek, liechtensteiniek, luxemburgiak, litvánok, olaszok, osztrákok, norvégok, románok, spanyolok, svájciak, de még magyarok és izraeliek is - felkereste a kiállítást, kihasználva a lehetőséget, hogy lakóbuszával a vásár egyik erre a célra fenntartott parkolójában „campingezhet". Németországon belül pedig egyre többen érkeztek Bajorországból (10%), Rheinland-Pfalz-ból (3%), valamint Hessenből (2%). A megkérdezések szerint a vendégek 44%-a jött 50 kilométernél távolabbról (2011: 42%, 2012: 43%), 19% pedig 100 kilométeres körzeten túlról (2012: 18%). A látogatók 75%-a utazási ajánlatokat keresett (2012: 73%), 44% pedig elsősorban a Caravaning rész miatt érkezett, ahol ebben az évben több mint 800 modellt, köztük 96 világújdonságot lehetett közelről megismerni.  Nagyon nagy volt az érdeklődés az első hétvégén megrendezett „Kerékpár, túrázás és élményturizmus" szakkiállításon is, ahova idén 10%kal többen, több mint 66.000 látogattak el. A kiállítók a nagy sikert azzal magyarázták, hogy Németországban egyre nagyobb az érdeklődés az aktív kikapcsolódás iránt. A második hétvégén megrendezett „Golf, wellness és hajós utak" szakkiállítás kiállítói is növekvő számú és minőségi  látogatóról tudtak beszámolni. A vásárt a szakmai is nagy figyelemben részesítette: 2013-ban 19 országból mintegy 1300 média képviselője akkreditáltatta magát, valamint több mint 20.000 turisztikai szakember ismerkedett a legújabb kínálattal.

Az érdeklődés a magyar standon is nagy volt, így kiállítóink is elégedetten és pozitív mérleggel zárták a maratoni kiállítást. Az előző évekhez hasonlóan a legtöbben idén is Budapestről, a Balatonról, a kúrákról, kempingekről, körutazásokról és a kerékpározásról kértek információt. S folytatódott a már korábban megfigyelt trend is: a vásárt és így a standunkat is évről-évre egyre többen azért keresik fel, hogy konkrét utazási tanácsokat kérjenek!  Ami a CMT alatt végzett megkérdezések eredménye alapján nem meglepő: a látogatók 90%-a ui. idén is legalább két 5 napos vagy annál hosszabb utazást tervez, s 72% európai országokat fog meglátogatni. Talán ennek is köszönhető, hogy az internet hatalmas térnyerése ellenére a megkérdezettek 39%-a véli úgy, hogy a jövőben növekedni fog a CMT jelentősége, s 73 nyilatkozott úgy, hogy 2013-ban újra eljön a CMT-re, ami január 11-19. között kerül megrendezésre. A partnerországok pedig Szerbia és a Dominikai Köztársaság, a Caravaning rész partnerrégiója pedig Katalónia lesz. (Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete)

Többszázezres látogatottságú német nagyközönségi kiállításon mutatkozik be Magyarország

Összefogásban nyolc magyar hajóépítővel és felszerelésgyártóval, valamint a HITA támogatásával idén mintegy 250 négyzetméteren mutatkozott be Magyarország a düsseldorfi Boot kiállításon. Európa egyik legnagyobb és talán legjelentősebb hajótechnikai kiállításán mintegy 64 ország, 1674 kiállítója mutatja be legújabb termékeit, fejlesztéseit. A 230.000 négyzetméteren megrendezett kiállításra 250.000 látogatót várnak, természetesen nem csak Németországból. A rendezvényen megjelenő vásárlóerőt, valamint a német kiállítások reneszánszát mutatja, hogy már az első napon eladásra került a vásár legnagyobb hajója a mintegy 30 méteres szuperjacht, amely 7 millió EUR-ért talált gazdára.  A 10 napos rendezvény első napjaiban a magyar stand nagy népszerűségnek örvendett. A hajóépítők mellett a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviseletének jóvoltából üzemelő turisztikai információs standot is rengetegen felkeresték. Ahogy az várható volt, elsősorban a balatoni kínálatról, a kikötőkről, valamint a nemzetközi jelentőségű vitorlásversenyekről rdeklődtek a látogatók. A hajózási kérdések mellett, az egyéb aktív turizmus kínálatot bemutató anyagok is kelendőek voltak. A képviselet további marketingtevékenységéről az www.ungarn-tourismus.de oldalon további információk találhatóak (MT. Zrt. Németország)

Megnyitotta kapuit a világ legnagyobb turisztikai közönségvására, a stuttgarti CMT

Kilenc napra ismét "utazási lázban" ég Stuttgart: 2013. január 12-én megnyitotta kapuit a világ legnagyobb turisztikai közönségvására, az idén 46. alkalommal megrendezésre kerülő CMT. A szakma által turisztikai barométerként is számontartott, és a Németországban működő Corps Touristique által ismét Németország legjobb vásárává választott kiállítás idén 89 ország 1931 kiállítójának ad otthont. A kilenc napos rendezvény a kemping és caravaning szerelmeseinek is számos meglepetéssel szolgál: 4 csarnokban 800 lakókocsi és lakóbusz - köztük 99 vadonúj modell és 84 márka - várja az érdeklődőket. A vásár első hétvégéjét a "Kerékpár, túrázás és élményturizmus", a második hétvégéjét pedig a "Golf, wellness és hajós utak" szakkiállítás teszik még teljesebbé. S hogy a hatalmas kínálat és az érdekes, változatos témák valóban nagy visszhangra találnak Baden-Württembergben, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első hétvégén a télies időjárás ellenére mintegy 61 ezer látogató kereste fel a vásárt, túlszárnyalva az előző évek rekordnak számító eredményét. A növekvő számok "az aktív szakkiállításnak" is köszönhetőek. A Németországban évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kerékpározás és túrázás ugyanis egyre több érdeklődőt vonz. A két napos szakkiállításra idén is mintegy 30.000 fő volt kíváncsi.

A Magyar Turizmus Zrt. 7 hazai társkiállítóval, a "Magyarország az egészség forrása" koncepció jegyében kialakított 60 m²-es nemzeti standján prezentálja hazánk gazdag turisztikai- és kulturális kínálatát. Az MT Zrt. stratégiai céljainak megfelelően a fókuszban ezúttal is az egészségturizmushoz köthető turisztikai ajánlatok és szolgáltatások állnak.

A magyar megjelenést emellett Molnár László látványpéksége teszi még színesebbé, felhívva a figyelmet a magyar gasztronómia, a hazai ízek jelentőségére.

A vásár nyitónapján, január 12-én a német képviselet sajtótájékoztatót is tartott, hogy a médiák képviselőit is tájékoztassa a magyar turizmus színes kínálatáról. Mezősi Csilla egészségturizmus tanácsadó egészségturizmusunk legújabb eredményeit, Gyuricza Bernadett külképviselő kulturális és kulináris ajánlatainkat, Furák Zoltán marketingmanager pedig a Dél-Dunántúl élő sváb hagyományait mutatta be az újságírók számára. A rendezvényt egy borkóstoló zárta, melyet a müncheni ungaricum.de borkereskedés tulajdonosa, Keszler Beáta tartott, a legnevesebb sváb borászatok - Bock, Dúzsi és Takler pincészetek - 1-1 borát bemutatva. Az eseményre több mint 30 újságíró jött, olyan médiákat képviselve mint a Christlicher Digest, a Die Neue Frau, a DoldeMedien (Reise Mobil, Caravans, Bord Atlas), az Esslinger Zeitung, a Fränkische Nachrichten, a fvw, a Stuttgarter Nachrichten, a Südwest Presse. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

2013. évre tervezett vásárok Németországban

Az MT Zrt. németországi külképviselete 2013-ban is szervez vásárokat Németországban. A tervezett vásárok listája a Messen menüpontban található: www.ungarn-tourismus.de/messen/ungarn-messen-2013.html .

Erfurt Reisen und Caravan kiállítás magyar részvétellel

Múlt héten Türingia és Közép-Németország legjelentősebb vására zajlott Erfurtban, amelyen 265 kiállító, mintegy 50 ország turisztikai kínálatát vonultatta fel. A „közepes méretű" német vásárok erejét és nagyságát mutatja, hogy e rendezvény négy napján, mintegy 30.000 látogatót regisztráltak. Idei díszvendég a régióban Magyarország közvetlen versenytársa Csehország volt. Ahogy az elmúlt évek tendenciája mutatja, e kiállítás is túl van a német várásokra korábban jellemző krízis korszakon, így idén is sikerült növekedést elérni a szervezőknek. Az impozáns látogatószámok mellett érdemes megemlíteni, hogy a vásárra érkező vendégek és kiállítók 94%-a jelezte a jövő évi részvételi szándékát. Minden nap hatalmas volt az érdeklődés, talán annak is köszönhetően, hogy a vásár idén új tematikus napokkal várta az érdeklődőket, így az első nap a nyugdíjasoké, a második nap pedig a pároké volt (2 személy=1 belépő), míg a hétvégi napok kiegészültek az aktív sportolással és kikapcsolódással kapcsolatos kiállítással. Az elmúlt évekhez képest ugyancsak újdonságot jelentett, hogy két a csarnokban is idegenvezetők, az általuk vezetett utakról prezentációt és beszámolót tartottak, ami abszolút közönségsiker volt, az előadóterek állandóan tele voltak.

A Magyar Turizmus Zrt. németországi-svájci képviselete idén együtt állított ki a Salamon Reisen képviselőivel, ezzel is népszerűsítve az ebből a régióból is induló 2013-as charter járatokat, illetve a kelet és nyugat- magyarországi egészségturisztikai kínálatot. A korábbi évek tapasztalata alapján idén is Budapest, a gyógy és wellness kínálat, illetve nem utolsó sorban a camping lehetőségekkel kapcsolatban volt a legnagyobb érdeklődés. A német képviselet helyszíni beszámolója szerint számtalan törzsvendég második hazájának nevezte Magyarországot. Idén a „nemzeti standhoz" látogatók közt dominált a 40+ korosztály, elsősorban azok, akik még nem voltak Magyarországon, de szándékukban van egy hosszú hétvégét Budapesten eltölteni vagy a családdal a Balatonra menni. A német képviselet legfontosabb hírei valamint a 2013-as tervezett németországi vásárok listája a www.ungarn-tourismus.de honlapon megtalálhatóak.

Ezen a héten Caravan Salon Düsseldorfban

"FEDEZD FEL A VILÁGOT!" – ezzel a szlogennel várja idén Düsseldorfban a világ legnagyobb lakókocsis és lakóbuszos vására azt a várhatóan 160.000 látogatót, akik a szakma újdonságaira kiváncsiak. Az utánfutóval, lakóbusszal való campingezés nagyon népszerű Európa nyugati részén. A vásárt nem csak Németországból, hanem Hollandiából, Belgiumból, söt Spanyolországból, Finnországból is számos látogató keresi fel, mert itt, a düsseldorfi vásárterület 9 csarnokában mindent látni lehet, ami a campingezéssel kapcsolatos és hagyományosan a gyártók itt mutatják be új fejlesztéseiket, a szakma újdonságait. A vásár mellett 1000 lakóbusz számára mobil campinghelyet állitottak fel, sokan itt töltik az egész hetet, hogy idejük legyen az ajánlattal alaposan megismerkedni.

Természetesen nem csak az eszközök, hanem az uticélok is szerepelnek a vásár kinálatában. Talán meglepő, de a lakókocsis túrák nem csak Európába vezetnek, valamennyi egzotikus desztináció szerepel az ajánlatban, az afrikai körúttól a dél-amerikai-ig, vagy akár Ausztrália és az Egyesült Államok nemzeti parkjai. A vásár második hétvégéjén, (augusztus 31 és szeptember 2) további két csarnok nyit ki gyalogturázás, természetjárás témával.

A nemzetközi kiállitók között jelen van Magyarország is, a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében a Magyar Camping szövetség mellett a Hungarospa, a Balatontourist és a pápai Thermal Camping kínál konkrét ajánlatokat. A német campingezők számára kedvelt uticél Magyarország, családosok számára elsősorban a Balaton, de nem ritka az sem, hogy idős házaspárok hónapokat töltenek a gyógyfürdők közelében lévő camping helyeken. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Buszturizmus ma és a jövőben

A múlt héten lezajlott kölni buszturisztikai vásár, az RDA Workshop alkalmával prezentálta a német buszosok szövetsége a Német Kereskedelmi Kamara 2012-es felmérésének eredményeit a buszturizmus jelentőségéről.

A német gazdaságban a buszos turizmus igen jelentős szerepet mondhat magáénak, éves forgalma 10,5 Mrd €, 220.000 főnek ad munkát, a német buszvállalkozások száma 4.400. Évente 5,8 millió fő vesz igénybe buszt a nyaralása során, a rövid buszos kirándulások száma 12 és 15 millió között mozog. A felmérés kimutatja azt is, hogy a buszos turizmus fő vendégköre a 60 év feletti korosztály (58,3 %), többnyire nyugdíjasok, nagyobb részben nők.

Természetesen a buszos utazások nagy része (1/3) belföldön realizálódik. Magyarország 2 %-os részesedéssel a 10. helyet foglalja el a legnépszerűbb buszos uticélok között, Svájccal és Horvátországgal hasonló nagyságrendben. A megkérdezettek 16,8 %-a (5. hely) nyilatkozott azonban úgy, hogy a következő három évben szeretne Magyarországra utazni. Ezért is dolgozik együtt a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete intenziven az RDA-val, melynek ügyvezető igazgatója, Herr Dieter Gauf elmondta, hogy a magyarországi buszos utazások száma Németországból ebben az évben nem csökken.

A német buszosok szövetsége sokat tesz a buszos utazások imagének javítása érdekében is, lévén az a lakosság nagyobb körei szemében „régimódi", „olcsó", „fárasztó" és „csak öregeknek való". A rendszeresen busszal utazók természetesen ezt egész másképp látják, szerintük a buszos utazás „élménygazdag", „környezetbarát", „pihentető", „jó a társaság", nem véletlen, hogy az Európa szerte növekvő számú „"szingli"-k is egyre nagyobb előszeretettel veszik igénybe, akár társaság keresés céljából is. (MT Zrt. Németország/Svájc)

Hasznos tapasztalatokkal zárult Németország legnagyobb buszos turisztikai szakvására, az RDA

Július 19-én zárta kapuit Németország legnagyobb buszos turisztikai szakvására, az RDA, melyen 40 ország 1100 kiállítója képviseltette magát. A háromnapos kölni rendezvény kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők a konkrét üzleti megbeszélések mellett első kézből szerezzenek információt szakmai partnereiktől az aktuális trendekkel és a jövő évi várakozásokkal kapcsolatban. Az idei vásár a gasztronómiát állította a középpontba, amelynek keretében a kiállítók különböző gasztronómiát fókuszba állító szervezett programlehetőségekkel kedveskedtek a látogatóknak.

A rendezvényen a Magyar Turizmus Zrt. önálló, 60m2-es standdal jelent meg, ahol 6 társkiállító személyesen, 2 szolgáltató pedig kiadványokkal képviseltette magát. A nemzeti turisztikai marketingszervezet standja körül elhelyezkedő „magyar szigeten" számos, a német piacon meghatározó magyar beutaztató szolgáltató várta az érdeklődőket.

A vásár keretében Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. németországi és svájci külképviselet-vezetője és Czánt Ildikó, a B2B kapcsolatokért felelős nyugat-német területi képviseletvezetője a külképviselet legjelentősebb szakmai partnereivel folytatott megbeszéléseket. Ennek részeként egyeztetésre került sor Klaus Brähmiggel, a Német Parlament Turisztikai Bizottságának elnökével, valamint az RDA elnökségével tovább folytatódtak az egyeztetések a szervezet esetleges magyarországi közgyűlésének lehetőségéről.

A rendezvény tapasztalatai alapján elmondható, hogy a bizonytalan nemzetközi gazdasági helyzet ellenére optimista volt a hangulat a vásáron. A meghatározó buszos túraszervezők döntő többsége növekedést, de legrosszabb esetben is csak stagnálást vár a következő évben. A kiállításon megjelent németországi szolgáltatók magyarországi partnereikről rendkívül pozitívan nyilatkoztak, és külön kiemelték a magyarországi programok precíz, pontos és lelkes szervezését.(A képen, szemben Czánt Ildikó és tőle jobbra Sztojanovits Kristóf tárgyalás közben.)

A MT Zrt. németországi külképviseletének további marketingakcióiról bővebb információ a képviselet honlapján olvasható: www.ungarn-tourismus.de

Sikeres magyar megjelenés Bajorország legnagyobb turisztikai kiállításán

2012. február 23-26. között harmadik alkalommal került megrendezésre Münchenben a f.re.e (Freizeit, Reisen, Erholung), a CBR utódja, Bajorország legnagyobb turisztikai kiállítása, mely új, fiatalos megjelenésével kifejezetten az élményközpontúságra helyezi a hangsúlyt. Színes turisztikai kínálat, egészségturizmus, wellness, fitness, lakóbuszok, vitorlások, kajakok, biciklik, hegymászással és búvárkodással kapcsolatos standok és idén először a tz/Münchner Merkur újságcsoporttal közösen szervezett autónapok csalogatta az érdeklődőket. A több mint 50 országból érkezett 1200 kiállító 5 napon át mintegy 70 ezer négyzetméteren mutatta be ajánlatait. A vásár díszvendége Magyarország után idén Szlovénia volt. Az új, élményközpontú tematikának, a színes programoknak, változatos kínálatnak is köszönhetően a kiállítást ebben az évben 25%-kal többen, azaz kb. 120 ezren keresték fel. Köztük feltűnően sok fiatal és kisgyerekes család.

A Magyar Turizmus Zrt. standja a stratégiai célokkal összhangban idén is a Magyarországi vizek jelentőségére kívánta felhívni a figyelmet. Ebben az évben a 60 négyzetméteren 13 társkiállító adott információt személyesen, illetve kiadvány segítségével az érdeklődők számára. A magyar ajánlatot Molnár László látványpéksége tette még színesebbé. Emellett a Magyar Turizmus Zrt. és a német képviselet marketingtervének megfelelően az egészségturizmus képviseletében a Zahnklinik Ungarn fogászati tanácsadása várta a látogatókat. A tavalyi nagy sikerű facebook akció után, amikor is az MT Zrt. németországi képviselete és a Zahnklinik Ungarn együttesen „ varázsolt mosolyt" az akció nyertesének az arcára, az érdeklődők a standon készült fotójukkal idén is benevezhettek az újabb közös facebook akcióba, melynek nyertese ezúttal 5000 euró értékű fogászati kezelést nyer Magyarországon. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

Megnyitotta kapuit Északrajna-Vesztfália legnagyobb utazási és camping vására

Németországon belül is kiemelkedő az sűrűn lakott Észak Rajna-Vesztfália tartományban engedélyezett lakókocsik és lakóbuszok száma, előbbiekből 129.197, utóbbiakból 69.872 járta 2011-ben Európa útjait. Nem véletlen tehát, hogy a szervezők és a 40 országból érkezett 1.000 kiállitó nagy várakozásokkal néz a az esseni Reisen, Camping vásár elébe, melyet tradicionálisan évi 100.000 látogató keres fel. A vásár 9 csarnokából négyben a nemzetközi utazási lehetőségek, valamint a belföldi ajánlat található, ötben pedig a campingezéssel kapcsolatos felszereléseket állitják ki. A vásár 3 utolsó napján 3 további csarnokban kerékpáros kiállítás csatlakozik a már meglévő részhez.

A Német Camping Szövetség optimistán néz a 2012-es szezon elébe. Különösen olyan időkben kerül a campingezés a német polgároknál előtérbe, amikor vigyázni kell a pénzre, hiszen a camping nagyon sokrétű variációkat kinál a szabadság változatos és élvezetes eltöltésére. Növekszik a természet közelségére, az aktivitásra, mozgásra való igény. Optimizmusra adnak okot a 2012 első hónapjában engedélyezett új autók számai is. Januárban ugyanis 21 %-kal több lakóbuszt és 35,9 %-kal több lakókocsit helyeztek forgalomba, mint 2011 azonos időszakában.

A Magyar Turizmus Zrt. standján, a nemzetközi csarnokban, személyesen a Magyar Camping Szövetség, a Balatontourist és a Büki Gyógyfürdő Zrt., prospektussal pedig a pápai Várkert Camping képviseli a magyar camping ajánlatot. (Mt. Zrt. németországi külképviselete)

Idén is rengeteg ország és turisztikai szolgáltató versengett a „HANSA" vendégekért

Február 8-12-ig rendezték meg 35. alkalommal Észak-Németország legnagyobb utazási kiállítását, a „Reisen"-t Hamburgban.
A hamburgi vásárterület 7 csarnokában 70 országból érkezett 900 kiállító várta azt a 70.000 látogatót, akik kíváncsiak voltak a 2012-es év újdonságaira. A számos dicsértet kapott magyar standon a Magyar Turizmus Zrt. német képviselete mellett, a Danubius Hotels Group, a hamburgi Pannonia Reisen, a PA Touristik által képviselt buszos túraszervezői hálózat, valamint a BTDM fogadta az érdeklődőket, attrakcióként pedig a hagyományos mezőkövesdi tojásfestés és fogászati attrakció színesítette a magyar ajánlatot.
Az észak-német utazóközönség továbbra is kiemelkedő mutatókkal rendelkezik az amúgy is jó költési hajlandóságot mutató német „átlagturistákhoz" képest. Az idei vásári tapasztalatok alapján megállapítható, hogy továbbra is releváns kereslet van Magyarország iránt, még a nagyobb földrajzi távolság ellenére is. Az érdeklődés elsősorban Budapest és a gyógy turizmus irányába nyilvánul meg, de meglepően sokan ismerik a távolabbi kelet-magyarországi területeket is. A vásár érdekessége, hogy a megjelenő vendégek döntő többsége már utazás motivációval érkezik az eseményre, majd a vásáron elhangzó információk alapján sokszor még ott a helyszínen dönt a desztinációról, számos esetben konkrétan foglal is, amennyiben erre lehetősége van. Meglepő számban érkeznek törzsvendégek is, akik elvárják a személyes törődést, valamint fogékonyak az újdonságokra is, még abban az esetben is, ha 2012-ben tervezik a 20-30-ik magyarországi útjukat. Az észak-német területen több meghatározó buszos turaszervező illetve utazásszervező, iroda is hirdeti Magyarországot, de mindegyik ajánlatában benn vannak a hajóutak is, amelyek továbbra is egyre több turistát visznek el a buszos utaktól.

A hamburgi vásár keretén belül mutatta be éves turisztikai prognózisát a British American Tobacco keretén belül működő Hamburgi Jövőkutató Társaság. A 4.000 fő megkérdezésén alapuló kutatás szerint a munkavállalók növekvő stressz terhei miatt a szabadság és az ezzel kapcsolatos utazás iránt igény tovább növekszik a németek körében. Nem csak az utazás iránti vágy, hanem az üdülésre szánt idő minősége is egyre fontosabbá válik, minek következtében egyre határozottabban fogalmazódnak meg a hely, szolgáltatás, odajutás iránti elvárások. (MT Zrt. németországi külképviselete)

Vásárok vásárokat követnek Németországban

A déli tartományok legnagyobb turisztikai seregszemléjét, a CMT követően a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete a keleti területekre fókuszál. Két jelentős vásár is egyszerre került megrendezésre, ami nem lehetett akadálya a személyes részvételnek. A 420.000 (!) látogatót fogadó Grüne Woche kiállítás idén is minden rekordot megdöntő eredményekkel büszkélkedhet. A 9 napos rendezvény a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari kiállítása, amely eseményen egyre nagyobb szerepet kap az egészségtudatos étkezés mellett, a fenntartható turisztikai kínálat bemutatkozása is. A képviselet az Agrár Marketing Centrummal valamint Magyarország berlini nagykövetségével stratégiai összefogásban, mintegy 270 négyzetméteren jelent meg a kiállításon. A vásár nagyságát mutatja, hogy 56 országból, 1624 kiállító, valamint 70 agrárminiszter volt jelen az eseményen, amelyen hazánkat Dr. Fazekas Sándor miniszter képviselte. Mind a standon, mind pedig a nagykövetségi fogadáson a magyar gasztronómiai kínálat bemutatkozása kapta a főszerepet. Rengetegen keresték meg a képviselet turisztikai információs standját is, ahol elsősorban Budapest, Balaton, kemping, valamint kerékpáros turizmus témában kértek információt.

Vasárnap este zárta kapuit Kelet-Németország második legnagyobb utazás kiállítása, a drezdai utazás vásár.  546 kiállító, 33 országból várta az érdeklődőket, így a szervezők elmondása szerint, idén újra minden rekord megdőlt. Már a 27.500 látogató is rendkívül impozáns, azonban az első helyszíni felmérések eredménye, amely szerint a német fiatalok egyre jobban érdeklődnek a vásárok iránt, további bizakodásra adhat okot. Idén a képviselet megjelenését a Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda valamint a Balatontourist segítette. Természetesen 2012-ben is folytatódik az a stratégiai összefogás, amelynek alapján a német charter járatokat indító Salamon Reisen, a balatoni magánházak kiadásában meghatározó szerepet játszó Novasol, valamint a képviselet egymást segítve jelennek meg rendezvényeken, eseményeken, vásárokon.

A képviselet a sikeres vásári megjelenéseket egy különleges sajtóközleménnyel segíti elő. Egy  a napokban megjelent, Németországban meghatározó felmérés szerint (Post Office Worldwide Holiday Cost Barometer 2012) 40 kedvelt nemzetközi turisztikai desztinációból , Magyarország a hatodik legkedvezőbb árszínvonalú. A képviseleti közlemény, amelyet 400 német médium kap kézhez, a kedvező árak mellett, az új légi járatokra, valamint a BWI akcióra is felhívja a figyelmet. (MT Zrt. Németország)
 

Ismét rekord látógatószámmal zárult a stuttgarti CMT

Január 22-én a tavalyi év után ismét rekordszámokkal ért véget a CMT, Európa és Németország legnagyobb turisztikai közönségvására. A kiállítást, amit az utazási szakma a turizmus barométereként tart számon, idén több mint 225 ezren keresték fel (2009: 205.000, 2010: 206.000, 2011: 224.000 látogató). A hatalmas érdeklődésre két dolog adhat magyarázatot. Az egyik, amint arról korábbi írásainkban már beszámoltunk, hogy az utazások szempontjából nagyon sikeres 2011. után az előrejelzések szerint 2012-ben tovább erősödik a németek utazási kedve. A másik pedig, hogy a CMT jelentősége Németországon belül, de nemzetközileg is évről-évre növekszik. Idén például a svájci látogatók mellett számos kínai szakember is felkereste a stuttgarti kiállítást, illetve egyre többen látogattak el Bajorországból (10%), Rheinland-Pfalz-ból (3%), valamint Hessenből (1%) is a CMT-re. A megkérdezések szerint a vendégek 43%-a érkezett 50 kilométernél távolabbról (2011: 42%), 18% pedig 100 kilométeres körzeten túlról. A látogatók 73%-a utazási ajánlatokat keresett, 44% pedig elsősorban a Caravaning rész miatt érkezett, ahol ebben az évben több mint 750 modellt, köztük 82 világújdonságot lehetett közelről megismerni. Nagyon nagy volt az érdeklődés az első hétvégén megrendezett „Kerékpár, túrázás és élményturizmus" szakkiállításon is, amit a kiállítók azzal magyaráztak, hogy Németországban egyre jobban fokozódik az érdeklődés az aktív kikapcsolódás iránt. A második hétvégén megrendezett „Golf, wellness és hajós utak" szakkiállítás kiállítói is növekvő számú és minőségi látogatókról tudtak beszámolni. A magyar standon idén is Budapestről, a Balatonról, a kúrákról, kempingekről, körutazásokról és a kerékpározásról kérték a legtöbb információt. S folytatódott a már korábban megfigyelt trend is: a kiállítást és így a standunkat is évről-évre egyre többen azért keresik fel, hogy konkrét utazási tanácsokat kérjenek! Talán ennek a tendenciának is köszönhető, hogy az internet hatalmas térnyerése ellenére a megkérdezettek 39%-a véli úgy, hogy a jövőben növekedni fog a CMT jelentősége, s 73 nyilatkozott úgy, hogy 2013-ban újra eljön a CMT-re, ami január 12-20. között kerül megrendezésre. A partnerországok pedig Szlovákia és a brazíliai Santa Catarina, a Caravaning rész partnerrégiója pedig Mecklenburg-Vorpommern lesz. (Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete)

Magyar részvétel a FESPO-n Zürichben

Január 26-29-ig került megrendezésre Zürichben Svájc legnagyobb turisztikai kiállítása, a FESPO. A gazdag nemzetközi turisztikai kínálat a zürichi vásárterület 6 csarnokát foglalta el. A csarnokok tőszomszédságában lévő fesztivál csarnokban ezidő alatt magas színvonalú nemzetközi lovas verseny zajlott, melynek látogatói belépést kaptak a kiállításra is. A turisztikai standok regionális rendszerben  helyezkedtek el, ezen felül egy külön csarnok szolgált a wellness, egy pedig a golf ajánlatok népszerűsítésére.

Az 595 kiállító 70.000 látogatónak örülhetett a vásár 4 napján, ez, cca ugyanannyi, mint előző évben.

A svájci vendég jó minőségű szolgáltatásokhoz szokott saját hazájában is, ezért nagyon igényes, érdeklődő, van kultúrális igénye, kedveli a jó gasztronomiát és a jó borokat, nem túlságosan árérzékeny, a világon a legmagasabb költésű utazók közé tartozik. Érdeklődése kiterjed  a városlátogatásoktól, az aktív utazásokon keresztül egészen a legexotikusabb uticélokig, így a vásáron különlegesen nagy hangsúllyal szerepeltek a távoli desztinációk, hegymászó- és kalandtúrák, a kerékpározást és a hajóutakat is meglepően sok túraszervező képviselte.

Az MT Zrt.  immár harmadik alkalommal a Dental Travel svájci fogászati céggel közösen képviselte Magyarországot ezen a vásáron. A fogászati turizmusnak bevezetett piaca és még nagy lehetőségei vannak Svájcban, a svájci egészségbiztosítási rendszer jellege miatt. Jó híre is van a magyar fogászati szolgáltatásoknak, így sokan keresték fel a magyar standot ilyen jellegű kérdésekkel. A legnagyobb érdeklődés Budapest, gyógy-, és wellness szolgáltatásaink, valamint a kerékpározási lehetőségek iránt mutatkozott. (MT Zrt. Németország/Svájc)

Lakóautó, lakóbuszok az érdeklődés középpontjában Stuttgartban, a CMT-n

Bár 2009-ben a gazdasági válság nem kedvezett az előtte 5 éven át töretlenül növekvő lakókocsi és lakóbusz piacnak, 2010-ben a piac konszolidálódott, 2011-ben pedig rekorderedményeket ért el. Hiszen az ágazat forgalma tavaly 5,76 milliárd euró volt, ami 25,6%-kos növekedést jelent. A gyártók forgalma új járművek esetében 28,2%-kal emelkedve 2,96 milliárd eurót tett ki. A használt járművek piacán pedig 24,7%-os növekedést és 2,25 milliárd eurós forgalmat könyvelhettek el a kereskedők. Természetesen kétszámjegyű növekedés volt megfigyelhető a forgalombahelyezések kapcsán is. 2011-ben 20,1%-kal több, azaz mintegy 22 ezer lakóbuszt és több mint 17 ezer lakókocsit (+11%) helyeztek forgalomba. Hivatalos források szerint így Németországban tavaly összesen 332.341 lakóbuszt és 558.341 lakókocsit tartottak nyilván. A Német Caravaning Ipari Egyesülés számításai szerint az eltérő járműkategóriák miatt azonban összesen 440 ezer lakóbusz és 900 ezer lakókocsi van használatban. Európában pedig összesen több mint 4 millió lakókocsi és 1.384.500 lakóbusz szerepel a nyilvántartásokban. Emellett évről-évre nő a lakóbuszok vásárlására költött átlagár is, ami 2009-ben 56.3189 EUR, 2010-ben 58.345 EUR, 2011-ben pedig már 59.642 EUR (+5,7%) volt. A stuttgarti CMT-n az érdeklődők idén 750 lakóbuszt és lakóautót, 82 márkát és 81 vadonatúj modellt tekinthetnek meg, melyek közül számos a 9 napos kiállítás alatt talál új gazdájára. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A lakóautóval és lakókocsival nyaraló németek célcsoportjának jellemzői

A lakóautósok - 2009-ben 1,7 millió fő - főnyaralásaik 76%-ára, kisebb nyaralásaik 24%-ára mennek lakóautóval. Átlagban 15,3 napot üdülnek és 508 EUR-t költenek fejenként. Leginkább a családdal való nyaralást, a strandolást és a pihenést részesítik előnyben. Utazásaik 49%-a belföldre, 51% külfödre irányul. Az utazások 72%-ára nyáron, 14%-ára tavasszal, 13%-ára ősszel, 2%-ára pedig télen kerül sor. Az üdülés alatt 77% aktívan sportol, 64% a gyerekeivel játszik, 21% szívesen végez könnyű testmozgást, 17% pedig pihen. A lakóautósok közül sokan gyerekkel mennek üdülni (800 ezer fő), 1,4 millióan pedig az idősebb korosztályból kerülnek ki.

A lakóbuszosok – 2009-ben 1,1 millió fő – a főnyaralások 57%-a, a rövidebb nyaralások 43%-a esetén veszi igénybe lakóbuszát. Átlagban 15,1 napot üdülnek, és fejenként 794 EUR-t költenek. A strandolást, a körutazást és a pihenést kedvelik leginkább. Szinte bármelyik évszakban elmennek üdülni: tavasszal utazásaik 21%-a, nyáron 55%-a, ősszel 19%-a, télen pedig 5%-a realizálódik.

Szinte valamennyien aktívan sportolnak, 58%-uk szeret idegen országokba utazni, 37% számára nagyon fontos a helybéliekkel való kapcsolat, 34% szívesen van úton, 31% új dolgokat szeretne feldezni és megélni. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)

A stuttgarti CMT egyik slágere a kerékpáros turizmus

Európa legnagyobb turisztikai kiállítása, a stuttgarti CMT már évekkel ezelőtt felismerte a kerékpáros turizmus egyre növekvő jelentőségét Németországban, így a vásár első hétvégéjén idén 14. alkalommal rendezte meg kerékpáros szakvásárát. A speciális rendezvényen évről-évre egyre több kiállító vesz részt: ezúttal 16 országból 215 partner. A legújabb trendekre pedig a két nap alatt több mint 30 ezren voltak kíváncsiak. A magas látogatószámot az is magyarázza, hogy a kerékpározás a németek egyik legkedveltebb szabadidős elfoglaltsága. A legújabb kutatások szerint a németek 41%-a hetente többször is kerékpározik, 15% pedig naponta. Ez természetesen Németország turisztikai bevételeire is befolyással van, hiszen a kerékpáros turizmus tavaly 9,2 milliárd EUR bevételt hozott az országnak, ahol a kerékpáros infrastruktúra is egyre gyorsabban fejlődik. 2011-ben már 22 minősített német kerékpáros útvonal és 5350 kerékpáros szálláshely (www.bettundbike.de) várta Németországszerte a biciklizés szerelmeseit. A legkedveltebb biciklis útvonalak egyenlőre természetesen a hazaiak: 2011-ben a németek 86,3%-a választotta saját országát üdülése céljául. Az ADFC, azaz a Német Általános Kerékpáros Klub tapasztalatai alapján azonban évek óta növekszik az érdeklődés az országokat átszelő minősített biciklis túrák, például az EUROVELO utak iránt is. Valamint az elektromos biciklik iránt, melyekből tavaly már 300.000 darabot értékesítettek Németországban. (MT Zrt. németországi képviselet)

Megnyitotta kapuit Európa legnagyobb turisztikai közönségvására, a stuttgarti CMT

Kilenc napra ismét „utazási lázban" ég Stuttgart: 2012. január 14-én megnyitotta kapuit Európa legnagyobb turisztikai közönségvására, a CMT, amely évről-évre egyre több kiállítónak ad otthont. A tavalyi rekord után – 1900 kiállító 95 országból – idén már 1958 kiállító kínálatával ismerkedhetnek a vásár látogatói. A kilenc napos kiállítás a kemping és caravaning szerelmeseinek is számos meglepetéssel szolgál: 4 csarnokban 750 lakókocsi és lakóbusz – köztük 81 vadonúj modell és 82 márka – várja az érdeklődőket. A vásár első hétvégéjét a „Kerékpár, túrázás és élményturizmus", a második hétvégéjét pedig a „Golf, wellness és hajós utak" szakkiállítás teszik még teljesebbé. S hogy a hatalmas kínálat és az érdekes, változatos témák valóban nagy visszhangra találnak Baden-Württembergben, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első hétvégén a gyönyörű, napos időjárás ellenére mintegy 67 ezer látogató kereste fel a vásárt, túlszárnyalva a tavalyi első hétvége 66 ezer fős rekordját. A növekvő számok „az aktív szakkiállításnak" is köszönhetőek.

A Németországban évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kerékpározás és túrázás ugyanis egyre több érdeklődőt vonz. A két napos szakkiállításra mintegy 30.000 fő – volt kíváncsi.

A Magyar Turizmus standja a stratégiai célokkal összhangban idén is a Magyarországi vizek jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet. Ebben az évben a 60 négyzetméteren 14 társkiállító ad információt személyesen, illetve kiadvány segítségével a várhatóan több mint 200 ezer látogatónak. A magyar ajánlatot Molnár László látványpéksége teszi még színesebbé. Emellett a Magyar Turizmus Zrt. és a német képviselet marketingtervének megfelelően az egészségturizmus képviseletében a Zahnklinik Ungarn fogászati tanácsadása várja a látogatókat. A tavalyi nagy sikerű facebook akció után, amikor is az MT Zrt. németországi képviselete és a Zahnklinik Ungarn együttesen „ varázsolt mosolyt"az akció nyertesének az arcára, az érdeklődők a standon készült fotójukkal idén is benevezhetnek az újabb közös facebook akcióba, melynek nyertese ezúttal 5000 euró értékű fogászati kezelést nyer Magyarországon. (Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete)